Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C

Putin chce jednat o ukončení války, tvrdí zdroje z Kremlu. Jaké má podmínky?

Autor: ČTK - 
26. ledna 2024
14:54

Ruský prezident Vladimir Putin vyslal USA nepřímé signály, že je ochoten jednat o ukončení války na Ukrajině, napsala dnes agentura Bloomberg s odvoláním na dvě nejmenované osoby blízké Kremlu. Podle těchto zdrojů Putin tímto způsobem testuje, zda by USA byly ochotny o ukončení války na Ukrajině jednat. Američtí představitelé ale agentuře řekli, že si takovýchto signálů vědomi nejsou.

Putin podle zdrojů blízkých Kremlu minulý měsíc vyslal přes nejmenované prostředníky signály vysoce postaveným americkým činitelům. Podle těchto zdrojů by mohl být časem Putin ochoten upustit od ruského požadavku na neutrální status Ukrajiny a od odmítavého postoje Ruska vůči členství Ukrajiny v NATO. Bylo by to však za cenu uznání ruské nadvlády nad ukrajinskými územími, nad nimiž se Rusku v posledních letech podařilo získat kontrolu. Podobný požadavek ale už Kyjev dříve opakovaně důrazně odmítl.

„O popsané změně ruského postoje nemáme informace,“ sdělila však agentuře Bloomberg mluvčí Národní bezpečností rady Bílého domu Adrienne Watsonová. „Je na Ukrajině, aby rozhodla, zda, kdy a jak s Ruskem jednat,“ dodala.

Také mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dnes v reakci na článek Bloombergu podle ruských médií řekl, že informace o ochotě Ruska upustit od požadavku na neutrální status Ukrajiny není pravdivá.

21:30
27. 4. 2024

Děkujeme za pozornost, kterou našemu online přenosu věnujete. Vše, co se týká ruské agrese na Ukrajině, budeme sledovat zase od nedělního rána.

21:25
27. 4. 2024

Začaly se objevovat zprávy o tom, že Rusko naverbovalo chudé Kubánce, aby bojovali ve válce na Ukrajině. Mělo tak být učiněno podvodem, kdy byla rekrutům přislíbena práce v Rusku nebo vysoký finanční obnos za účast v boji. Ani k jednomu však nedošlo. „Už jsem ve válce nějakou chvíli a neplatí se nám. Mnoho z mých přátel bylo už zabito,“ vypověděl jeden z obelhaných. Celý článek čtěte ZDE

20:30
27. 4. 2024

Ukrajinská společnost Naftohaz v ranním prohlášení uvedla, že při dnešním útoku na její plynárenská zařízení nebyl nikdo zraněn a že útok „nebude mít vliv na poskytování služeb ukrajinským spotřebitelům ani zákazníkům skupiny“.

Rusko v posledních týdnech zintenzivnilo vzdušné útoky na ukrajinskou energetickou infrastrukturu. Rozsáhlé škody utrpěly zejména tepelné elektrárny a přenosová soustava.

Cílem útoků byly v minulosti také podzemní zásobníky plynu, které jsou v hloubce i několika stovek metrů umístěny na západní Ukrajině. Ukrajina má větší skladovací kapacity než kterákoliv jiná země na západ od Ruska a aktivně se snaží přimět evropské obchodníky, aby tam uskladňovali své zásoby.

Zobrazit celý online

Veřejně Putin zatím ochotu zastavit boje na Ukrajině neprojevil, podotkla agentura Bloomberg. Místo toho Putin a další ruští představitelé hovoří o svém záměru pokračovat v invazi na Ukrajinu a dosáhnout dříve vytyčených ruských cílů. Kreml zároveň opakovaně uvádí, že ruská strana je dialogu otevřená, ale že rozhovory nejsou možné, protože jim Kyjev brání. Vyjádření v podobném duchu dal přímo Bloombergu kremelský mluvčí Dmitrij Peskov. „Prezident Putin mnohokrát sdělil, že Rusko bylo, je a bude otevřeno jednáním s Ukrajinou,“ sdělil.

Kyjev tvrdí, že Kreml skutečný zájem o dialog nemá. Ukrajina kromě toho případná jednání s Ruskem podmiňuje stažením ruských vojsk z celého ukrajinského území.

Video  Ruská invaze na Ukrajinu. Jak to celé začalo?  - Videohub
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa