Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Navždy s Kaczyńskim. Znovu chce být šéfem Práva a spravedlnosti, stranu už vede 21 let

Autor: ČTK - 
2. března 2024
21:10

Předseda polské opoziční strany Právo a spravedlnost (PiS) Jaroslaw Kaczyński v rozhovoru v týdeníku Sieci oznámil, že příští rok bude znovu kandidovat na předsednický post. Dříve přitom tvrdil, že v roce 2025 už se na sněmu PiS o znovuzvolení ucházet nebude. Kaczyńskému je 74 let.

„Náš politický tábor nyní potřebuje jednotu, rozhodné vedení, rychlý přechod do ofenzivy. Proto jsem změnil své politické plány,“ řekl předseda největší opoziční strany v Polsku. Vede ji od roku 2003.

„Nechci, aby mi někdo vyčítal, že jsem dezertér, že opouštím stranu ... v tak těžkém okamžiku, v souboji s tak brutálním, bezohledným protivníkem. Zůstávám, bojujeme dál,“ prohlásil Kaczyński, který byl v letech 2006 až 2007 polským premiérem.

PiS ve volbách loni v říjnu sice získala nejvíce hlasů, na většinu potřebnou pro sestavení vlády však nedosáhla. V prosinci tuto stranu po osmi letech u moci vystřídala proevropská koalice vedená Donaldem Tuskem, který byl polským premiérem v letech 2007 až 2014. Pak působil jako předseda Evropské rady.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi