Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Putin stírá Západ za záchody pro třetí pohlaví. Miliony Rusů mají jen kadibudku

Autor: mav - 
25. ledna 2024
05:00

Otázku toalet si Vladimir Putin vybral za symbol konfliktu Západu s Ruskem – prezident se strefuje do Evropy a Ameriky, kterak ničí tradiční kulturu, když vycházejí vstříc lidem nebinárního genderu. Tradiční kultura v Rusku ovšem znamená, že každý devátý nemá připojení na kanalizaci, miliony chodí prostě na latríny.

„Společné záchody pro chlapce a dívky a takové věci se staly takovou každodenní, běžnou věcí,“ líčil situaci na Západě prezident Vladimir Putin. „A ti, kteří kdysi odešli - z různých důvodů -, se už vracejí nebo uvažují o návratu. Pro lidi s tradičními, normálními lidskými hodnotami je velmi těžké žít v takových podmínkách," pronesl minulý týden na fóru „Malá vlast je síla Ruska“.

Možná Putina inspiroval gubernátor jeho rodného Petrohradu Alexandr Beglov. „Navštívil jsem naše kluky v nemocnici a popřál jim šťastný nový rok. Ti, kteří prošli ukrajinizovanou verzí Donbasu se samopalem v ruce, velmi dobře chápou, za co bojujeme,“ napsal na svůj telegram. „Těm chlapům, kteří viděli záchody ve školách, kde jsou místo dvou místností - pro dívky a pro chlapce - tři místnosti - pro dívky, chlapce a genderově neutrální, není třeba vysvětlovat, za jakými hodnotami stojíme.“

Záchod: Západ v. východ

Co se toalet týče, je Rusko ještě patřičně tradiční. Podle statistik UNICEF a WHO k roku 2022 nemělo pořádnou („alespoň základní“) toaletu 11 % Rusů, na venkově dokonce 29 % lidí.

Roku 2019 uvedl ruský statistický úřad, že víc než pětina ruských domácností nemá přístup k centrální kanalizaci – 16,8 % mělo záchod napojený na žumpu, 5,8 % pak pouhou latrínu, psal ruský server RBK. Tedy přes osm milionů lidí.

 A co se týče ruských škol, Anton Geraščenko z ukrajinského ministerstva vnitra zase zmínil odhady, že na kanalizaci není připojeno 9 % z nich; v nejzaostalejších regionech dokonce polovina.

Někteří patrně ani nevědí, oč přicházejí. Sociální sítě předloni pobavilo video údajně z osvobozeného území Ukrajiny, průvodce ukazuje spoušť, jakou po sobě okupanti zanechali. Třebaže v budově, kde se vojáci usadili, bylo standardní vybavení, Rusové situaci vyřešili po svém.

„Ti de*ilové tady měli záchod, ale vysekali díru do podlahy, aby do ní s*ali!“ směje se Ukrajinec. „Voda tekla, tady je záchod, tady sprchy. Ale ne, oni s*ali tady!“

Video se připravuje ...
Další videa