Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Ukrajinští ministři přijeli řešit protesty farmářů na hranice. Polští nedorazili

Autor: ČTK, swp - 
23. února 2024
19:19

Skupina ukrajinských ministrů v čele s premiérem Denysem Šmyhalem dnes navštívila hranici s Polskem, kterou blokují polští rolníci na protest proti dovozu levnějšího zboží z Ukrajiny a klimatické politice Evropské unie. Svědčí o tom snímky a text, který šéf ukrajinské vlády zveřejnil na sociální síti Telegram. Šmyhal v něm mimo jiné vyslovil politování nad tím, že polští ministři na místo nedorazili.

„Uvědomujeme si potíže, kterým čelí polská vláda, jsme ale připraveni pomoci s vyřešením této situace. Vycházíme vstříc,“ zdůraznil Šmyhal a dodal, že jednání s polskými partnery se bohužel nekonalo.

Cestu skupiny ministrů v čele se Šmyhalem na polské hranice avizoval dnes ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, přestože polský premiér Donald Tusk už ve čtvrtek odmítl jeho návrh, aby se vlády obou zemí setkaly na společných hranicích. Podle předsedy polské vlády nemusí Ukrajina a Polsko světu pomocí gest dokazovat, že jsou solidární. Tusk dodal, že vlády budou společně jednat 28. března ve Varšavě.

Šéf kanceláře polského premiéra Jan Grabiec severu Onet řekl, že je nutné, aby při pracovních schůzkách s Ukrajinci byly předpoklady pro možnou dohodu ohledně obilí. Proto je nyní na takové setkání ještě brzy, kompromis se totiž podle něj zatím nerýsuje.

Kyjev nabídl Varšavě plán

Ukrajinská strana podle Šmyhala ukázala připravenost dohodnout se „jako rovnocenní partneři a spojenci“ Poláků. Hranici, na které stojí na 9000 kamionů, je podle něj záhodno uvolnit mnohem dříve než po plánované schůzce vlád obou zemí na konci března. Jinak ukrajinská strana odpoví zrcadlovými opatřeními, varoval s připomínkou, že blokáda postihuje i polské podnikatele, kteří ročně vyvážejí do sousední země zboží za 12 miliard dolarů (asi 281 miliard Kč).

Ukrajinský premiér připomněl, že předseda polské vlády Tusk před měsícem v Kyjevě prohlašoval, že Polsko je „nejspolehlivějším a nejdůležitějším spojencem“ Ukrajiny ve válce proti Rusku, avšak posledního půl roku země čelí i trvalé blokádě svých hranic z polské strany, což postihlo ukrajinskou ekonomiku i obranyschopnost země.

Šmyhal se obrátil na všechny Poláky, aby si uvědomili, že Ukrajina posledních pět měsíců neprodává své obilí na polském trhu, ukrajinské obilí je přepravováno přes Polsko pouze v tranzitu, a to přes hranici s Polskem prochází pouze pět procent vývozu zemědělských výrobků.

Kyjev současně nabídl Varšavě svůj plán na odblokování hranic v pěti krocích, včetně ukrajinského souhlasu s omezením zemědělského vývozu, ověřením kvality zemědělských produktů a souladu dotací s pravidly Světové obchodní organizace, jakož i prosazením zákazu dovozu ruských potravin do Evropské unie.

Polští zemědělci blokují hraniční přechody s Ukrajinou na protest proti dovozu levnějšího zboží z Ukrajiny a klimatické politice Evropské unie. Hranice s Ukrajinou kromě toho už od listopadu s přestávkami blokují polští řidiči kamionů, kteří jsou rovněž nespokojení s ukrajinskou konkurencí.

21:30
Dnes

Děkujeme za pozornost, kterou našemu online přenosu věnujete. Vše, co se týká ruské agrese na Ukrajině, budeme sledovat zase od nedělního rána.

21:25
Dnes

Začaly se objevovat zprávy o tom, že Rusko naverbovalo chudé Kubánce, aby bojovali ve válce na Ukrajině. Mělo tak být učiněno podvodem, kdy byla rekrutům přislíbena práce v Rusku nebo vysoký finanční obnos za účast v boji. Ani k jednomu však nedošlo. „Už jsem ve válce nějakou chvíli a neplatí se nám. Mnoho z mých přátel bylo už zabito,“ vypověděl jeden z obelhaných. Celý článek čtěte ZDE

20:30
Dnes

Ukrajinská společnost Naftohaz v ranním prohlášení uvedla, že při dnešním útoku na její plynárenská zařízení nebyl nikdo zraněn a že útok „nebude mít vliv na poskytování služeb ukrajinským spotřebitelům ani zákazníkům skupiny“.

Rusko v posledních týdnech zintenzivnilo vzdušné útoky na ukrajinskou energetickou infrastrukturu. Rozsáhlé škody utrpěly zejména tepelné elektrárny a přenosová soustava.

Cílem útoků byly v minulosti také podzemní zásobníky plynu, které jsou v hloubce i několika stovek metrů umístěny na západní Ukrajině. Ukrajina má větší skladovací kapacity než kterákoliv jiná země na západ od Ruska a aktivně se snaží přimět evropské obchodníky, aby tam uskladňovali své zásoby.

Zobrazit celý online

Video  Bývalý velvyslanec Ukrajiny: Mobilizace je nevyhnutelná. Každý by měl být připraven chránit svoji zem  - Pavlína Horáková, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa