Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Elektronické přijímačky startují: Hrozí kolaps? Šéf digitální agentury pro Blesk o novém systému

Video se připravuje ...
Autor: Bára Holá - 
1. února 2024
05:00

Revoluce v podání přihlášek na střední školy je tu. Od dnešní ho dne lze podat elektronickou přihlášku. Digitalizace přijímacího řízení má usnadnit přihlásit dítě na školu z pohodlí domova. Podle ředitele Digitální a informační agentury (DIA) se tuto možnost chystá využít až 75 000 lidí. Hrozí kolaps systému jako v případě eDokladů? Jak se mu vyhnout? Na otázky v pořadu Epicentrum odpovídal šéf DIA Martin Mesršmíd.

Možnost elektronického přihlášení dítěte na střední školu se první den podle ředitele Digitální a informační agentury Martina Mesršmída chystá využít až 40 000 lidí. Jen doufá, že ne všichni najednou usednou k počítači. Pak by podle něj hrozilo, že systém zkolabuje.

„Doufáme jen, že se občané nebudou všichni přihlašovat v jedné minutě nebo pěti minutách. To by nás přece jenom potrápilo, ale tady není problém, který by znamenal, že by to přihlašování mělo nefungovat,“ uvedl Mesršmíd v Epicentru s tím, že spíš jde o to, že když se zátěž rozloží do nějakého času, tak systém náporu odolá.

Pokud je zátěž prostě v jeden moment, tak lze systém přetížit. Ale věříme, že potom posílení, které jsme udělali, tak ta předpokládaná zátěž by měla být bez problémů,“ dodal šéf DIA.

Rodiče můžou být v klidu

O tom, že vše proběhne hladce a start elektronických přihlášek bude v klidu je přesvědčen i premiér Petr Fiala. V pořadu Blesku „Ptám se, pane premiére“ uvedl, že rodiče mohou být v klidu. A jeho slova potvrdil i Martin Mesršmíd.

„Ano, věříme tomu, že ano, po těch posíleních, které jsme provedli, věříme tomu, že by neměl být problém, kdyby se přihlásilo těch našich předpokládaných zhruba 40 000 uživatelů v ten první den, tak bychom to měli, měli ustát, měli bychom to zvládnout,“ uvedl šéf DIA a přesto občany vyzývá, aby k počítači nesedli hned z rána, na každého dojde.

Pořadí nehraje roli

„Máme potvrzeno od Cermatu a od ministerstva školství, že pořadí v přihlašování nehraje roli. Já chápu, že tomu někdo nebude věřit a že si bude chtít přivstat, aby byl první. Na druhou stranu, pokud by to náhodou fungovalo s nějakou delší odezvou, tak jenom, prosím, počkejte, jeden den, a přihlaste se o den později a ono to bude v pořádku,“ slíbil v Epicentru ředitel Mesršmíd,  a vysvětlil jasné výhody tohoto systému. „Není potřeba odesílat nikam přihlášku papírovou. Zpracování probíhá také elektronicky. Daleko jednodušeji. Šetří se prostředky na straně ztrát státu, ale šetří se i čas občanů. Já věřím, že to je  pro všechny velmi dobrý počin a že to bude bráno velmi pozitivně,“ uzavřel Mesršmíd.

Pro první kolo přijímacího řízení je možné podat až 3 přihlášky na obory vzdělání bez talentové zkoušky a až 2 přihlášky na obory vzdělání s talentovou zkouškou. Termín pro podání přihlášky pro 1. kolo přijímacího řízení jsou pro obory vzdělání s talentovou zkouškou do 30. listopadu 2023 a pro obory vzdělání bez talentové zkoušky do 20. února 2024. Přihlášku podává uchazeč, v případě nezletilého uchazeče jeho zákonný zástupce. Zákonný zástupce má na výběr ze tří možností podání přihlášky. Pokud podá přihlášku elektronicky, získá maximum možných výhod, ale podat přihlášku může také po vytištění formuláře z online systému nebo listinným formulářem.

Gemino Gemello ( 1. února 2024 14:41 )

A co teprve korespondenční volby pod taktovkou těchto "expertů". To teprve bude legrace. Oni vědí, proč to prosazují

22855 ( 1. února 2024 09:01 )

to se dalo čekat mi jsme to v diskuzích říkali jen že Slepenec se nám smál jako vždy třeba přihlašování vozidel, socialka atd. Nic nového Co nám řeknou ty chytrý co tvrdili v diskuzích , že to poběží na 100% , že se dělá zbytečný poplach. Přinejhorší to stihnete snad v 2025 😃

j.p.toman ( 1. února 2024 08:54 )

To je u něčeho nového takřka pravidlo. Předem se to vyzkoušet asi dost dobře nedá. Ale ono se to rozběhne. VŽDYCKY se to časem rozběhlo a za 2 týdny si ani nikdo nevzpomene, jaké byly prvotní potíže.

jajas ( 1. února 2024 06:46 )

Teď na Primě ukazovali, že stránka nefunguje. Je otázka, zda již nefunguje nebo ještě fungovat nezačala. Počkáme na "zázrak". 🙂

neskafe ( 1. února 2024 06:09 )

Je 1. února a nejede to.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa