Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Zakladatelka Zásilkovny Kijonková v Hráčích: Miliardářka z ghetta! V dětství měla jedny kalhoty

Video se připravuje ...
Autor: Vera Renovica, vei - 
3. února 2024
05:00

Založila megaúspěšnou Zásilkovnu, pak i celý holding Packeta, který působí v dalších 8 zemích, a společné jmění s manželem jí Forbes odhaduje na 4 miliardy korun. V dětství ale neměla na bundu a měla jedny manšestráky, které si o víkendu prala v ruce. O svém životním příběhu promluvila Simona Kijonková (46) v pořadu Hráči na Blesk.cz.

Kijonkové, která se narodila a vyrůstala v Karlových Varech, se ve 12 letech rozvedli rodiče a na ni a dvě mladší sestry zůstala máma sama. Kijonková pomáhala s jejich výchovou a mezitím si uvědomovala, jak špatně na tom vlastně jsou. „Styděla jsem se za to, kde žiju, v čem vyrůstám. Neměli jsme auto ani televizi, já jsem neměla na obědy. Když se mě třeba ve škole děti ptaly, proč je nepozvu domů, tak já věděla, že nemůžu. U nás doma to opravdu nevypadalo jako připravené pro návštěvy,“ řekla Kijonková v Hráčích.

Nebylo ani na lyžák

A pohnuté vyprávění pokračuje. „Ve 12 letech jsem měla odjet na lyžařský výcvik, tehdy v těch 90. letech to stálo 700 korun, a já ty peníze prostě nemohla dát dohromady. Mohla jsem si je půjčit od strejdy, ale když jsem si to sečetla s půjčením lyží, nevycházelo to. Neměla jsem ani bundu na lyže. Já měla tehdy jedny manšestráky a ty jsem si vždy o víkendu v ruce přeprala a pak jsem v tom týden chodila do školy. Takže tohle bylo moje dětství,“ tvrdí, jako by o nic nešlo. A přidává k »dobru« historky o tom, jak doma jedli těstoviny, které si zasypali kakaem anebo špetkou másla, aby to mělo vůbec nějakou chuť, a jak si jako malá v obchodě uvědomila, že když koupí chleba a nakrájí ho na tenké plátky, bude z toho mnohem víc »porcí« než z dražších rohlíků.

Video  Zakladatelka Zásilkovny Kijonková v Hráčích o chudém dětství  - hrc, Fameplay Live/Blesk
Video se připravuje ...

Uklízečka či pokojská. Až pak miliony

Než se dostavily podnikatelské úspěchy, dělala uklízečku, pokojskou, jezdila se záchrankou, jednu dobu dokonce neměla kde bydlet. Tvrdí však, že kdyby měla nyní o všechno přijít, zvládla by to. „Já jsem velmi silný jedinec. Ukázalo se to i v posledních čtyřech letech, hlavně během covidu. Firma málem zkrachovala, pak přišla ekonomická krize a válka. A když už jsme říkali, že bude všechno v pořádku, vyskočila tu inflace. Všemu jsem čelila bez emocí a konstruktivně a možná je to díky mojí průpravě v dětství,“ říká Kijonková. A dodává, že byla už tehdy připravená, že může přijít o všechno a bude muset začít jinde a s něčím jiným. „Mě nezastavíte, já jsem stroj,“ směje se.

Video  Nový díl Hráčů: Tentokrát se zakladatelkou Zásilkovny Simonou Kijonkovou  - hrc, Fameplay Live/Blesk, Vera Renovica
Video se připravuje ...

Nyní už holding Packeta i Zásilkovna pomalu ale jistě míří k novým majitelům. Částka, za kterou svoje podnikání Kijonková prodala (v Packetě s manželem mají podíl 48,6 %), je tajná. Mluví se ale o horních jednotkách miliard. Až vše posvětí evropské úřady, bude nově spadat pod konsorcium firem tvořené investorem CVC, skupinou Emma Capital Jiřího Šmejce (jinak generálního ředitele PPF) a investiční společností R2G miliardáře Oldřicha Šlemra. I o tom, jak to bude vypadat dál, jak investory hledala, či jestli ve firmě zůstane, mluvila Kijonková v nových Hráčích. Nenechte si proto exkluzivní rozhovor ujít!

Video  Simona Kijonková v Hráčích: Jaká byla cesto z chudého ghetta k miliardám za Zásilkovnu?  - hrc, Fameplay Live/Blesk
Video se připravuje ...

Celý díl Hráčů se Simonou Kijonkovou vyjde už v pondělí 5. února.

- Pustit si ho můžete na Blesk.cz nebo YouTube kanálu Blesku.

- To zásadní z něj najdete v pondělním Blesku.

  • Anebo si ho pusťte v podcastových aplikacích.

Uživatel_5650027 ( 3. února 2024 22:21 )

Od roku 1989 poslouchám a čtu příběhy "selfmanů" pan Baťa a dál opravdu nevím! Zde Zlín, celková koncepce, závodů, města, vzdělání pro všechny! Talenty podchytil již ve škole... Pak po odchodu založil na "zelené trávě" město Brasilia... Vám řeknu, že jste zatrpklá osoba! Kolik je v EU firem...😆

Uživatel_5650027 ( 3. února 2024 22:13 )

Proč, prosím, zatahujete politiku? Web: tema je o 3 levels výše! Než paní!

Uživatel_5650027 ( 3. února 2024 18:56 )

Tento produkt špatně zvolené kampaně? Kostlivci vždy otevřou skříň, když to nejméně čekáte.

Bara Faba ( 3. února 2024 17:54 )

Tohle je reakce na par kostlivcov čo ma Simona a hlavne jej manžel .

Bara Faba ( 3. února 2024 17:52 )

http­s://ww­w.fa­cebo­ok.co­m/grou­ps/628­986572­223640

Zobrazit celou diskusi