Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Revoluce v přijímačkách na střední! Jak přihlásit dítě přes internet? Ministři: Přihlášky nejsou závod

Autor: A. Hechtová, T. Černík - 
31. ledna 2024
10:31

Už zítra se spustí přihlášky pro žáky na střední školy. Letos poprvé půjdou podat elektronicky. To ale budí obavy, zda systém vydrží nápor a vše bude fungovat. Ministr školství Mikuláš Bek (59, STAN) ale rodiče uklidňuje a říká, že nejde o závod.

Přihlášky na střední školy se mohou podávat od zítřka, tedy 1. února až do úterý 20. února. Bek ale zdůraznil, že čas a datum podání přihlášky na střední školy neovlivní šanci žáků na přijetí.

„Chci poprosit rodiče a uchazeče, aby možnost přihlášení využívali průběžně. Nejde o žádný závod,“ vyzval rodiče ministr školství Mikuláš Bek (STAN), aby se pokud možno všichni najednou nepřihlašovali hned v první den. A rovněž i poslední.

Dvacet dnů je podle Beka dostatečný čas na to, aby se lidé se systémem seznámili a podali přihlášku elektronicky. Výhodou je, že se dá i průběžně ukládat a vracet se k ní.

„Ve čtvrtek se otevírá možnost podávat přihlášky na střední školy - a to poprvé i elektronicky. DIA a CERMAT vše testují a o víkendu posílily infrastrukturu. Ale samozřejmě, pokud rodiče 120 000 dětí začnou vyplňovat formulář v jednu chvíli, systém se zapotí. I v tomto případě ovšem všichni zvládnou přihlášku vyplnit - je na to čas do 20. 2. Tři týdny. A je úplně jedno, kdy během těchto tří týdnů přihlášky vyplníte, přihlášky podané na konci termínu mají stejnou hodnotu, jako ty ze začátku,“ upozorňuje i vicepremiér Ivan Bartoš (Piráti).

Tři možnosti

Žáci letos mohou podat až tři přihlášky. A další novinkou je – vedle možnosti poslat je elektronicky – seřadit školy podle priority, kam chce student nastoupit. 

„Je v nejlepším zájmu uchazeče napsat do přihlášek pořadí podle skutečného zájmu – první místo má patřit oboru, po kterém skutečně touží, druhé a třetí pak těm, kde je vyšší pravděpodobnost, že se dostane. Taktizovat nemá význam,“ tvrdil Bek. Podle šéfa Cermatu Miroslava Krejčího novinka s prioritami pomůže všem.

„Pro příklad: když podáte přihlášku na tři školy a vaše dítě se dostane na všechny tři, tak ho systém přiřadí na první prioritní a na druhé a třetí škole už nebude blokovat místo ostatním uchazečům. Ti už nebudou čekat 14 dní v nejistotě, jak se rozhodnou ti, kteří uspěli na více školách,“ vysvětlil Krejčí.

Testováno

Online přihlášky půjde podat přes Digitální přihlašovací systém (DiPSy). Ten byl podle Krejčího testován a zvládl simulaci až 100 tisíc uživatelů.

Šéf Cermatu ale upozornil, že se testy netýkaly zátěže Základních registrů a Identity občana. Kdo by ale nechtěl využít digitální novinku, může zůstat u papírové formy. Formulář bude k dispozici v DiPSy. Více informací najdou rodiče a uchazeči na www.prihlaskynastredni.cz.

Zkouška před rozhodnutím

Digitalizace přihlašování je podle ministra Beka první krok. „Jsme přesvědčeni o tom, že by bylo správné, aby v budoucnu byla jednotná přijímací zkouška konána ještě předtím, než se budou děti rozhodovat o tom, na kterou střední školu půjdou,“ řekl Bek. V budoucnu by se také jednotné přijímací zkoušky mohly podle něj konat v základních školách.

Konec odvolání

V minulých letech bylo zvykem, že se uchazeči, kteří se na vysněnou školu nedostali, proti rozhodnutí odvolali. A čekali, jestli se dostanou tzv. nad čáru místo úspěšnějších žáků, kteří si ale vybrali nakonec jinou školu. To teď končí. Díky prioritizaci systém automaticky obsadí všechna místa na škole.

Důležité také je, že systém žáky přiřadí podle priorit, to ale nepůjde změnit. Pokud žák bude přiřazen na školu a nakonec na ni nebude chtít nastoupit, bude se muset vzdát přijetí a účastnit se druhého kola přijímaček. Riskuje ale, že jeho vysněná škola nemusí další kolo vypisovat.

Jak přihlásit dítě přes internet?

  • Krok1: Ve webovém prohlížeči si lidé zadají stránku dipsy.cz
  • Krok 2: Zákonný zástupce nebo zletilý uchazeč se přihlásí do systému. Nejčastěji přes bankovní identitu jako u internetového bankovnictví, nebo Mobilním klíčem eGovernmentu.
  • Krok 3: Člověk vyplňující přihlášku vybere, zda je zákonným zástupcem, zletilým uchazečem, nebo zda je zástupcem na základě zmocnění.
  • Krok 4: Zákonnému zástupci se objeví v nabídce všechny jeho děti, zletilý uchazeč zaškrtne, že přihlašuje sebe.
  • Krok 5: Většina údajů uchazeče je automaticky vyplněna ze státních registrů, stačí doplnit základní školu a kontakt.
  • Krok 6: Výběr oboru, stačí začít psát název školy, systém nabídne všechny obory. Školy se v tomto kroku zapisují podle priority. Uchazeči uvidí přehledně dokumenty, které vybraná škola vyžaduje pro příslušný obor vzdělání doložit k přihlášce. Ty pak nahrají jako fotky nebo sken. Přílohy se přikládají v kopiích, stačí si ponechat u sebe kvůli možnému ověření 1 originál každé přílohy.
  • Krok 7: Případná žádost o úpravu jednotné přijímací zkoušky. Lze žádat o prominutí testu z češtiny a o zkoušku z matematiky v polštině nebo ukrajinštině.
  • Krok 8: Čestné prohlášení, že uchazeč souhlasí s podáním přihlášky (náhrada podpisu). Pozvánka ke zkouškám pak přijde elektronicky.

A je HOTOVO 

Rodiče se také mohou rozhodnout podat přihlášku formou výpisu vytištěného z online systému. Po vyplnění potřebných bodů jim přijde na email. V takovém případě ale musí doručit papírovou přihlášku do každé školy a pozvánka ke zkouškám jim přijde doporučeným dopisem.

Video  Ministerstvo školství: Informace pro rodiče a žáky pro elektronické přijímačky na SŠ  - MŠMT
Video se připravuje ...

panda82 ( 1. února 2024 09:47 )

Přes internet ne, raději doporučeně poštou, Pirátům nevěřit, holt jsou to Piráti

viho ( 31. ledna 2024 11:40 )

Nejlepší je podat si přihlášku na střední školu rovnou někam do zahraničí. V Česku je školství řízeno podivnými sociálními experimentátory a nadané lidi spíše demotivuje, viz. třeba desetiletý experiment na dětech s tzv. státní maturitou. A současná vláda chystá i takové změny v pracovněprávním prostředí, že stejně nebude dávat příliš smysl v Česku pracovat. Vyhazov z práce bez udání důvodu, neomezeně rostoucí věk odchodu do důchodu, možnost vlády libovolně měnit valorizaci důchodů, likvidace úspor lidí inflací, atd. Tato vláda zcela podkopala důvěru lidí v český stát... 🙁

Jirik-ta ( 31. ledna 2024 11:35 )

😁 jasánek a přijímačky

bullshit ( 31. ledna 2024 10:46 )

Hlavně už ne žádné "revoluce"... 😕

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Další články
Články odjinud