Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Zakladatelka Zásilkovny Kijonková v Hráčích: Z ANO jsem odešla. Politika nikdy víc!

Video se připravuje ...
Autor: Vera Renovica, vei - 
10. února 2024
05:00

Rozjela miliardový logistický byznys, zkusila to ale i v politice v barvách hnutí ANO Andreje Babiše (69). Zakladatelka Zásilkovny Simona Kijonková (46) ale v pořadu Hráči prozradila, proč tenhle dres už nenosí. A proč už ji do politiky nikdy nikdo nedostane.

Kijonková za ANO kandidovala dvakrát – roku 2014 a 2018 – v komunálních volbách na Praze 14, kde tehdy bydlela. Později, roku 2020, přijala nabídku usednout v Babišově Národní ekonomické radě vlády v souvislostí s pandemií onemocnění covid-19.  „V ANO jsem byla krátce, zhruba 4 až 5 let, a členkou už nejsem na vlastní žádost. Vstoupila jsem tehdy proto, že jsem měla malé děti a bydlela jsem na Praze 14, což je Černý Most a okolí. Je to část Prahy s velkými sociálními rozdíly – domy dobře situovaných a pak paneláky i lokality, které jsou sociálně vyloučené. Já chodila s dětmi na pískoviště a poslouchala stejně smýšlející maminky, které si jen stěžovaly. Tak jsem se rozhodla, že s tím něco udělám,“ vzpomínala v pořadu Hráči.

Video  Zakladatelka Zásilkovny Kijonková v Hráčích: Z ANO jsem odešla. Politika nikdy víc!  - hrc, Fameplay Live/Blesk, Vera Renovica
Video se připravuje ...

Vytřeštěné oči v roli opoziční zastupitelky

Zpětně celou zkušenost i nápad jít do politiky hodnotí jako velmi naivní. „Pak jsem byla 4 roky opoziční zastupitel, to bylo strašné. Nakonec jsem nikdy o ničem nerozhodovala. Občas jsem s vytřeštěnýma očima sledovala, co se tam děje a jak tam ti lidé rozhodují, a vytáčelo mě, když prošlo něco, co absolutně nedávalo smysl. A když jsem viděla to zákulisí, tak jsem si říkala, že většina, co do politiky chce, tak buď nic neumí, anebo se snaží najít co nejrychlejší výtah k moci,“ tvrdí nyní nekompromisně a dodává: „Po téhle zkušenosti mě do politiky nikdo nedostane.“

Z hnutí utekla kvůli komunistům

Proč se Kijonková, která se považuje za středopravicového voliče, rozhodla vstoupit do ANO, které dnes politologové vidí jako subjekt levicový? „Když ANO vznikalo, přidávalo se k němu obrovské množství podnikatelů a podnikatelek právě proto, že jsme si říkali, že ten Babiš má vyděláno, tak nebude krást a bude jako podnikatel rozumět těm podnikatelům. A taky je to táta. Bylo to naivní, ale já o tom veřejně hovořím a nestydím se za to,“ vzpomíná. Poslední kapkou pro ni byla podpora Babišova kabinetu ze strany KSČM a rozhodla se členství ukončit. „Moje babička byla za komunistického režimu zavřená. Já to mám v tomhle ohledu černobílé,“ tvrdí. Nechce ale lacině kopat do »otce zakladatele«. „(Babiš – pozn. red.) je pracovitý člověk, který toho spoustu dokázal, na druhou stranu je to člověk, který má určité charakterové vlastnosti, takže na dovolenou bych s ním asi nejela,“ uzavírá.

Video  Zakladatelka Zásilkovny v Hráčích: O prodeji dobře rozjeté firmy, o svém angažmá v politice nebo o tom, proč by nemohla řídit Poštu.  - hrc, Fameplay Live/Blesk, Vera Renovica
Video se připravuje ...

Kijonková, která založila Zásilkovnu a pak i skupinu Packeta působící i v dalších 8 zemích, pochází z Karlových Varů z velmi chudých poměrů. Nyní je z ní miliardářka. Na konci loňského roku ohlásila i s dalšími společníky, že Packeta míří k novým majitelům. Částka, za kterou svoje podnikání Kijonková prodala (v Packetě s manželem mají podíl 48,6 %), je tajná. Mluví se ale o horních jednotkách miliard. Až vše posvětí evropské úřady, bude nově spadat pod konsorcium firem tvořené investorem CVC, skupinou Emma Capital Jiřího Šmejce (jinak generálního ředitele PPF) a investiční společností R2G miliardáře Oldřicha Šlemra. I o tom, jak to bude vypadat dál, jak investory hledala či jestli ve firmě zůstane, mluvila Kijonková v nových Hráčích. Nenechte si proto exkluzivní rozhovor ujít!

 

Bara Faba ( 15. února 2024 16:38 )

Ked vstupila do Ano tak jej to prinieslo len vyhodu dali jej syna do školky mimo poradovnik.

Bara Faba ( 15. února 2024 16:37 )

2014 bol Andrej modla a po vstupe do ANO sa Jareček dostal do školky spominaš Simono ?

abil ( 10. února 2024 09:29 )

Jak se zije tehle pani v zemi, kde je prezidentsky par byvali zazrani a dobre slouzici komuniste, kde na ustavnimm soude rozhoduji byvali komuniste a vlada cim dal vice prejima totalitni praktiky.A vladni neziskovky otevrene inklinuji k marxisticko-leninskemu pristupu? Urcite je nadsena, protoze to neni Babis 😁 .

milan59 ( 10. února 2024 09:05 )

Cituji p.Kijonkovou - V ANO jsem byla krátce, zhruba 4 až 5 let. 😁 😁 Tak to je opravdu KRÁTKÁ DOBA 😁

Zobrazit celou diskusi