Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Zelenskyj v Davosu: Schůzky s králem i prezidenty. Jen čínský premiér ho ignoroval

Autor: mav, ČTK, swp - 
18. ledna 2024
14:41

Světové ekonomické fórum ve švýcarském Davosu je každoročně setkáním elit světové politiky i byznysu. Spoustu práce si tu naplánoval i ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Zatímco západní vládci a státníci se s ním střetávají ochotně, nedošlo ke schůzce, která by mohla změnit mnohé – s Čínou.

„Ukrajinští představitelé se netajili přáním setkat se tento týden ve Švýcarsku s čínskými představiteli, ale prezident Volodymyr Zelenskyj odjel domů bez vytouženého setkání, což je pro Kyjev rána,“ píše Politico.

„Čínská delegace ve Švýcarsku měla dostatek příležitostí posadit se naproti svým ukrajinským protějškům, ať už v Bernu, nebo na Světovém ekonomickém fóru v Davosu. Jakékoli setkání by uspokojilo dlouholetou naději Kyjeva na upřímné osobní rozhovory s vysokými představiteli Pekingu.“

Šéf Zelenského kanceláře Andrij Jermak v neděli prohlásil, že je důležité, aby ruský spojenec Čína byla u jednacího stolu, až Kyjev svolá další jednání o potenciálním mírovém procesu. „Uvidíme,“ komentoval, zda ke schůzce má dojít.

Čína nejednala o míru

Do společného úsilí o ukončení války na Ukrajině je třeba zapojit Čínu, prohlásil též švýcarský ministr zahraničí Ignazio Cassis, který spolupředsedal nedělní globální schůzce vrcholných diplomatů v Davosu o naplňování mírového plánu ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

„Čína hraje významnou úlohu. Musíme najít způsoby, jak na tom spolupracovat s Čínou,“ řekl Cassis na tiskové konferenci po zasedání. Čína nevyslala svého zástupce na setkání poradců pro národní bezpečnost, které se konalo den před zahájením Světového ekonomické fóra v Davosu.

Peking se někdy prezentuje coby neutrální, vyzýval k okamžitému konci války na Ukrajině. Zároveň je ale spojencem Moskvy, které v situaci války a mezinárodních sankcí tak či onak pomáhá.

Čínská delegace se vyhnula setkání s ukrajinskými představiteli záměrně, a nikoli kvůli organizačním problémům - Politico se odvolává na vyjádření nejmenovaného vysoce postaveného amerického představitele, podle kterého čínská strana v jednu chvíli ve Švýcarsku návrh ohledně schůzky přímo odmítla. Jiný americký představitel serveru sdělil, že Čína odmítla jakákoli setkání poté, co ji Rusko vyzvalo, aby se vyvarovala diplomatických setkání s Ukrajinou. Naopak Evropská unie se snažila Čínu urgovat, ať s Ukrajinou kontakty obnoví, schůzka v Davosu by byla pozitivním krokem, řekl serveru Politico jistý představitel EU.

Zelenskyj nicméně odmítá, že by měl o setkání s čínským premiérem zájem. „Je tu čínský premiér. Setká se s ním náš premiér. Já se milerád setkám s čínským lídrem. Pokud vím, tak rozhodnutí přijímá Si Ťin-pching a na Ukrajině přijímám rozhodnutí já,“ uvedl Zelenskyj podle médií na závěrečné konferenci v Davosu. Oba prezidenti spolu naposled mluvili telefonicky loni v dubnu.

Ani ukrajinský premiér Denys Šmyhal však s čínským protějškem nejednal. A v jiných případech Zelenskyj nemá problém jednat s protokolárně níže postavenými politiky, zrovna v Davosu měl mítink s americkým ministrem obrany Antonym Blinkenem či premiéry Vietnamu nebo Belgie – Alexander de Croo však s sebou vzal i krále Filipa.

Li Čchiang je nejvýše postaveným čínským představitelem od roku 2017, který se Světového ekonomického fóra v Davosu zúčastnil. V roce 2017 byl v Davosu čínský prezident Si Ťin-pching. Premiér se ve svém projevu soustředil na hospodářské otázky a investice, párkrát si rýpnul do Spojených států. Na snahy lákat zahraniční investice se zaměřila i početná čínská delegace – 140 členů, z toho deset ministrů, avizoval Peking podle Politika.

Video se připravuje ...
Další videa