Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C

Český velvyslanec v Kyjevě pro Blesk: Co mu na schůzce prozradil Zelenskyj?

Video se připravuje ...
Autor: Bára Holá - 
27. února 2024
05:00

O víkendu si celý svět připomněl den, kdy ruská vojska napadla Ukrajinu. Dva roky od ruské invaze. Nálada na Ukrajině je podle českého velvyslance Radka Pecha jednoznačně ovlivněna tím, že válka trvá takto dlouho. Přesto podle něj i podle průzkumů Ukrajinci neztrácejí chuť bojovat a ani víru ve vítězství.

O víkendu si většina Ukrajinců  připomněla hned několik výročí. „Prezident Zelenskyj měl včera velkou tiskovou konferenci, která následovala po setkání nejvyšších představitelů z různých fér společenského života Ukrajiny. Takže tohle všechno tady vlastně ještě dnes rezonuje,“ popsal v Epicentru Pech náladu posledních dní.

Tři zásadní věci z úst Zelenského

Sám se osobně s prezidentem Volodymyrem Zelenským před pár dny setkal. Při příležitosti, kdy přijal diplomatické sbory. Během desetiminutového proslovu zmínil podle Pecha tři zásadní věci. Proběhlo i společné focení.

Za prvé, že Ukrajina bude pokračovat v boji. Za druhé, že důležitý je jeho mírový plán jako jediná fungující nebo existující alternativa pro hledání řešení z války a konečně, že Ukrajina bude trvat na tom, aby Rusko neslo odpovědnost za rozpoutání války,“ prozradil Pech s tím, že Zelenskyj  se dál připravuje na další vedení války.

Armáda potřebuje čerstvé síly

„Ukrajina potřebuje munici, a potřebuje mít armádu, která bude mít čerstvé síly, protože těch, kteří jsou na frontě, jsou tam v řadě případů už celé ty dva roky,“ upozornil velvyslanec s tím, že na tuto problematiku právě upozorňuje nový zákon o mobilizaci, který se v současné době na Ukrajině projednává.

Podle Pecha armáda musí najít rezervy v této oblasti, umožnit jednotkám rotaci, aby na frontách nebyly neustále tytéž jednotky, ale byly střídány s jinými a umožnit vojákům, kteří slouží dlouhou dobu, demobilizaci.

Pochybnosti se zmenšily

Podle Pecha ale i přes veškeré strasti ve válkou zmítané zemi stojí Ukrajina pevně na nohou. 

„Aby mohla v dalších měsících a možná i letech prostě naplňovat to, co si dala za cíl, co znamená být demokratickou, evropskou nezávislou zemí zakotvenou v Evropské unii a potenciálně taky v Severoatlantické alianci, tak o tom nemám žádnou pochybnost poté, co jsem tady, pokud jsem nějaké pochybnosti měl, tak ty se zmenšily, protože vidím, že ta země navzdory tedy té válečné realitě současně se snaží i dost tvrdě pracovat na tom, aby se dostala tam, kam se chce dostat, protože ví, že to je součástí garantované budoucnosti v Evropě." uzavřel Pech.

Dana Nagyova ( 28. února 2024 08:20 )

Všem je jasné,že Ukrajina nemůže válku vyhrát.a pokud ano,ať nám řeknou odborníci jak.Protoze,to ještě nikdo nikdy nerekl.porad jen,musíme ukrajinu podporovat,dodávat jim zbraně atd.,ale jak konkrétně nad Ruskem vyhrát,neřekl ještě nikdo.neni to zvláštní?jaký má potom opravdovy význam ukrajinu podporovat?něco za tím asi bude,že.

DanY67 ( 28. února 2024 07:42 )

👍👍👍👍👍👍to je jasné když ho nikdo nebude podporovat bude po válce co by dup

DanY67 ( 28. února 2024 07:41 )

Jen naši vládu
Par don už to není vláda ČR
Už je to ukrajinská vláda
Která přeje a děla vše pro rozkvět Ukrajiny a ich obyvatel .

PepekRes ( 28. února 2024 06:47 )

Koho zajímají řady nějakého zelenskyho

Uživatel_5650027 ( 27. února 2024 21:21 )

PROČ??? Vždyť je FIALA!🤔😆🫡

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa