Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Souzený Trump hrozí: Jestli mě budou obvinění stát volby, tak bude mela! Biden násilí odmítá

Autor: jmr - 
15. ledna 2024
18:55

Favorit republikánských primárek Donald Trump varoval, že pokud mu trestní obvinění proti jeho osobě způsobí volební prohru, tak zavládnou nepokoje. Učinil tak po soudním slyšení, kde jeho právníci tvrdili, že by měl být imunní před stíháním za snahu zvrátit výsledek předchozích prezidentských voleb, píše deník The Washington Post.

Trump také reportérům bez jakýchkoliv důkazů tvrdil, že je stíhán jen proto, že má ve volebních průzkumech vyšší preference než prezident Joe Biden. Pokud obvinění poškodí jeho kandidaturu, tak prý přijde „mela“.

„Myslím, že mají pocit, že touto cestou můžou zkusit vyhrát, ale tak to nechodí,“ řekl Trump. „V zemi bude mela. To je velmi špatné. Je to velmi špatný precedens. Jak jsme řekli, otevírá to Pandořinu skříňku.“ Bývalý prezident následně nepřijímal otázky a odmtítl před svým odchodem zamítnout možnost násilí ze strany jeho příznivců.

Trumpovo vyjádření přišlo po třetím výročí útoku jeho příznivců na Kapitol, který byl inspirován jeho lživým trváním na tom, že mu bylo vítězství ve volbách v roce 2020 ukradeno. V letech od útoku jej Trump stále výrazněji obhajuje a přijal ty z něj viněné. V den výročí je nazval „rukojmími“ a požadoval jejich propuštění.

Jeho opakovaná vyjádření o politickém násilí přicházejí uprostřed sílících výhrůžek a útoků napříč americkou politikou. Biden svého rivala za toto již odsoudil.

Biden: Politické násilí je nepřijatelné

„Trump neudělá, co americký prezident udělat musí: odmítá se zříct politického násilí,“ řekl Biden. „Tak mě pozorně poslouchejte. Řeknu, co Donald Trump neřekne: Politické násilí není ve Spojených státech nikdy přijatelné – nikdy, nikdy, nikdy. V demokracii nemá žádné místo. Žádné.“

Na téma násilí přišla řeč i u soudu samotného. Jedna ze tří předsedajících soudců, Florence Y. Panová, se zeptala: „Mohl by prezident nakázat jednotce SEAL Team 6 spáchat atentát na jeho politického rivala?“ Trumpův advokát D. John Sauer odpověděl, že prezident by mohl být za takový zločin stíhán jen v případě, že jej nejprve obžaluje a odsoudí Kongres.

Právník zastupující zvláštního poradce Jacka Smitha uvedl, že Trumpova představa imunity by znamenala „obzvlášť děsivou budoucnost“. 

Trump však ve své výpovědi slova svého advokáta hájil. „Jako prezident musíte mít imunitu,“ tvrdil. „Pokud je to v tom období (období v úřadu), tak máte absolutní imunitu.“

Trump vyhrožuje i Bidenovi

Nebýt imunity, tak by podle něj mohli Biden nebo Barack Obama být stíháni za prohřešky, jako např. stáhnutí se z Afghánistánu před třemi lety, změnu pohraniční politiky nebo dronové útoky.

Trump již opakovaně vyhrožoval, že v případě svého návratu do úřadu bude na oplátku trestně stíhat Bidena a jeho rodinu. „Joe je zralý na obvinění,“ řekl ve videu a dodal: „Musí si dát pozor, protože se mu to může také stát.“

Ve svých poznámkách u soudu opakoval Trump roky staré obvinění, že Biden z pozice viceprezidenta pozdržel pomoc Ukrajině v hodnotě 22,5 miliardy korun, aby tím přiměl k odstranění prokurátora, jenž vyšetřoval společnost, v jejímž vedení byl i jeho syn Hunter. Ve skutečnosti tehdy Biden využil pozdržení pomoci k odstranění prokurátora, který byl mírný v řešení korupce.

Anketa

Stane se Donald Trump znovu americkým prezidentem?

Ano
Ne

Přechází do ofenzivy?

Trumpova přítomnost u soudu byla dobrovolná a podle poradců se rozhodl účastnit, protože má za to, že s ním právní systém zachází lépe a média ho zobrazují pozitivněji, když se ukáže osobně. Podle jeho týmu se také vyjádřil, že chce proti Smithovi přejít do ofenzivy, což je částečně důvod, proč se jeho kampaň nyní snaží zobrazovat obvinění proti němu jako politická.

Odvolací soud nyní rozhodne, zda může proces s Trumpem v březnu pokračovat podle plánu, zatímco se jeho tým snaží tento i zbylé tři procesy, ve kterých je Trump obviněn, pozdržet do doby po listopadových volbách. Pokud Trump neuspěje, je pravděpodobné, že se odvolá k Nejvyššímu soudu, který již nyní souhlasil, že přezkoumá, zda mohou jednotlivé státy na základě 14. dodatku o zákazu vládních představitelů zapojených do povstání Trumpa diskvalifikovat v primárkách z kandidátky.

Smithova žaloba ho neviní z rozpoutání nepokojů z 6. ledna 2021, ale tvrdí, že Trump a jeho spolupracovníci chtěli násilí využít k pozdržení formálního potvrzení Trumpovy volební porážky.  

Video  Exprezident Donald Trump se v Georgii vydal úřadům v nechvalně proslulé věznici.  - Profimedia.cz
Video se připravuje ...

Eva HÁDĚ ( 16. ledna 2024 06:45 )

A Biden?

sekebo ( 16. ledna 2024 02:50 )

Trump, to je podobný bezskrupulózní oligarcha, jako přivandrovalý Slovák Babiš. 👎

profano ( 15. ledna 2024 21:58 )

Oranžový velkohubý blb.🤡

Zobrazit celou diskusi