Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Smrt izraelských vojáků v Pásmu Gazy: Padlo jich nejvíc od začátku operace, oznámila armáda

Autor: ČTK, lig - 
23. ledna 2024
10:29

V Pásmu Gazy zemřelo v pondělí 21 izraelských vojáků, informoval dnes mluvčí armády. Většinu z nich zabily exploze ve dvou budovách, záchranné práce trvaly několik hodin, napsal server The Times of Israel (ToI). Podle agentur AFP a DPA jde o nejvyšší počet padlých izraelských vojáků od začátku operace v Pásmu Gazy koncem října, celkem jich tam zemřelo 219.

„Kolem 16. hodiny vypálili teroristé protitankovou střelu na tank a zároveň došlo k explozím ve dvou budovách. Ty se zřítily v okamžiku, kdy byla většina vojáků uvnitř či poblíž,“ řekl dnes mluvčí izraelské armády Daniel Hagari. Přesná příčina těchto výbuchů však podle něj zatím není jasná.

Incident se stal poblíž tábora Muazzí ve střední části Pásma Gazy nedaleko hranic s Izraelem. Podle Hagariho vojáci zajišťovali místa, která využíval Hamás, aby se tam mohli do svých domovů vrátit palestinští civilisté, a oblast také čistili od min.
Deník The Jerusalem Post napsal, že není jasné, zde vojáci neporušili nějaké předpisy tím, že měli při vstupu do domů u sebe také miny. Budovy ale podle listu zřejmě zasáhla protitanková střela vypálená bojovníky Hamásu.

Video  Izraelská protiofenziva v Gaze: Mezi vojáky přijel premiér Netanjahu  - Reuters
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi