Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Přehledně: Nový systém elektronických přihlášek na střední školy. Co všechno se mění od 1. února?

Video se připravuje ...
Autor: simao, ČTK - 
16. ledna 2024
11:40

Systém elektronických přihlášek na střední školy se spustil v pondělí 15. ledna pro ředitele středních škol, jak ukládá zákon. Od 1. do 20. února si budou uchazeči podávat tři přihlášky místo dosavadních dvou. Zároveň rovnou určí, na kterou školu by chtěli nejvíce. K přihlášení budou moci rodiče využít nově elektronický systém - přihlásit se mohou plně elektronicky, hybridně nebo papírovou přihláškou jako doposud.

  • Od 1. do 20. února si budou uchazeči podávat tři přihlášky místo dosavadních dvou.
  • Budou muset rovnou určit, na kterou školu by chtěli nejvíce.
  • Spuštěn byl i web www.prihlaskynastredni.cz
  • K přihlášení budou moci využít elektronický systém, přihlásit se budou moct plně elektronicky, hybridně nebo papírovou přihláškou jako doposud.
  • Předpokládá se, že se bude hlásit zhruba 120 000 dětí.
  • Podle Cermatu (Centra pro zjišťování výsledků vzdělávání) by systém mohlo využít 50 až 70 procent rodičů.
  • Jaké jsou nejčastější dotazy k přijímačkám?

"MŠMT a CERMAT pokročily s přípravou elektronického přihlašování na jednotné přijímací zkoušky. Elektronický přihlašovací systém se 15. ledna otevřel pro ředitele škol, od 1. do 20. února pak budou moci rodiče poprvé přihlašovat své děti na střední školy jednoduše přes počítač či mobil," uvádí Adéla Řezanitová z minsiterstva školství, mládeže a tělovýchovy.

Ředitelé mohou od pondělí do systému nahrávat své podmínky přijímacího řízení, jaké vyžaduje škola přílohy, obory, které otevírají, i počet studentů přijímaných v prvním kole přijímacích zkoušek. V systému také zadají, kolik učeben pro konání jednotné přijímací zkoušky mají k dispozici.

Systém propojený s registrem obyvatel

„Před spuštěním 1. února, ten poslední lednový týden, proběhnou zátěžové testy, které nám pravděpodobně bude realizovat NÚKIB (Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost), a tam se ukáže, jak ten systém je reálně postaven. Případně ještě budeme mít několik dní času na to, abychom to vylepšili, pokud se ukázalo, že to nedopadlo podle očekávání. Nicméně od začátku ten systém dimenzujeme na to, aby snesl deset až 20 000 současně přihlášených uživatelů minimálně,“ řekl ředitel Cermatu Miroslav Krejčí.

Lidem, kteří se přihlásí do Digitálního přihlašovacího systému (DiPSy), pomocí například bankovní identity, budou mít podle Krejčího na výběr, zda přihlašují své dítě, sebe či cizí dítě.

Systém je propojený s registrem obyvatel, díky tomu se při využití elektronického přihlášení předvyplní údaje dítěte i zákonného zástupce na přihlášce.

Jedna až tři školy na výběr, změny možné do 20. února

„Už pouze vyberou jednu až tři školy, na které se jdou hlásit, srovnají si je do pořadí, v jakém chtějí mít priority,“ řekl Krejčí.

Poté, co si vyberou školy, zjistí, jaké přílohy školy vyžadují. Ty by měli do systému nahrát. Následně přihlášku uloží, na e-mail jim přijde potvrzení. „Pokud se rozmyslí a chtějí něco změnit, tak do 20. února to budou moci změnit,“ řekl Krejčí. Po tomto datu se už přihláška měnit nedá.

Školy můžou, ačkoliv nemusí, požadovat i přehled výsledků žáků ze základní školy. Základní školy by měly podle Krejčího žákům dát stránku s QR kódem, kterou by rodiče nahráli do systému.

„Je to na rozhodnutí té základní školy, není to jejich povinnost, ale většina dětí by to měla dostat automaticky,“ řekl Krejčí. Možností je i naskenovat vysvědčení ze základní školy. Pokud budou školy požadovat zdravotní posudek, mohou rodiče nahrát do systému jeden, musí ale obsahovat kódy všech oborů, na které se žák hlásí, jež zdravotní posudek vyžadují.

Kampaň pro přijímačky na střední školy 2024 Kampaň pro přijímačky na střední školy 2024 | MŠMT

Možnost vyplnit i v papírové formě či hybridně

Pokud se lidé rozhodnou vyplnit přihlášku hybridně, tedy v systému ale bez využití ověřené identity, budou muset všechny osobní údaje vyplnit sami. Stejně jako v případě elektronických přihlášek nahrají do systému případné přílohy.

Po uložení do systému přijde lidem vygenerovaný dokument, který bude obsahovat základní informace o zákonném zástupci, dítěti i školách, na které se dítě hlásí. Tento papír musí potom podepsat a doručit fyzicky na všechny školy.

V případě, že se lidé rozhodnou podat přihlášku papírovou formou, musí vyplnit přihlášky na všechny školy a ke každé přiložit přílohy. Přihlášky pak budou muset doručit na školy, ředitelé středních škol následně musí přihlášky přepsat do systému.

Ředitelé: Systém funguje

Systém elektronických přihlášek na střední školy funguje a je přehledný, sdělili po jeho otevření ředitelům předseda Unie školských asociací ČR - CZESHA Jiří Zajíček a předsedkyně Asociace ředitelů gymnázií Renata Schejbalová.

„Je to úplně jednoduchý systém, je přehledný, intuitivní, snadný,“ řekl Zajíček. Do systému se ředitelé dostanou pomocí přihlašovacích údajů.

Ředitelé v systému nahrají podmínky přijímacího řízení, to, jaké škola vyžaduje přílohy, seznam otevíraných oborů i počet studentů přijímaných v prvním kole přijímacích zkoušek. V systému také zadají, kolik učeben pro konání jednotné přijímací zkoušky mají k dispozici. Zadání jednoho oboru vzdělávání podle Zajíčka trvá zhruba deset minut.

Ředitelé zároveň podle šéfa Cermatu Krejčího mají možnost vytvořit v systému přístupy dalším osobám, například ekonomům škol. Ti pak získají přístup se zpožděním přes 24 hodin, tedy pokud jim ředitelé vytvoří přístup dnes, měli by mít možnost přihlásit se v úterý, nejpozději ve středu.

Cermat nadále pracuje na funkcích pro uchazeče. „Nemáme žádnou indikaci k tomu, že by s tím měl být problém od 1. února,“ řekl Krejčí.

Schejbalová: Elektronický systém jako nejvýhodnější

Pro uchazeče bude podle Schejbalové nejvýhodnější využít elektronický systém přihlašování. Přihlášky si zájemci budou moci vyplnit z domova, pozvánky dostanou také elektronicky a nebudou pro ně muset na poštu, řekla.

„Uvidí tam výsledky, uvidí tam opravené záznamové archy svých dětí. Takže to si myslím, že je pro ty uchazeče nejvýhodnější,“ řekla. Zajíček předpokládá, že systém bude pro uchazeče také jednoduchý.

Oba předsedové se shodli, že využití elektronického přihlašování by bylo z pohledu ředitelů středních škol nejlepší. Pokud uchazeči využijí papírové přihlášky, budou je pak ředitelé muset zadat do elektronického systému.

Video  Mikuláš Bek na tiskovce  - Nový, Kristl
Video se připravuje ...

krapotkin ( 16. ledna 2024 14:24 )

To bude najednou dětí, když se můžou přihlásit najednou na 3 školy, kde je stejně nic nenaučí.

Jirik-ta ( 16. ledna 2024 12:28 )

takže digitalizace postupuje mílovými kroky v před

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa