Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Děsivý dopad války na psychiku dětí. Kreslí tanky, mrtvoly nebo jaderný vánoční stromeček

Autor: DVL, swp - 
29. ledna 2024
05:00

Cherson je město, které je denně ostřelováno a pořád v něm žije mnoho obyvatel – a také dost dětí. Ty se sice učí z domova, ale některé z nich musí chodit i ven a riskovat životy, aby mohly dojít na logopedii či fotbalové tréninky. Na stěnách jedné školy, kde logopedie probíhá, visí obrázky. Traumatizované děti kreslí tanky, mrtvoly či vánoční stromečky s granáty. Najde se mezi nimi i dost těch, které přestaly úplně mluvit. Další chlapec sní o tom, že se stane vojákem. Rusko dětem ukradlo dětství, píše zpravodajství Sky News.

Na stěnách jedné chersonské školy, kde skončila normální výuka, visí obrázky ukrajinských dětí. Nejčastěji jsou k vidění trysková letadla, tanky nebo mrtvoly. 

6letý chlapec se podíval na obrázky a řekl, že jeho nejoblíbenějším je ten s velkým ukrajinským tankem. „Mám rád tanky,“ svěřil se Ivan Rozsoha, zatímco svíral za ruku svou babičku, která ho do školy vodí na logopedii. Dodal, že je to děsivé, když ruští vojáci útočí na jeho město Cherson dělostřelectvem, bezpilotními letouny a raketami. To se odehrává denně. „Když rakety dopadají, snažím se schovat si hlavu pod hračky,“ popsal Ivan a naznačil pohyb rukama. 

Až vyroste, chce se stát vojákem a myslí si, že je Rusko špatné. „Ničí Ukrajinu a já vím, jak zničit je,“ řekl chlapec. 67letá Zina Rozsohová, jeho babička, vypadala sklíčeně, když to uslyšela. Na dotaz, co cítí, odpověděla: „Slzy.“

Vánoční jaderný stromeček

Logopedie probíhá ve třídě s několika dalšími dětmi, kterým je mezi čtyřmi a sedmi lety, sedí u stolů a svírají pastelky. Anastasia Andrjuščenková, terapeutka, se je snaží povzbudit v tom, aby samy sebe vyjadřovaly pomocí umění. Děti mají kreslit obličeje s emocemi a následně vysvětlit, proč je nakreslily. 

Terapeutka řekla, že počet dětí, které mají problém s mluvením v Chersonu přibývá. Některé z nich nemluví vůbec, protože jsou terorizovány boji, zároveň mají malou šanci na socializaci. „Válka je hodně poznamenala, co se týče jejich duševního zdraví. Na poslední lekci jsme s dětmi kreslili vánoční stromečky. Hodně z nich ty stromky nakreslilo s granáty, výbuchy. Dokonce jsme měli jaderný vánoční stromeček, který bránili vojáci,“ uzavřela terapeutka.

Válka přišla do Chersonu hned na začátku. Ukrajinským silám se nepřátele podařilo zatlačit před osmi měsíci. Nicméně snahy o to se probojovat dál pokulhávají a přední linie se nachází na východní straně řeky Dněpr, která označuje jižní okraj města. Ve městě nyní zůstává pár tisícovek dětí, jejichž rodiče nechtějí anebo nemohou uprchnout. 

„Vzali jí dětství"

Školy a školky jsou uzavřeny, takže všechny lekce probíhají online formou, pokud zrovna funguje elektřina a internetové připojení. 

V jednom skromném domku žije také 6letá Jeva Lychenková, která si hraje sama se svým domečkem pro panenky, protože je příliš nebezpečné hrát si venku. Světlovlasá dívka s plachým úsměvem nemá ráda online vyučování a málokdy má šanci se stýkat s ostatními dětmi. „Nemá dětství. Prostě jí ho vzali,“ řekla její matka, 37letá Emma Lychenková. 

V noci je malá Jeva často vzhůru kvůli výbuchům. „Když jsou slyšet velmi nahlas, vždycky k ní příjdu a řeknu jí, ať se nebojí, že je maminka s ní. Snažím se neukazovat, že se bojím, ale uvnitř se jen modlím,“ svěřila se matka.

Emma se nechce stěhovat, protože se bojí, že by jí na to nestačily peníze a také má obavy, že by ani jiná města nebyla bezpečná. „Pořád si říkám, že ještě trochu času a bude vítězství,“ sdělila. 

Reportérům Sky News se výjimečně podařilo dostat se na ostrov, který leží mezi dvěma břehy řeky Dněpr. Je to dělící čára mezi ukrajinskými a ruskými vojáky, některým z ukrajinských jednotek se však podařilo dostat na východní břeh. Tento ostrov je nejnebezpečnější část Chersonu. Nicméně stále zde žije pár rodin i s malými dětmi. 

„Včera nám nad hlavami proletěl dron"

V jednom panelovém domě žije mladý pár. Mají dvě malé dcery, 2letou Varvaru a 18měsíční Arinu. Jejich byt je malý, plný přikrývek a polštářů, aby se rodina mohla zahřát, kdykoli se vypne proud. „Život je těžký a hrozba se zvětšuje. Jsou tady opravdu velké exploze,“ řekla mladá matka Anastasia Tatarinová, zatímco seděla na gauči a hrála si se svou malou dcerou. 

„Včera nám nad hlavami proletěl dron. Je to opravdu hrozné. Pořád žijeme ve stresu,“ popsala mladá žena. 

Byla těhotná v době, kdy Rusko zahájilo invazi na Ukrajinu. Menší dcera zná jenom válku. „Bombardování slyšela, když byla v břiše, takže nikdy nezažila normální život. Bojíme se hrát si na hřišti, tak zůstáváme doma. Venku je to velmi nebezpečné, protože se pořád ostřeluje,“ řekla Tatarinová.

Pokud se situace zhorší, rodina se odstěhuje. „Nebudeme mít jinou možnost,“ podotkla. 

Sen o konci války

Kousek dál, v centru Chersonu, dětem pomáhá oblíbený koníček – fotbal. Je zde sportovní hala, kde jsou děti s trenérem. Jeden z nich, 12letý Rostislav Semenjuk řekl, že jeho snem je „se stát druhým Lionelem Messim“. 

Na život před válkou si už skoro nepamatuje. Na otázku, co mu chybí, odpověděl: „Více fotbalových her. Teď je méně zápasů.“

Trenér Vjačeslav Rol, který má na starosti chlapecký a dívčí oddíl, uvedl, že v Chersonské oblasti nemohou hrát zápasy, protože je to příliš riskantní. Místo toho hrají dále od frontové linie. 

Podle trenéra je „velmi důležité“, aby děti měly možnost trénovat. „Děti kvůli válce trpí, takže je třeba je rozptýlit. Jednu z možností, jak spolu komunikovat, mají na našich trénincích,“ vysvětlil muž.

Jiný malý chlapec se svěřil, že fotbal je jeho život. „Miluji tréninky,“ řekl 12letý Kyrylo během pauzy. „Mým snem je, aby se všichni mí přátelé vrátili, válka skončila a aby všichni tihle Rusové nikdy neexistovali.“

11:15
Dnes

Ve Lvovské oblasti na západě Ukrajiny ruské střely zasáhly dva objekty kritické energetické infrastruktury, ve kterých vypukl požár, uvedl list Ukrajinska pravda s odvoláním na regionální úřady. Útok si podle nich nevyžádal mrtvé ani zraněné, ani nepoškodil bytový fond. Odpojení od sítě zatím není nutné, ale oblastní správa žádá občany, aby v době mezi 19:00 a 22:00 (18:00 až 21:00 SELČ) nezapínali přístroje s velkým odběrem elektřiny.

Ruské rakety mířily na energetické objekty i v Dněpropetrovské a Ivano-Frankivské oblasti, uvedl s odkazem na ministra energetiky Hermana Haluščenka server RBK-Ukrajina. „Je poškozeno zařízení. Na jednom z objektů byl zraněn náčelník směny,“ řekl ministr.

Rusové útočili na čtyři tepelné elektrárny společnosti DTEK, které vážně poškodili, dodal server s odvoláním na prohlášení společnosti. Energetici pracují na odstranění škod. Od začátku války to byl podle tvrzení Ukrajinců už 170. útok na elektrárny DTEK. Terčem se stala i plynárenská zařízení, nikdo ale nebyl zraněn, útok ani nenarušil poskytování služeb odběratelům. Škody se odstraňují, uvedla plynárenská společnost Naftohaz.

10:14
Dnes

Soud v Chabarovsku na ruském Dálném východě poslal novináře ruské verze časopisu Forbes Sergeje Mingazova do domácího vězení. V pátek byl zadržen kvůli podezření z šíření falešných zpráv o ruské armádě. Důvodem je podle novinářova právníka sdílení zpráv, podle kterých ruští vojáci vraždili v ukrajinském městě Buča civilisty. Rusové opakovaně tvrdí, že za masakr v Buči z roku 2022 nejsou odpovědní.

Mingazov byl po zatčení umístěn do vazební věznice v Chabarovsku. Při domovní prohlídce mu vyšetřovatelé zabavili počítač a telefon, stejně jako vybavení jeho manželky a dětí. Forbes uvedl, že se mu novináře nepodařilo kontaktovat.

9:25
Dnes

Za poslední den ztratil protivník 1124 lidí, 6 tanků, 14 obrněných vozidel, 24 dronů, 35 cisteren a jiných logistických vozidel a další, informuje generální štáb Ozbrojených sil Ukrajiny v ranním hlášení. Čísla nelze nezávisle ověřit.

Ruské ztráty podle ukrajinské armády (27. 4. 2024).
Zobrazit celý online

Video  Ruská invaze na Ukrajinu. Jak to celé začalo?  - Videohub
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa