Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Prezidentské volby v Rusku: Postaví se odpůrce války na Ukrajině Naděždin Putinovi?

Autor: ČTK - 
25. ledna 2024
21:56

Ruský politik Boris Naděždin, vystupující jako odpůrce války proti Ukrajině, shromáždil 150 000 podpisů, které mu mají umožnit kandidaturu v ruských prezidentských volbách. Uvedl to dnes server Meduza s odvoláním na web Naděždinovy kampaně. V okamžiku zveřejnění informace Naděždina podle jeho webu podpisem podpořilo 158 006 lidí. Klíčová otázka však podle komentátorů zní, zda Naděždina k březnovým volbám pustí ústřední volební komise, která si může najít hodně záminek k vyřazení politika z klání.

Mluvčí ruského prezidenta Vladimira Putina se ve středu vyjádřil, že v Kremlu nepokládají Naděždina za soupeře. Podle zákona by měl Naděždin do 25. ledna shromáždit 100 000 podpisů ruských voličů a komise by je měla obdržet 31. ledna. Platí limit 2500 podpisů z jednoho subjektu federace.

Komise Naděždinovi povolila začít sbírat podpisy na konci prosince. V prvních třech týdnech se podařilo shromáždit pouze 25 000 podpisů. Ale poté, co kandidáta podpořili známí opoziční politici, začal počet podpisů prudce vzrůstat, dalších 75 000 podpisů se podařilo shromáždit během pouhých pěti dnů. Na dalších 50 000 podpisů stačily jen dva dny, dodal server.

O Putinově vítězství v březnových volbách podle komentátorů není pochyb. Ale Naděždin dokázal oslovit lidi tím, že se jako jediný z potenciálních uchazečů vyslovil proti pokračování války, kterou Putin rozpoutal před dvěma lety, a neváhal kritizovat ani samotného Putina, jenž podle něj vede zemi ke katastrofě.

„Sto tisíc zrádců nepomůže,“ napsal proválečný server Cargrad v době, kdy měl Naděždin k dispozici 100 000 podpisů pro svou kandidaturu. Volby v době války jsou podle komentátora užitečné tím, že umožňují „dobrovolné sčítání všech protiválečných, liberálních a prozápadních aktivistů, zkrátka zrádců“, a není k tomu ani zapotřebí policie, stačí prezidentský kandidát Naděždin, který hovoří o ukončení „speciální vojenské operace“ a o „příměří“. Počet podpisů pro Naděždina podle serveru přibližně odpovídá počtu ruských občanů ochotných vystoupit proti režimu, „tedy proti státu“, a dá se prý dokonce říci, že „počet podpisů přibližně odpovídá počtu zrádců“.

Video  Diktátor Kim v Rusku: S Putinem si prošel kosmodrom Vostočnyj.  - Reuters
Video se připravuje ...
08:25
27. 4. 2024

Ruská protivzdušná obrana v noci na dnešek sestřelila nad Krasnodarským krajem 66 ukrajinských dronů a další dva zničila nad anektovaným Krymem. Podle agentury Interfax to uvedlo ruské ministerstvo obrany.

07:35
27. 4. 2024

Rusko v noci na dnešek zaútočilo na energetickou infrastrukturu ve třech oblastech Ukrajiny. Jeden pracovník byl zraněn, oznámil ministr energetiky.

7:00
27. 4. 2024

Dobré ráno, vážení čtenáři. Ruská armáda sestřelila v noci na dnešek na různých místech Krasnodarského kraje více než deset dronů ukrajinských ozbrojených sil. Žádná zranění ani závažné škody nebyly zaznamenány, napsal gubernátor Krasnodarského kraje Veniamin Kondraťjev na sociální síti Telegram. Drony podle něj mířily na ropné rafinérie a různá zařízení infrastruktury.

Kompletní online

Video se připravuje ...
Další videa