Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Rebelie v ruské církvi: Moskevského opata vyhostili, odmítl se modlit za výhru na Ukrajině

Autor: jmr - 
19. ledna 2024
05:00

Prominentní liberální kněz Alexej Uminskyj čelí vyhoštění z Ruské pravoslavné církve, protože odmítl předčítat modlitbu žádající Boha o dovedení Ruska k výhře na Ukrajině. Verdikt církevního soudu, podle kterého by Uminskyj měl být vyhoštěn za porušení kněžské přísahy, nyní míří k odsouhlasení patriarchou Kirillem, hlavou ruské církve a silným podporovatelem prezidenta Vladimira Putina. O situaci informuje agentura Reuters.

Tento případ je ukázkou toho, jak se církev vypořádává s odporem ve vlastních řadách, zatímco plně podporuje Putina a jeho „speciální vojenskou operaci“ na Ukrajině, která trvá již téměř dva roky. Uminskyj měl podle soudu přísahu konkrétně porušit, když odmítl předčítat Modlitbu za svatou Rus, kterou Kirill učinil povinnou součástí bohoslužeb.

„Pohleďte, ti, kdo chtějí bojovat, pozvedli zbraně proti svaté Rusi, doufaje, že rozdělí a zničí její jednotný lid,“ říká modlitba, kterou Kirill poprvé přednesl 25. září 2022, sedm měsíců po začátku ruské invaze na území Ukrajiny. „Povstaň, ó Bože, pomoz svému lidu a daruj nám svou silou vítězství,“ žádá.

Podle online skupiny Křesťané proti válce, která tyto případy dokumentuje, byly za zpochybňování postoje církve k válce – například předčítáním modliteb za mír místo těch za vítězství – potrestány již tucty ruských pravoslavných kněží. 

Uminskyj je však zatím nejprominentnější obětí této čistky. Celkem 30 let působil jako opat kostela Nejsvětější trojice v Moskvě, než byl tento měsíc nečekaně propuštěn přímo před pravoslavnými Vánocemi. Byl znám svou prací v hospicech s umírajícími dětmi i dospělými a v roce 2022 kázal na pohřbu bývalého sovětského prezidenta Michaila Gorbačova.

V listopadovém rozhovoru Uminskyj uvedl, že jazyk války a „speciální vojenské operace“ se v „žádném případě neslučuje“ s církevní liturgií. Nabádal tedy věřící, aby vyhledávali kněze, kteří „se modlí spíš za mír než za vítězství a kteří chápou, že jakákoliv výhra je v těchto válkách vždy jen vítězstvím Pyrrhovým… V moderních válkách se vítězství téměř vždy rovná sebedestrukci.“

Xenija Lučenková, expertka Evropské rady pro zahraniční vztahy na Ruskou pravoslavnou církev, označila verdikt proti Uminskému za nepodložený, protože modlitba, kterou měl odmítnout přečíst, nebyla vyhodnocena a schválena nejvyšším orgánem církve – Svatým synodem. Jeho trest tedy považuje za „důkaz uzurpace moci v Ruské pravoslavné církvi patriarchou Kirillem a porušení církevních zákonných dokumentů“.

19:20
Dnes

OBRAZEM: Odklízení škod po ruském ostřelování budovy psychiatrické léčebny v Charkově. 

18:34
Dnes

Ruským silám se podařilo proniknout dál do části Očeretyne, frontové vesnice v Doněcké oblasti. Uvádí to The Kyiv Independent s odkazem na mluvčího skupiny Khortytsia.

Nazar Voloshyn také dodal, že okupované části jsou pod ukrajinskou palbou. 

„Podnikají se všechny kroky k vytlačení nepřítele,“ řekl Voloshyn.

17:30
Dnes

OBRAZEM: Život v Borodyance se stal kvůli válce obtížnějším, městečko poblíž Kyjeva se ale začíná zase dávat dohromady. 

Zobrazit celý online

Uminskyj se ke svému propuštění veřejně nevyjádřil. Církevní soud uvedl, že došel k rozhodnutí o vyhoštění za nepřítomnosti obžalovaného, který se nedostavil, ačkoliv byl třikrát předvolán.

Celkem 11 627 pravoslavných věřících podepsalo otevřený dopis podporující Uminského, kterého v pozici opata kostela Nejsvětější trojice nahradil hlasitý podporovatel války Andrej Tkačev. Toto rozhodnutí jim prý způsobilo velikou bolest a připraví tisíce lidí o duchovní podporu. „Toto je velká tragédie pro mnoho věřících, pro dětské pacienty hospiců, pro stovky vězňů a tisíce lidí bez domova,“ stojí v dopise.

Video  Mrtví a zranění po útoku na Belgorod: Podle Ruska zabíjely i české raketomety.  - Reuters
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa