Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Sto tisíc rodin v nejistotě: Přihlášky na střední budí obavy. Obstojí nový elektronický systém?

Autor: Alena Hechtová - 
25. ledna 2024
05:00

Nemožnost zažádat si o dávky nebo si nechat vystavit elektronický recept… To jsou některé z dopadů víkendového startu aplikace eDoklady. Systém neunesl nápor, zkolaboval a vzal s sebou i některé další digitální služby. Rodiče dětí, které letos poprvé mají podávat přihlášky na střední školy elektronicky, tak trnou v obavách.

Je to poprvé, co si od 1. do 20. února budou žáci podávat tři přihlášky na střední školu místo dvou. Budou muset rovnou určit, kterou školu preferují a pořadí dalších dvou. K přihlášení mohou využít tři způsoby: elektronický systém, a to buď plně, kombinovaně (hybridně) nebo jako dosud, papírovou přihláškou.

Na střední školy se letos chystá zhruba 100 až 120 tisíc dětí. Ministerstvo školství (MŠMT), nepříliš přesvědčivě, uklidňuje, že na takový nápor je systém připravený.

Raději neotálet

„Doporučujeme snad jen rodičům, aby nenechávali přihlášky na poslední den – ale podávali je v průběhu daného období. Přihláška se dá ukládat a ještě se k ní vracet. Je tedy lepší to nenechávat až na toho 20. února,“ řekla Blesku mluvčí MŠMT Tereza Fojtová.

Jak doplnila, aktuálně probíhají zátěžové zkoušky, s odborníky na kybernetickou bezpečnost se vyhodnocují všechna možná rizika a snaží se je vyloučit tak, aby systém nápor přihlášek ustál bez potíží.

Pohodlně doma

Pro uchazeče má být nejvýhodnější způsob elektronický systém přihlašování, kdy si vše vyplní z domova, pozvánky dostanou též elektronicky a nebudou pro ně muset na poštu. Jde o pokrok, ale ve stínu událostí posledních dnů není divu, že v rodinách dětí chystajících se na střední školu, panují obavy.

„Můžeme ujistit rodiče i školy, že děláme maximum pro to, aby se systém přihlášek rozjel bez problémů. Výhodou je v tomto případě skutečnost, že se lze přihlašovat v řádu dostatečného počtu dnů. Tak by nemělo dojít k přetížení kapacit,“ uvedla na dotaz Blesku mluvčí Digitální informační agentury (DIA) Anna-Marie Lichtenbergová.

Kolik přihlášek?

MŠMT odhaduje, že v roce 2024 opustí základní školy okolo 106 tisíc deváťáků. To je číslo srovnatelné s rokem 2023.

Způsob podání přihlášky:

  • Elektronicky (s ověřenou identitou - Mobilní klíč eGovernmentu nebo Bankovní identitu).
  • Zjednodušenou papírovou přihláškou vytištěnou z online systému.
  • Papírovou přihláškou s přílohami. Pro první kolo přijímacího řízení můžete podat: až 3 přihlášky na obory vzdělání bez talentové zkoušky (maturitní i nematuritní obory), až 2 přihlášky na obory vzdělání s talentovou zkouškou.
  • Termín podávání přihlášek: 1. - 20. 2. 2024

Video  Ministerstvo školství: Informace pro rodiče a žáky pro elektronické přijímačky na SŠ  - MŠMT
Video se připravuje ...

lucie13 ( 25. ledna 2024 10:36 )

Asi u toho programování byli řádně zhulení, když to tak dobře funguje

Donna ( 25. ledna 2024 10:06 )

👍🤣

stoura ( 25. ledna 2024 09:45 )

S tím se dá souhlasit, lháři a blbci v čele se strupatým dredařem, další se předvedl jak ovládá pravopis (měkké a tvrdé i a y), hnát tu sebranku klackem!!!

vinke ( 25. ledna 2024 09:26 )

Nějak se ta digitalizace ve všem zasekává. Nic nefunguje, ale to jsou přeci jen mušky 😁 .
Když se spustil elektronický systém na přihlášení se na očkování proti covidu a dvě hodiny měl výpadek, protože se tam přihlásili jak zájemci tak i ti druzí. Ti druzí samozřejmě jen proto, aby systém zatížili ještě více a mohli to škodolibě komentovat a rozdávat chytré rady, co všechno je špatně. A to bylo řevu a nadávek, jak je Babiš neschopný 😁 . A to byl výpadek pouhé dvě hodiny 😁 !!

zaka ( 25. ledna 2024 09:08 )

Dredovaný blbeček z Pirátů něco vymyslel a zablokoval erecepty proč tu sebranku pořád volí voly.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa