Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zelenskyj označil v Davosu Putina za predátora. Leyenová volá po pomoci Ukrajině

Aktualizováno -
16. ledna 2024
14:49
Autor: ČTK - 
16. ledna 2024
09:21

Ve švýcarském letovisku Davos dnes pokračuje zasedání Světového ekonomického fóra (WEF). Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v projevu označil ruskou hlavu státu Vladimira Putina za predátora, který se nespokojí se zamrzlým konfliktem.  Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová dnes vyzvala mezinárodní společenství k "předvídatelné podpoře" Ukrajiny, která aktuálně čeká na nové dodávky amerických zbraní i nový balík finanční pomoci od Evropské unie. 

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj při schůzce s generálním tajemníkem Severoatlantické aliance Jensem Stoltenbergem v Davosu vyzval spojence k posílení ukrajinské protivzdušné obrany. Ocenil také nedávnou bezpečnostní dohodu s Británií, která má být podle něj vzorem pro podobná ujednání s dalšími spojenci.

Informoval jsem generálního tajemníka o nedávných masivních vzdušných útocích Ruska a zdůraznil jsem potřebu dalšího posílení protivzdušné obrany Ukrajiny,“ napsal Zelenskyj na sociální síti X.

Rusko podle šéfky unijní exekutivy von der Leyenové po předloňské invazi do sousední země zaznamenalo několikeré selhání. Jednak vojenské, ale také diplomatické a ekonomické. Po zavedení bezprecedentních západních sankcí se stalo závislé na Číně, prohlásila von der Leyenová.

"To všechno nám říká, že Ukrajina může v téhle válce obstát. Ale musíme nadále podporovat její odpor. Ukrajinci potřebují předvídatelné financování v roce 2024 a dál. Potřebují trvalé dodávky zbraní," řekla.

Jakkoli to předsedkyně EK ve svém projevu nezmínila, v západní podpoře Kyjeva se v posledních měsících objevily značné trhliny. Dodávky vojenského vybavení ze Spojených států se zastavily poté, co Kongres na konci loňského roku na tento účel nevyčlenil nové prostředky, zatímco v EU Maďarsko blokuje dlouhodobou finanční pomoc napadené zemi v objemu 50 miliard eur (1,2 bilionu Kč).

Ministr Lipavský se dnes zúčastní panelové diskuze na téma ochrany demokracie před roboty a spiknutími, jež se bude věnovat hrozbám, které pro demokracii představuje zneužití moderních technologií. Panelová diskuse začíná v 17:30.

Lipavský má strávit v Davosu dva dny. Podle ministerstva zahraničí se zde rovněž setká s řadou svých ministerských protějšků, včetně polského ministra zahraničí Radoslawa Sikorského. Jednat bude také se zástupci nevládního a soukromého sektoru.

Letošní 54. zasedání WEF má mít více než 2800 účastníků z podnikatelské, politické a společenské sféry, z toho více než 60 hlav států a vlád. V centru mají být válka mezi Izraelem a teroristickým hnutím Hamás, válka na Ukrajině, globální oteplování či ekonomická témata jako inflace a technologické změny.

Video  Díky, Česká republiko. Zelenskyj poděkoval videem  - Twitter Volodymyra Zelenského
Video se připravuje ...

21:30
27. 4. 2024

Děkujeme za pozornost, kterou našemu online přenosu věnujete. Vše, co se týká ruské agrese na Ukrajině, budeme sledovat zase od nedělního rána.

21:25
27. 4. 2024

Začaly se objevovat zprávy o tom, že Rusko naverbovalo chudé Kubánce, aby bojovali ve válce na Ukrajině. Mělo tak být učiněno podvodem, kdy byla rekrutům přislíbena práce v Rusku nebo vysoký finanční obnos za účast v boji. Ani k jednomu však nedošlo. „Už jsem ve válce nějakou chvíli a neplatí se nám. Mnoho z mých přátel bylo už zabito,“ vypověděl jeden z obelhaných. Celý článek čtěte ZDE

20:30
27. 4. 2024

Ukrajinská společnost Naftohaz v ranním prohlášení uvedla, že při dnešním útoku na její plynárenská zařízení nebyl nikdo zraněn a že útok „nebude mít vliv na poskytování služeb ukrajinským spotřebitelům ani zákazníkům skupiny“.

Rusko v posledních týdnech zintenzivnilo vzdušné útoky na ukrajinskou energetickou infrastrukturu. Rozsáhlé škody utrpěly zejména tepelné elektrárny a přenosová soustava.

Cílem útoků byly v minulosti také podzemní zásobníky plynu, které jsou v hloubce i několika stovek metrů umístěny na západní Ukrajině. Ukrajina má větší skladovací kapacity než kterákoliv jiná země na západ od Ruska a aktivně se snaží přimět evropské obchodníky, aby tam uskladňovali své zásoby.

Zobrazit celý online

Video se připravuje ...
Další videa