Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Naštvaní stoupenci polské opozice zablokovali Varšavu. Kaczyńského vyslyšelo 35 tisíc lidí

Autor: ČTK - 
11. ledna 2024
19:58

Desítky tisíc Poláků se dnes v centru Varšavy sešly na demonstraci svolané opoziční stranou Právo a spravedlnost (PiS). Akce pod heslem „na obranu svobody slova, médií a demokracie“ se konala před sídlem Sejmu, dolní komory parlamentu. Zatímco organizátoři hovořili o 100.000 až 300.000 demonstrantech, varšavská radnice odhadla jejich počet na 35.000, upozornil server Wirtualna Polska na výrazný rozdíl v odhadech. Demonstranty do metropole podle radnice přivezlo 405 autobusů. Vůdce PiS Jaroslaw Kaczyński podle agentury PAP hovořil o tom, že kdyby bylo jaro či léto, demonstrantů by jistě bylo dvakrát více. Agentura DPA charakterizovala demonstranty jako převážně starší lidi.

PiS svolala protest kvůli sporu s novou vládou o veřejnoprávní televizi a rozhlas a státní tiskovou agenturu; tato média strana během své vlády v uplynulých osmi letech ovládala.

Kaczyński tvrdil, že proevropská vláda Donalda Tuska, jeho úhlavního soupeře v dřívějších letech, se pokusí zničit či převzít všechny instituce a nakonec zničit i úřad prezidenta, který zastává spojenec PiS Andrzej Duda. Zničení Polska jako státu je podle Kaczyńského součástí širšího plánu na přeměnu Evropské unie na instituci podřízenou nejsilnějším členům, tedy hlavně Německu a částečně také Francii. Musíme vyhrát velkou bitvu o Polsko svrchované a nezávislé, musíme změnit tento režim, apeloval šéf PiS.

Demonstrace se od Sejmu přesunula před Úřad vlády. V davu bylo vidět mnoho polských vlajek a transparenty s logem odborového svazu Solidarita. Demonstranti skandovali hesla jako „Svobodné Polsko!“, „Tusk do vězení, a ne do Bruselu“. „Němec nám nebude plivat do tváře“ či „Toto je Polsko, a ne Tuskoland“, stálo na transparentech.

Uzavření ulic v centru Varšavy kvůli demonstraci zkomplikovalo dopravu v polské metropoli.

Video  Polsko vydalo do Česka odsouzeného Tomáše Čermáka, na kterého byl vydán mezinárodní zatykač. Znám je v tzv. dezinformační scéně.  - PČR
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi