Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Překvapivá slova v europarlamentu: Trumpovo prezidentství může posílit Evropu

Autor: ČTK - 
16. ledna 2024
12:29

Největší výzvou nynějšího belgického předsednictví Rady EU bude podle premiéra Alexandera De Crooa budování silné unijní ekonomiky. V současnosti je totiž Čína stále dominantnější na světových trzích a Spojené státy by se mohly v případě opětovného zvolení Donalda Trumpa prezidentem uchýlit k ochranářským opatřením. De Croo to dnes řekl v Evropském parlamentu ve Štrasburku, kde europoslancům představoval priority půlročního belgického předsednictví.

„Pokud nám rok 2024 znovu přinese 'Ameriku na prvním místě', více než dřív to pro nás bude znamenat 'Evropa sama za sebe',“ řekl De Croo s odkazem na volební slogan amerického republikána Trumpa. „Neměli bychom se této vyhlídky obávat,“ dodal. Belgický premiér rovněž uvedl, že EU by měla možnost, že Spojené státy budou izolovanější, brát jako příležitost k osamostatnění a získání větší suverenity.

Přístup Ukrajiny do EU

De Croo rovněž zopakoval už známé postoje Belgie k některým palčivým otázkám unijní politiky - předsednictví bude podle něj pracovat na schválení vyjednávacího rámce pro přístup Ukrajiny, Moldavska a Bosny a Hercegoviny do EU, hodlá co nejvíce urychlit finanční podporu válkou zmítané Ukrajině a rozšířit evropské trhy.

„Evropa je silná v inovaci... ale naši mladí podnikatelé mají problém své nápady dostat na trh. Musíme se dostat od 'vynalezeno v Evropě' přes 'vyvinuto v Evropě' až po 'vyrobeno v Evropě',“ řekl De Croo a pokračoval: „Každý kout našeho kontinentu musíme zahrnout do velkého kapitálového trhu přístupného podnikatelům, od Stockholmu po Neapol, od Dublinu po Sofii.“

Stane se Donald Trump znovu americkým prezidentem?
Celkem 1714 hlasujících
„Rok 2024 je rokem demokracie. Je třeba zajistit, abychom klíčové reformy dotáhli před koncem tohoto období,“ poznamenala na tiskové konferenci s belgickým premiérem předsedkyně Evropského parlamentu Roberta Metsolaová.

Evropskou unii čekají letos v červnu volby do Evropského parlamentu. Co se nepodaří dojednat, schválit a právně doladit přibližně do dubna, se už v tomto volebním období nestihne. „Každý hlas je důležitý. Změny plynoucí z budoucího složení tohoto parlamentu budou citelné,“ řekla Metsolaová ve svém apelu na vysokou účast v eurovolbách.

De Croo dodal, že belgické předsednictví nad rámec obecných priorit vybralo asi 60 legislativních opatření, kterými se v následujícím půlroce chce zabývat.

Video  Bývalý prezident USA Donald Trump si u soudu vyslechl obvinění z více než 30 trestných činů. (4.4.2023)  - Reuters
Video se připravuje ...

DanY67 ( 16. ledna 2024 14:05 )

Tak pokud si pamatuju po zvolení stro nového prezidenta Donalda je válka na Ukrajině do 14dni zažehnána.Ten jim nepošle ani šňůrky do bot.To se zelenému mužíkovi líbit nebude

Vít Vavrečka ( 16. ledna 2024 13:42 )

Aaaaaa, děda Biden letí přes palubu. Včera se psalo , že Trumpovo vítězství je v Iiově ohroženo a když nekompromisně vyhrál, tak s ním bude Evropa spolupracovat? To nemohlo dopadnout jinak, že to vyhraje a bude prezidentem. Amerika je svá

Zobrazit celou diskusi