Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Šéf OSN se nečekaně setkal s rukojmími Hamásu. Izrael si připomíná 1. narozeniny toho nejmladšího

Autor: ČTK, jmr, lig - 
18. ledna 2024
20:15

Generální tajemník OSN António Guterres se dnes ve švýcarském Davosu na okraj Světového ekonomického fóra setkal s několika rukojmími, která loni v říjnu uneslo a později propustilo palestinské hnutí Hamás. Guterres také vyzval k okamžitém propuštění všech unesených, které ještě Hamás v Pásmu Gazy zadržuje. Informoval o tom server The Times of Israel. Stovky lidí s oranžovými balonky si dnes v Tel Avivu připomněly jedno z dětí unesených Hamásem, které se dosud nedostalo domů. Právě na dnešek připadají totiž první narozeniny tohoto chlapečka.

Guterres se v Davosu setkal se dvěma ženami, které Hamás spolu se stovkou dalších lidí už propustil, a také s dcerou muže, jehož Hamás stále drží v zajetí spolu s asi 130 dalšími lidmi unesenými 7. října při teroristickém útoku na Izrael. Šéf OSN se dnes s rukojmími, které Hamás loni v říjnu unesl, setkal poprvé. Na schůzce je překvapil, když z kapsy kabátu vytáhl takzvanou psí známku. „Nosím ji stále u sebe, abych pořád myslel na rukojmí (v Gaze),“ řekl Guterres.

Takzvané psí známky, podobné vojenským identifikačním známkám, nosí nyní Izraelci jako symbol solidarity s unesenými. Mají na nich napsáno „Naše srdce jsou s rukojmími v Gaze“, „Společně zvítězíme“ a “Přivezte je domů, teď„. Podle izraelské vlády zůstává v zajetí v Pásmu Gazy asi 132 rukojmích, přes dvě desítky z nich asi už nežijí.

Šéf OSN Guterres čelí od října ostré kritice od izraelské vlády za to, že opakovaně vyzývá k humanitárnímu příměří a podle izraelské vlády ignoruje zvěrstva Hamásu a to, čím tato válka začala. V listopadu dokonce tehdejší izraelský ministr zahraničí Eli Kohen prohlásil, že Guterres by neměl být šéfem OSN. Guterres odsoudil útok Hamásu na Izrael i únos rukojmích a několikrát vyzval k jejich propuštění. Říká ale také, že izraelská odveta způsobila v Pásmu Gazy humanitární katastrofu.

Na dnešní demonstraci v Tel Avivu si lidé připomněli první narozeniny Kfira Bibase, který byl nejmladším z asi 240 unesených a jehož Hamás odvlekl do Gazy s jeho čtyřletým bratrem a rodiči. Koncem listopadu, kdy trvalo týdenní příměří a palestinští únosci propouštěli ženy a děti výměnou za palestinské vězně, Hamás oznámil, že Kfir, jeho bratr a matka zemřeli při izraelském bombardování. Izraelská armáda jejich smrt nepotvrdila.

Tento týden Katar oznámil, že se mu spolu s Francií podařilo dosáhnout dohody mezi Izraelem a Hamásem o doručení léků rukojmím v Pásmu Gazy. Ty se spolu s léky a humanitární pomocí pro Palestince dostaly ve středu večer do Pásma Gazy. Zatím ale není jasné, kdy a jak se léky dostanou k rukojmím. Podle dřívějších informací i středečního oznámení Hamásu, který USA či EU označují za teroristickou organizaci, to měl udělat Červený kříž, který dnes uvedl, že dohodu vítá, ale že v ní Červený kříž nefiguruje jako ten, kdo by měl léky rukojmím doručit.

Mluvčí katarského ministerstva zahraničí dnes CNN řekl, že léky se velmi pravděpodobně k rukojmím už dostaly. Dodal ale, že to nemůže potvrdit, protože v Pásmu Gazy stále nefunguje telekomunikační spojení.

Video  Dojemná setkání rodin s rukojmími: Plné náruče a potoky slz  - Izraelské ministerstvo zahraničí
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi