Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

„Vova se Putinovi nikdy nevzdá!“ Dlouholetý přítel o filmu promluvil o Zelenském

Autor: DVL, swp - 
28. ledna 2024
05:00

Filmař David Dodson je dlouholetým přítelem ukrajinského prezidenta Volodomyra Zelenského, se kterým se seznámil před 16 lety na filmovém natáčení. „Vždycky na něm bylo něco zvláštního. Měl v sobě život, vitalitu a energii, která vždy prozářila místnost,“ vzpomínal Dodson na svého přítele v době, kdy byl známý jako herec a komik. Srovnával také tehdejšího Zelenského s tím současným, který čelí ruské invazi. Připustil, že je unavený, ale jeho odhodlání je stále stejné jako na začátku. „Je vyčerpaný, ale nikdy se Putinovi nevzdá,“ řekl filmař britským novinám The Sun.

Ukrajinský prezident Volodomyr Zelenskyj slaví své 46. narozeniny a proti Rusku bojuje již dlouho. Jeho přítel filmař David Dodson o něm řekl, že je jako vždy „zuřivě odhodlaný“ porazit ruského prezidenta Vladimira Putina. „Je vyčerpaný, ale nikdy se Putinovi nevzdá,“ uvedl filmař.

Dodson se s ukrajinským prezidentem přátelí již přes 16 let a novinářům prozradil, že Zelenskyj „nikdy neutekl z boje“. Přezdívá mu „Vova“ a prý je na „100 procent“ zatrvzele oddaný přesně tak, jako to vypadá na veřejnosti. 

„Milující, oddaný a pracovitý Ukrajinec“

Od té doby, co ruské tanky poprvé překročily hranice Ukrajiny téměř dva roky zpátky v únoru roku 2022, Dodson řekl, že přesně věděl, co Zelenskyj udělá - „zůstane a bude bojovat“. Tehdy ukrajinskému prezidentovi američtí a britští představitelé nabídli, že ho potají vyvedou z hlavního města, vyvstaly totiž obavy, že by Kyjev mohl padnout, nicméně Zelenskyj jim odpověděl touto legendární větou: „Potřebuju munici, ne odvoz.“

Dodsona to vůbec nepřekvapilo. „Jako většina Ukrajinců má Vova důstojnost, respektuje se a je pyšný na to, kdo je... vždycky zůstane a bude bojovat. Je to milující, oddaný, pracovitý Ukrajinec, který miluje svou ukrajinskou rodinu, včetně celé té ukrajinské rodiny, které dělá prezidenta,“ řekl Dodson.

„Vždycky na něm bylo něco zvláštního“

Poprvé se se Zelenským setkal v roce 2008 v New Yorku při práci na filmu Láska ve velkém městě a jejich společně trávený čas na natáčení vedl ke stálému přátelství. Spolupracovali spolu až do roku 2019, než se Zelenskyj stal prezidentem.

Když se snažil porovnat „válečného hrdinu“ Zelenského s tím, jak je známý dnes, a „mladého muže“, kterého potkal v roce 2008, dávný přítel uvedl: „Vždycky na něm bylo něco zvláštního. Měl v sobě život, vitalitu a energii, která vždy prozářila místnost. V mnoha věcech je ten mladý muž z roku 2008 stále stejný, ale v mnoha dalších je velmi odlišný. Dneska Vova vypadá fyzicky silnější, je robustnější, což se asi hodí na muže s takovým břemenem, které dnes nosí na zádech.“

„Zelenského jazykem je akce“

Vzpomínal také na to, jakou měl ukrajinský prezident pracovní morálku. „Nikdy nebyl typem člověka, který by dělal velkolepé proslovy nebo prohlášení. Jeho nejsilnějším jazykem byla vždycky akce. Pokud mělo být něco rychle provedeno, vždy se tomu zcela zavázal. Zelenského jazykem je akce,“ řekl Dodson. 

Nyní ukrajinský lídr čelí neustálému ostřelování, vojenským omezením, především nedostatkům munice a utuchající pomocí Západu. Dodson řekl, že se výzvě postaví. „Vždycky byl schopný kombinovat sny s tím, co obnáší jich dosáhnout. Uvedu příklad, pokud tu bylo něco, co jsem jako režisér chtěl udělat, něco, co bylo množná trochu bláznivé anebo drahé, Vova vždycky udělal všechno pro to, aby to pomohl uskutečnit,“ vzpomínal Dodson.

„Vidím u něj jako u prezidenta Ukrajiny stejné kvality. Lidem okolo sebe dodává sílu, aby ze sebe dostali to nejlepší,“ dodal filmař.

„Jeho zájem o lidi je autentický“

Zelenskyj byl vždycky zásadový a laskavý člověk. Když společně pracovali na filmu před Zelenského prezidentstvím, Dodson si vzpomněl na to, jak se ukrajinský prezident snažil hodiny zabavit svou pětiletou neteř hrami a kouzelnými triky. „Bylo to krásné, je to perfektní příklad jeho lidskosti. Miluje lidi. Když jste u něj, nikdy vás nezahltí jeho ego, protože tam prostě není,“ sdělil. 

„Už od začátku ruské války plné agrese, barbarství a dobývání reagoval Vova přesně tak, jak bych očekával. Nekonečné množství ničemů se snaží Vovu vykreslit jako něco, co není, aby zdiskreditovali Ukrajinu a zničili pro ni pomoc. Ale jednoduchá pravda je, že přesně tak, jak Vovu vidíte veřejně, takový je doopravdy. To je jeho opravdové já. Jeho zájem o lidi je autentický a vášnivý,“ pokračoval Dodson.

„A i když v jeho očích vidím vyčerpání, vidím v nich také to stejné zuřivé odhodlání, jako jsem viděl už tolikrát na natáčení - člověk odhodlaný to udělat správně, ať se děje cokoliv. Jak by mohl být někým jiným, než kým ve skutečnosti je?“ chválil Zelenského. 

15:57
Dnes

„Situace na frontě se vyostřila,“ uvedl velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj. „Situace se dynamicky měnila - v některých oblastech měl nepřítel taktické úspěchy a v některých oblastech se nám podařilo zlepšit taktické postavení našich jednotek,“ napsal na Telegramu.

Podle Syrského je pro ukrajinská vojska nejsložitější situace západně od Avdijivky a Marjinky, kde se ruské síly snaží prodrat ve směru na Pokrovske a Kurachove.

„Jednotky Ozbrojených sil Ukrajiny se přesunuly na nové linie západně od Berdyči, Semenivky a Novomychajlivky (...) Celkově nepřítel dosáhl v těchto oblastech určitých taktických úspěchů, ale nepodařilo se mu získat operační převahu,“ uvedl velitel ukrajinské armády s tím, že ukrajinská vojska se ústupem snaží udržet svou bojeschopnost.

15:09
Dnes

Těla dvou utonulých mužů našla v řece Tise sobotu večer hlídka ukrajinských pohraničníků. Vzhledem k vysokým peřejím a silnému proudu se těla podařilo vytáhnout z vody až dnes ráno. Úřady se nyní snaží zjistit totožnost utonulých.

Tisa tvoří částečně hranici Ukrajiny s Rumunskem, Maďarskem a Slovenskem. Přes řeku se podle médií snaží dostat muži obávající se povolání do války proti Rusku. Po invazi ruských vojsk ukrajinské úřady zakázaly mužům od 18 do 60 let cestovat do zahraničí.

Od vypuknutí války jen na úseku, který střeží pohraniční jednotka z Mukačeva, našli těla už 24 mužů, kteří se pokoušeli řeku překročit, uvedl ukrajinský list. Ačkoliv momentálně stav vody v řece klesl, pokoušet se ji přeplavat je mimořádně nebezpečné, a to zejména v noci, kdy plavec může narazit do ostrých kamenů či zbytků stromů, nemluvě o prudkém proudu a nízké teplotě vody, varují pohraničníci.

14:13
Dnes

Ruská vojska dobyla další vesnici v Doněcké oblasti na východě Ukrajiny, Novobachmutivku, uvedlo dnes ruské ministerstvo obrany. Ukrajinská strana se zatím k ruskému tvrzení nevyjádřila, uvedl server BBC News na svém ruskojazyčném webu.

Novobachmjutivka leží severozápadně od města Avdijivka, odkud ruské invazní síly vytlačily ukrajinské obránce po měsících bojů letos v únoru.

Zobrazit celý online

Video  Ruská invaze na Ukrajinu. Jak to celé začalo?  - Videohub
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa