Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Zemřel otec eura Jacques Delors (†98). Úmrtí bývalého šéfa Evropské komise potvrdila dcera

Aktualizováno -
27. prosince 2023
20:21
Autor: ČTK, simao - 
27. prosince 2023
19:28

V Paříži dnes zemřel někdejší předseda Evropské komise a francouzský ministr hospodářství Jacques Delors. Bývalý socialistický politik patřil mezi hlavní strůjce evropské integrace. Otci evropské integraci či otci eura, vizionáři a evropskému gigantovi, jak o něm nyní mnozí mluví, bylo 98 let.

Úmrtí oznámila agentuře AFP starostka Lille a Delorsova dcera Martine Aubryová. „Zemřel dnes ráno ve svém pařížském bytě,“ řekla Aubryová.

Nejvýraznějším obdobím Delorsovy politické kariéry bylo jeho předsednictví Evropské komise, v jejímž čele byl v letech 1985 až 1995. Za jeho desetiletého mandátu bylo podepsáno několik zásadních smluv pro fungování Evropské unie, například schengenská smlouva, či byl vytvořen studijní program Erasmus.

Delors byl výraznou tváří francouzské Socialistické strany. V 80. letech zastával v socialistických vládách funkci ministra hospodářství a financí.

Gigant a vizionář

„Státník s francouzským osudem. Nevyčerpatelný strůjce naší Evropy. Bojovník za spravedlnost mezi lidmi,“ prohlásil dnes o Delorsovi francouzský prezident Emmanuel Macron.

Za vizionáře, který posílil evropský kontinent, označila Delorse šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová. „Jeho životním díle je sjednocená, dynamická a prosperující Evropská unie,“ uvedla.

„Se smrtí Jacquesa Delorse přišla EU o giganta,“ uvedla předsedkyně Evropského parlamentu Roberta Metsolaová. „Vstoupil do dějin jako jeden z budovatelů naší Evropy,“ reagoval na zprávu o úmrtí předseda Evropské rady Charles Michel.

„Byl to autentický socialista, kterému se příčily nespravedlnosti a který si přál změnit běh události,“ napsal v nekrologu deník Le Monde. Po svém návratu z Bruselu však odmítl za stranu kandidovat v prezidentských volbách v roce 1995, ačkoliv mu průzkumy tehdy dávaly velkou šanci na úspěch.

Po odchodu z čela Evropské komise v roce 1995 již nezastával další vrcholné volené funkce, vyjadřoval se nicméně k vývoji evropské integrace. Kritizoval například nedostatečnou solidaritu mezi unijními státy během pandemie covidu-19.

Video  Tisková konference prezidenta Petra Pavla a předsedkyně Evropské komise Ursuly Von der Leyenoové  - ČTK/Blesk
Video se připravuje ...

gabreta ( 28. prosince 2023 17:19 )

S odstupem času sám ale prohlásil, že to byl špatnej projekt!!

Pepaho ( 28. prosince 2023 16:01 )

Spojení francouzských socialistů a německých zelených vede k totálnímu kolapsu Evropy. Zaostává za USA a Asií. Zakladatelé ekonomického marasmu.

Uživatel_5522193 ( 28. prosince 2023 14:00 )

Ten to začal hnojit,tak aby se neobracel v sarkofágu 🙈

Celebrity-chachacha ( 28. prosince 2023 09:14 )

A co z té EU dnes je .🤮
Zlaté časy EHS .

Zobrazit celou diskusi