Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 23°C

Dva roky po masakru v Buči: Tohle Rusku nesmí projít, vzkazuje Ženíšek. Co řekl Zelenskyj?

Autor: for - 
1. dubna 2024
16:19

Spálená těla, civilisté zastřeleni do týla, znásilněné ženy a vybombardované ulice a domy. Přesně takové snímky přesně před dvěma lety obletěly svět. Jednalo se o snímky ukrajinského města Buča, které bylo několik týdnů okupováno ruskými vojáky. Ukrajincům se podařilo město 31. března 2022 osvobodit a odhalili tím krutost, která se na místě děla. Na výročí nyní vzpomíná nejen Ukrajina, ale i český politik Marek Ženíšek, který slyšel o masakru v Buče přímo z úst místních. 

Před dvěma lety se poprvé objevily snímky, které šokovaly celý svět a které se staly symbolem hrůzy války na Ukrajině - objevily se první audiovizuální materiály z ukrajinského města Buča. Ta byla 31. března 2022 osvobozena od ruských vojáků. Ti po sobě zanechali nejen zničené ulice, ale také stovky umučených civilistů a vojáků. 

„Před dvěma lety mohl celý svět vidět pravý smysl naší bitvy. Viděli to všichni – i ti, pro které to byla bohužel jen další válka. A viděli, jaká to je válka. Viděli, že Ukrajina brání nejen svou státní hranici a suverenitu,“ připomněl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Některé zdroje tvrdí, že Rusové ve městě zmasakrovali a surově povraždili kolem 400 Ukrajinců, jiné zdroje se přiklánějí k zhruba 300 obětem. Mnoho lidí je nadále pohřešováno. Vojáci nacházeli znásilněné ženy, civilisty zastřelené do týla a mrtvé pohozené na ulicích se svázanýma rukama. Ukrajinci byli obviněni, že snímky z ulic falšovali a horlivě popírali, že by se Rusové podobného masakru dopustili. Podle ukrajinského i mezinárodního vyšetřování byla za masakr odpovědná ruská 64. samostatná motostřelecká brigáda. 

I přes velikonoční svátky si na umučené obyvatele vzpomněli i někteří čeští politici, například předseda zahraničního sněmovního výboru Marek Ženíšek (TOP  09). „Dnes to jsou přesně dva roky, co obletěly svět první záběry osvobozené Buči na Ukrajině. Byl jsem tam měsíc po tom všem. Vidět to na vlastní oči a slyšet to od místních bylo strašné. Tohle nesmí Rusku projít, natož si s jeho představiteli podávat ruku,“ napsal na sociální síť X.

Český politik Marek Ženíšek na Ukrajině Český politik Marek Ženíšek na Ukrajině | Facebook/ Marek Ženíšek

Cynická žádost Ruska

A právě ve dnech, kdy si Ukrajina připomíná sdílení prvních snímků z Buči, požaduje Rusko po Kyjevu, aby mu vydal všechny lidi, kteří se podíleli na teroristickém útoku na komplex Crocus City Hall u Moskvy, při kterém zahynulo 144 lidí a přes 500 bylo zraněno. Kreml dokonce tvrdí, že se na útoku podílel šéf tajné služby SBU. 

Spojitost atentátu s Ukrajinou začali ruští představitelé včetně prezidenta Vladimira Putina naznačovat už krátce po útoku z 22. března. Ukrajina ale dlouhodobě popírá, že by měla s činem cokoliv společného. K útoku se navíc hlásí islamisté. 

„Prohlášení o terorismu jsou mimořádně cynická vzhledem k tomu, že přicházejí od státu, který je sám teroristický,“ uvedla v reakci ukrajinská tajná služba SBU. Dodala, že prohlášení přišlo v den, kdy si Ukrajina připomíná druhé výročí osvobození Buče.

Video  Ukrajinské město Buča  - Reuters/Anadolu Agency
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa