Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Blíží se start digitálních přihlášek na střední. A Bek odhalil další novinky ve školství

Autor: ČTK - 
30. ledna 2024
12:38

Čas a datum podání přihlášky na střední školy neovlivňuje šanci na přijetí na školu. Novinářům to dnes řekl ministr školství Mikuláš Bek (STAN). Poprosil rodiče a uchazeče, aby všichni nevyužívali první a poslední chvíli možnosti přihlášení. Uchazeči o studium na střední škole mohou přihlášky podávat od 1. do 20. února, mohou k tomu využít Digitální přihlašovací systém (DiPSy). Uchazeči si mohou podat až tři přihlášky. Určí na nich, na kterou školu chtějí nejvíce, na základě výsledků jednotné přijímací zkoušky a jejich priorit je pak systém přiřadí na školu.

„Nejde o žádný závod. Nerozhoduje čas a datum podání té přihlášky, nijak to neovlivňuje šanci na přijetí,“ řekl Bek. „Jen bych snad prosil o to, aby všichni nevyužili té první a poslední minuty toho intervalu, protože to je zátěž, se kterou se nemusí vyrovnat žádný informační systém na světě,“ dodal. Připomněl, že uchazeči mají k dispozici 20 dnů. Je to podle něj dostatečný čas na to, aby se lidé se systémem seznámili a podali přihlášku elektronicky.

Digitalizace přihlašování je podle ministra první krok. „Jsme přesvědčeni o tom, že by bylo správné, aby v budoucnu byla jednotná přijímací zkouška konána ještě předtím, než se budou děti rozhodovat o tom, na kterou střední školu půjdou,“ řekl Bek. V budoucnu by se také jednotné přijímací zkoušky mohly podle něj konat v základních školách.

Na konci roku 2022/2023 bylo ve středních školách 688.000 míst. „Dá se již dnes hovořit o tom, že na středních školách vytváříme zhruba nějakých 16.000, respektive 17.000 míst, do kterých budou moci žáci nastoupit,“ řekl vrchní ředitel sekce vzdělávání a mládeže Jan Mareš. Nová místa se podle něj stále zapisují do rejstříku škol. Upozornil na to, že nejde jen o místa pro žáky prvních ročníků středních škol, ale o místa v celém procesu vzdělávání středních škol.

Přílohy, jako je například sken či fotografie. Dokumenty k přihláškám se podle Mareše přikládají ve formě prosté kopie, ty v cizím jazyce není potřeba přeložit úředně. Upozornil na to, že ředitel školy může později vyzvat k předložení originálu nebo úředně ověřené kopie dokladu.

Video  Ministerstvo školství: Informace pro rodiče a žáky pro elektronické přijímačky na SŠ  - MŠMT
Video se připravuje ...

9876543 ( 30. ledna 2024 20:48 )

No kam výš? houpy hou houpy hou na vlnách se.....

9876543 ( 30. ledna 2024 20:43 )

....ještě inkasují odměny.

9876543 ( 30. ledna 2024 20:41 )

Za tohle,..musí určitě dostat tučnou odměnu, a navýšit plat aspoň o dvacet tisíc..Zdroje na toto prý jsou, tak hurááá..

Jeden těžko pochopí, proč si za nějakou svojí práci, bez ručení hmotné odpovědností. Chudák na tom "pracoval" jak blbej.
Hodně také pracujete, jen na kecách, že něco bude..a ono to není.

Člověk je už znaven , jak si politici klidně,i po 35 letech furt dokola kvákají,..musíme, budeme, chceme toto, a toto..a ono furt h...o ¨.

Jirik-ta ( 30. ledna 2024 18:16 )

👍 stejně neví co to blábolí.

Jirik-ta ( 30. ledna 2024 18:15 )

👍 👍 👍

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa