Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Odporný zločin okupantů: Ruští snajpři znásilnili mámu i holčičku (4). Táta se musel dívat

Autor: mav, swp - 
14. března 2023
19:15

Když se ruským nájezdníkům před rokem nedařil postup na Kyjev, páchali četná zvěrstva v okolí metropole. Jedno po druhém se je snaží ukrajinské úřady prošetřovat. K těm nejohavnějším se přidává obvinění ze sexuálního zneužití teprve čtyřletého děvčátka.

K několika sexuálním zločinům došlo ve čtyřech domech v Brovarském rajónu nedaleko Kyjeva před rokem, zjistila agentura Reuters, jejíž reportéři mohli do obvinění nahlédnout.

Většinu zločinů nájezdníci spáchali 13. března: „Ve stavu alkoholické intoxikace vpadli na dvůr domu, kde žila mladá rodina,“ uvádí report. Manžela zbili a donutili ho vkleče sledovat, jak mu jeden po druhém znásilňují ženu. A pak se pustili do dcerky. „Udělám z ní ženu,“ prohlásil prý jeden z obviněných.

Z pohlavního zneužití holčičky ukrajinští prokurátoři obvinili dva konkrétní vojáky z 15. samostatné motostřelecké brigády, odstřelovače staré 28 a 32 let. Starší již prý zemřel, mladší jménem Jevgenij Černoknižnij se podle prokurátorů vrátil do Ruska. Novináři Reuters našli jeho telefonní číslo, odpověděl prý jeho bratr. „Zemřel, nemůžete se mu dovolat,“ řekl do telefonu ubrečený muž.

„Ženy si vybrali dopředu, své činy a role koordinovali,“ uvádějí prokurátoři na základě výpovědí svědků a přeživších. Šlo podle nich o záměrnou taktiku, úmyslné terorizování civilistů. V sousedství znásilnili vojáci také 41letou těhotnou ženu a nezletilé dívky (15 a 17), starší pár zbili. Všechny oběti přežily, dostaly lékařskou a psychologickou péči.

Ruské ministerstvo obrany na žádost o odpověď agentuře Reuters nereagovalo, novinářům se nepodařilo kontaktovat ani zmíněnou brigádu. Jiná obvinění z válečných zločinů a podobných zvěrstev ruští představitelé odmítají.

Nelze nyní očekávat, že by se obvinění dostavili k soudu, Moskva je za stávající situace nevydá. Mohli by se ale ocitnout na seznamech mezinárodně hledaných osob.

Video  Ohavný masakr civilistů v Buči: Těla se válí po ulicích  - Reuters
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa