Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Zelenskyj děkuje Fialovi a dalším lídrům. V dopise vyzvali k dvojnásobné pomoci Ukrajině 

Autor: ČTK, lig - 
31. ledna 2024
17:50

Šéfové vlád pěti zemí EU, včetně českého premiéra Petra Fialy, v otevřeném dopise vyzvali k další podpoře Ukrajiny, která se už skoro dva roky brání ruské ozbrojené agresi. Evropa by se podle nich neměla vzdát a měla by ještě zdvojnásobit své společné úsilí, zejména pokud jde o vojenskou pomoc Kyjevu. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj později na platformě X vyjádřil v reakci na otevřený dopis pětici evropských lídrů vděčnost.

„Pokud mají ukrajinští vojáci pokračovat v boji, potřebují ohromné množství munice. A dodávky zbraní a střeliva od členských států EU jsou důležitější než kdy dřív,“ píše se v dopise, který zveřejnil list Financial Times.

Představitelé Německa, Dánska, České republiky, Estonska a Nizozemska v dopise připouští, že se unii nepodaří splnit její cíl z loňska, kdy se EU zavázala, že Ukrajině do března letošního roku dodá milion kusů dělostřelecké munice. „Tvrdá pravda je, že tohoto cíle jsme nedosáhli,“ píše se v dopise. „Svého slibu se ale nemůžeme vzdát,“ dodávají ve společném vyjádření německý kancléř Olaf Scholz, dánská premiérka Mette Frederiksenová, český premiér Petr Fiala, estonská premiérka Kaja Kallasová a předseda nizozemské vlády Mark Rutte.

Video  Fiala slíbil Ukrajincům další helikoptéry i munici. Zelenskyj děkoval za pružnou a včasnou pomoc.  - ČTK/Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

„Pan premiér se dohodl s dalšími představiteli států na společném znění dopisu, který má za cíl i nadále podporovat vyzbrojování Ukrajiny a být příspěvkem do diskuse před čtvrtečním jednáním Evropské rady,“ napsalo k dopisu tiskové oddělení Úřadu vlády.

Evropská unie a její členské státy byly podle pětice unijních vůdců silnými zastánci Ukrajiny již od začátku ruské invaze. „A s hmatatelným úspěchem: Rusko nedokázalo ve válce, kterou zahájilo, dosáhnout žádného ze svých cílů. Naše úsilí nesmí uvadnout,“ dodávají.

„Musíme obnovit své odhodlání a zdvojnásobit své úsilí, abychom zajistili trvalou podporu (Ukrajiny) tak dlouho, jak to bude potřeba. Urgentně je potřeba poskytnout munici a zbraňové systémy, včetně houfnic, tanků, bezpilotních letounů a protivzdušné obrany,“ stojí dále v dopise. To vše se musí uskutečnit nyní, protože na bitevním poli se navýšení těchto dodávek odrazí až v příštím roce, dodává pětice šéfů vlád. I proto musí Evropská unie najít způsob, jak dodávku slíbené dělostřelecké munice na Ukrajinu urychlit.

„Naše schopnost i nadále podporovat ukrajinskou obranu, během zimy i v dalším období, je rozhodující. Jde o naši společnou evropskou bezpečnost a pro statečné ženy a muže v ukrajinských bezpečnostních složkách je to otázka života a smrti,“ uvádí dopis.

Evropská unie a její členské státy musí proto obnovit své úsilí a navýšit vojenskou podporu Kyjevu. Jde o tak velké břemeno, že je potřeba, aby „všechny státy udělaly pro podporu Ukrajiny“ vše, co je v jejich silách. A musí jít o „společné úsilí“, zdůrazňuje dopis.

Zelenskyj: Společně porazíme ruskou agresi

„Jsem vděčný lídrům Česka..., Dánska..., Estonska..., Německa... a Nizozemska za jejich neochvějnou podporu Ukrajiny a jejich včasnou výzvu ve Financial Times ke společnému úsilí vyzbrojit Ukrajinu v zájmu celé Evropy,“ napsal na sociální síti Zelenskyj, který v textu označil účty jednotlivých šéfů vlád. „Společně porazíme nevyprovokovanou ruskou agresi a obnovíme mír na Ukrajině a v Evropě,“ dodal prezident.

Právě o další vojenské, ale i finanční pomoci Ukrajině budou šéfové států a vlád jednat již tento čtvrtek na mimořádném summitu EU v Bruselu. K poskytování pomoci má výhrady zejména maďarský premiér Viktor Orbán.

14:13
Dnes

Ruská vojska dobyla další vesnici v Doněcké oblasti na východě Ukrajiny, Novobachmutivku, uvedlo dnes ruské ministerstvo obrany. Ukrajinská strana se zatím k ruskému tvrzení nevyjádřila, uvedl server BBC News na svém ruskojazyčném webu.

Novobachmjutivka leží severozápadně od města Avdijivka, odkud ruské invazní síly vytlačily ukrajinské obránce po měsících bojů letos v únoru.

13:22
Dnes

„Polovina německých tanků, které zaútočily na Polsko v roce 1939, byla ve skutečnosti česká. Tedy - jestli Putin získá Ukrajinu, bude silnější. A tehdy budeme mít větší problém,“ varoval Sikorski před možným ruským ovládnutím ukrajinských průmyslových a vojenských kapacit. „Je lepší zastavit Putina na Ukrajině, 500 či 700 kilometrů na východ odtud,“ odpověděl na otázku, zda by mělo smysl poslat na Ukrajinu pozemní vojska.

12:33
Dnes

„Ruský teror je možný jen proto, že máme méně zbraní a rozhodnutí na ochranu života, než má Rusko prostředků na jeho ničení,“ tweetuje prezident Volodymyr Zelenskyj.

„Každý ví, jak účinné jsou Patriot, IRIS-T, NASAMS, Hawk a další moderní systémy protivzdušné obrany. Potřebujeme je tady na Ukrajině: v Charkově, Dnipru, Oděse, Mykolajivu, Chersonu, Donbasu a dalších městech, která trpí ruskými útoky. Každý vůdce, každý stát, každý velvyslanec, který nám nyní pomáhá s protivzdušnou obranou, je nejen ochráncem života, ale také tím, kdo snižuje pokušení Ruska vést válku. Čím méně toho Kreml dosáhne terorem, tím více bude mít zájem usilovat o mír. Musíme k tomu Rusko společně donutit,“ apeluje prezident.

Zobrazit celý online

Video se připravuje ...
Další videa