Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Kluk (15) z Ostravy místo školy vyrazil bojovat na Ukrajinu: Zadrželi ho za hranicemi

Autor: chm - 
12. ledna 2024
15:22

Vydal se do školy jako každý den, jenže chlapec (15) z Ostravy tam nedorazil. Vystrašení rodiče se obrátili na policii. Den nato zůstali v šoku. Syna našli za polsko-ukrajinskými hranicemi, šel bojovat proti Rusku!

Ve středu ráno se kluk ztratil cestou do školy. Večer rodiče nahlásili policii jeho zmizení. „Přijali jsme oznámení o pohřešování. Zjistili jsme, že by se měl nacházet v Polsku, proto jsme kontaktovali kolegu ze společného česko-polského pracoviště v Chotěbuzi,“ uvedla policistka Pavla Jiroušková.

21:30
Dnes

Děkujeme za pozornost, kterou našemu online přenosu věnujete. Vše, co se týká ruské agrese na Ukrajině, budeme sledovat zase od nedělního rána.

21:25
Dnes

Začaly se objevovat zprávy o tom, že Rusko naverbovalo chudé Kubánce, aby bojovali ve válce na Ukrajině. Mělo tak být učiněno podvodem, kdy byla rekrutům přislíbena práce v Rusku nebo vysoký finanční obnos za účast v boji. Ani k jednomu však nedošlo. „Už jsem ve válce nějakou chvíli a neplatí se nám. Mnoho z mých přátel bylo už zabito,“ vypověděl jeden z obelhaných. Celý článek čtěte ZDE

20:30
Dnes

Ukrajinská společnost Naftohaz v ranním prohlášení uvedla, že při dnešním útoku na její plynárenská zařízení nebyl nikdo zraněn a že útok „nebude mít vliv na poskytování služeb ukrajinským spotřebitelům ani zákazníkům skupiny“.

Rusko v posledních týdnech zintenzivnilo vzdušné útoky na ukrajinskou energetickou infrastrukturu. Rozsáhlé škody utrpěly zejména tepelné elektrárny a přenosová soustava.

Cílem útoků byly v minulosti také podzemní zásobníky plynu, které jsou v hloubce i několika stovek metrů umístěny na západní Ukrajině. Ukrajina má větší skladovací kapacity než kterákoliv jiná země na západ od Ruska a aktivně se snaží přimět evropské obchodníky, aby tam uskladňovali své zásoby.

Zobrazit celý online

Už byl za hranicí

Polská policie zachytila chlapcův telefon ve městě Přemyšl nedaleko polsko-ukrajinského hraničního přechodu Medyka. Kluk dokonce už stihl hranici překročit, když na něj policisté narazili.

„Díky rychlému zásahu důstojníků Slezské pohraniční stráže a skvělé mezinárodní spolupráci byl 15letý Čech okamžitě převezen na polské území,“ uvedli polští pohraničníci, kteří zorganizovali chlapcovu dopravu domů.

 

Vzal si pas a šel

Jak se ukázalo, onoho rána si chlapec vzal pas a vydal se na Ukrajinu. „Chtěl jsem podpořit tamní armádu v boji proti ruské agresi,“ vysvětlil později polským policistům. Jak Aha! zjistilo, v současné době už by měl být doma. Jeho rodiče odmítli celou věc jakkoli komentovat.

 

Video  Vystrčil a Pekarová v Kyjevě: Zachytilo je video Zelenského  - reprofoto X Volodymyr Zelenskyj
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa