Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Tisíce fingovaných rozvodů kvůli válce. Soudce u Oděsy šetří protikorupční policie

Autor: NGL.media, mav, swp - 
26. ledna 2024
12:33

Statisíce ukrajinských mužů na frontě dobrovolně nebo z povinnosti brání vlast před ruskými nájezdníky. Někteří však hledají cesty, jak se narukování vyhnout. Jednou skulinou v zákoně je rozvod a opatrovnictví dítěte. Fingovaně takto svá manželství najednou ukončilo několik tisíc mužů. Mnohým napomáhali zkorumpovaní soudci, píše ukrajinské protikorupční centrum NGL Media.

Tento příběh začal v červenci loňského roku. Na NGL.media se obrátil právní poradce jedné z vojenských jednotek nasazených na jihu Ukrajiny. Během krátké doby asi desítka vojáků této jednotky podala výpověď z armády s odůvodněním, že po rozvodu zůstávají jedinými opatrovníky svých nezletilých dětí. Právní zástupce měl podezření, že tyto rozvody jsou fiktivní, zejména proto, že všechna rozhodnutí vydal stejný soud.

NGL.media analyzovala téměř 30 tisíc srovnatelných případů z let 2021–2023. Naprostá většina rozvodů s následným zbavením matky práva na výchovu dítěte ve prospěch otce je fiktivní – a soudci to vědí. Taková rozhodnutí jsou přijímána po celé Ukrajině, ovšem každé třetí padne na jednom konkrétním místě – u okresního soudu v padesátitisícovém městě Bilhorod-Dnistrovskyj v Oděské oblasti.

Soudce přistižen při činu

Redakce svá zjištění chtěla publikovat už v září, ale pár dní předtím ji vyzvali detektivové protikorupční policie NABU, ať vydání pozdrží, neboť vedou vlastní vyšetřování a zveřejnění by ho mohlo poškodit.

Formálně soudci rozhodovali legitimně, takže jediný způsob, jak prokázat zlý úmysl, bylo chytit je při braní úplatku. To se vyšetřovatelům povedlo 9. ledna. 

„Podle vyšetřování schéma spočívalo ve vydávání rozsudků o určení místa pobytu nezletilého dítěte u jeho otce, aby mohl toto rozhodnutí použít jako podklad pro vycestování s ním do zahraničí. ‚Klienty‘ vyhledávali ve skupinách na sociálních sítích, cena každého soudního rozhodnutí se pohybovala od 1500 do 3500 amerických dolarů (cca 34–80 tisíc Kč),“ informuje NABU. „Detektivové zjistili, že v letech 2022-2023 bylo u uvedeného okresního soudu vydáno více než 1000 takových rozsudků.“

Fingovaný rozvod kvůli mobilizaci

Až do roku 2022 ukrajinské soudy jen zřídkakdy posuzovaly rodinné spory o dítě v případě rozvodu – rodiče si to většinou vyřešili sami mezi sebou. Například podle analytické zprávy nadace DEJURE a JurFem bylo v roce 2019 vydáno celkem pouze 589 takových soudních rozhodnutí, pouze ve 133 případech bylo rozhodnuto ve prospěch otce. Ostatně muži o péči o dítě takto žádali soud jen zřídka.

V roce 2022 se situace dramaticky změnila – 859 mužů obdrželo soudní rozhodnutí o soužití a výživném ve svůj prospěch. A v roce 2023 bylo takových rozhodnutí už 2708. „Kromě mobilizace neexistují žádné další významné faktory, které by mohly mít v posledních letech takový vliv,“ uvedla pro NGL.media analytička DEJURE Kateryna Gryščenková.

Celých 853 takových verdiktů loni padlo v Bilhorodu-Dnistrovském. Že by tu ženy hromadně ztrácely mateřské instinkty? Z dokumentů, které analyzoval portál NGL.media, však vyplývá, že žaloby jsou k okresnímu soudu podávány z celé země – z Kyjeva, Černihivu, Lvova, a dokonce i z karpatské vesnice Jabluněc. Podle zdroje NABU to umožnilo zejména uzavírání fiktivních nájemních smluv v okrese.

„Toto nezákonné schéma se stalo tak rozšířeným díky loajalitě soudců k tomuto schématu, což vedlo k zintenzivnění činnosti advokátů v této oblasti, jakož i k možnosti zakrýt nezákonný mechanismus vydávání soudních rozhodnutí pod údajné poskytování právní pomoci od advokátů,“ vysvětluje důvěrný zdroj NGL.media.

Místo fronty dovolená

Typickým příkladem jsou šestatřicetiletí manželé z Kyjeva Ihor a Uljana. Podle rozhodnutí soudu žije jejich nezletilé dítě již několik let s otcem, matka se „sama zřekla plnění svých rodičovských povinností při výchově a výživě dítěte“. Na základě toho Ihor požádal o „odebrání dítěte matce bez zbavení rodičovských práv" a soudce Serhij Savyckyj rozhodl v jeho prospěch. Za poslední rok tento soudce vydal již 312 takových rozhodnutí, ačkoli v předchozích dvou letech nevydal žádné.

Ovšem na sociálních sítích Uljana předváděla, že je ve skutečnosti starostlivou matkou a manželkou. Aktivně zveřejňovala rodinné fotografie ze společné dovolené v Turecku, z velikonoční návštěvy příbuzných… Pro NGL.media se odmítla vyjádřit.

Naopak jeden z fiktivně rozvedených mužů pod podmínkou anonymity promluvil: Skutečně se hodlá vyhnout mobilizaci a v případě potřeby vycestovat do zahraničí. Aby podpořil svůj postoj u soudu, musel shromáždit písemná svědectví od sousedů a známých, že jeho manželka s dětmi dlouhodobě nežije, ačkoli to zjevně nebyla pravda. O finanční stránce případu hovořit odmítl, ale uvedl, že se jedná pouze o odměnu advokáta a vše je zcela legální.

Téměř všechna tato rozhodnutí (830 z 853) v přístavním městě u Oděsy vydali pouze čtyři soudci – předseda Oleksandr Bojarskyj (364), Serhij Savyckyj (312), Valentyn Zaverjucha (124) a Juliia Ševčuková (30). NGL.media je na žádost policie v průběhu vyšetřování nekontaktovala – a teď pro vyjádření nejsou k dispozici.

Vedle nich bylo zatím potvrzeno zapojení advokátů a zprostředkovatelů. Klienti platili advokátům legální odměny, ti pak ovšem soudcům nosili část inkasovaných peněz. Dohromady mohlo jít za loňský rok o mnoho desítek milionů korun.

Bohatý soudce se špatnou pověstí

Podle NABU byl organizátorem tohoto schématu bývalý předseda okresního soudu Bojarskij. „Důvody uvedené v podání proti soudci jsou opodstatněné, podložené předloženými materiály, které obsahují konkrétní skutečnosti a důkazy, které mohou nasvědčovat tomu, že se dopustil společensky nebezpečného činu ve smyslu trestního zákoníku Ukrajiny,“ schválila Nejvyšší soudní rada (odpovědná za funkce soudců) uvalení vazby na zadrženého Bojarského.

Aktuálně je vyšetřován ještě v jiné kauze: Před dvěma lety ho detektivové přistihli při pokusu o podvod. Na konci roku 2021 ho dokonce Nejvyšší soudní rada odvolala z funkce soudce, ale po dvou měsících se do ní vrátil. Na pozici předsedy okresního soudu ho nahradil kolega z nynější kauzy Zaverjucha. 

Už roku 2017 psala oděská média o nepoměru mezi Bojarského životní úrovní a oficiálním platem. Reagoval, že mu novináři prostě závidí. Jeho loňské daňové přiznání (u soudců se povinně zveřejňuje) zmiňuje tři hotové byty a šest ve výstavbě (roku 2017 to ovšem bylo dokonce 15 nemovitostí), luxusní hodinky a šperky a dva tucty bankovních účtů s dolary, eury a hřivnami, dohromady v přepočtu přes pět milionů korun; o cenných papírech a dalších majetcích nemluvě.

Nyní fotografie z razie NABU ukazují okázalé vybavení kanceláře nebo domova – patrně Bojarského nebo některého z dalších vyšetřovaných soudců. NABU snímky rozmazala, aby nebylo možné podezřelého identifikovat.

Video  Češka se pokusila převést přes hranice Ukrajince, když to nevyšlo několik hodin se na hranicích vztekala.  - Telegram Vitaliy Glagola
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa