Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Překvapivý krok v Polsku. Na základkách zruší domácí úkoly, zvažují to i na středních školách

Autor: ČTK - 
21. ledna 2024
09:39

V Polsku budou od začátku dubna na základních školách zakázané domácí úkoly, oznámila tento týden polská ministryně školství Barbara Nowacká. Později by se vládní zákaz mohl začít uplatňovat i na středních školách, napsal server wyborcza.pl.

„Jsem si jistá, že po pár letech bez domácích úkolů na základních školách budou zrušeny i na středních školách,“ uvedla Nowacká v diskusním pořadu o školství.

Ministryně školství už před Vánoci apelovala na učitele, aby na prázdniny dětem nezadávali domácí úkoly. Děti by si podle ní o víkendu měly odpočinout, a ne vypracovávat úlohy.

Ministryně ohlásila i další změny ve svém resortu. Slibované zvýšení platů učitelů by mělo přijít od března se zpětným proplacením od začátku roku. Za zdržení podle Nowacké může konzervativní polský prezident Andrzej Duda, který s některými kroky nové liberální vlády Donalda Tuska nesouhlasí.

Ze školních osnov také zmizí předmět „Historie a současnost“, který zavedl předchozí ministr školství. Nahradí ho předmět podobný občanské výchově, který se zaměří na demokracii, ústavu a participaci, píše server wiadomosci.pl.

Video  Ministerstvo školství: Informace pro rodiče a žáky pro elektronické přijímačky na SŠ  - MŠMT
Video se připravuje ...

Karel 2. ( 21. ledna 2024 13:18 )

Upřímnou soustrast Polákům.
I když my od podobného prů*** nejsme daleko, čeští učitelé výslovný zákaz nemají, ale právní stav a "podpora" jejich práce ministerstvem vypadají na ... Pokud vím, úkoly smějí zadávat, ale už ne vyžadovat, natožpak oznámkovat.
Akorát ty prachy od státu asi nedostanou, narozdíl od Poláků.
Jinak, těžko si umím představit, jak se bude průměrné dítě ebz domácích úkolů učit číst a psát na 1. stupni. A matematika bez procvičování úkoly je taky pitomost. Zřejmě budoucí EU občan má být pitomec, aby si s ním vláda mohla dělat, co bude chtít.

nordmedia ( 21. ledna 2024 11:58 )

Nebylo by lepší zrušit výuku úplně. Vídávám syna každý druhý víkend, ve škole má skoro samé jedničky. Když mu kontroluji žákovskou, a ptám za co jsi dostal před týdnem tu jedničku ze zeměpisu, odpověď - už si nepamatuju. A vážně to neví. Občas si vzpomene čeho se ty asi týkalo ale víc neví. Zato co nového na Tic Toku to vi. Desim se co vyroste z této generace. Jediné co ho zajímá je angličtina, s tou vyhrává soutěže, ale jen proto že internet je hlavně v angličtině. Takže asi budeme mít generaci angličtinářů, ale jinak úplně blbejch.

Zobrazit celou diskusi