Zámek nedávno převzal Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových od ministerstva zahraničí, které areál nepotřebuje. Jenže o areál prozatím nikdo neprojevil zájem. Proti prodeji se postavil i starosta obce Kamenice Pavel Čermák, podle kterého nedává smysl prodávat majetek, do nějž stát investoval miliardy korun.

Svůj názor sdělil i ministru financí Zbyňku Stanjurovi (ODS) prostřednictvím otevřeného dopisu který podepsaly i některé známé osobnosti, například porodník Antonín Pařízek či sportovní moderátor Petr Svěcený. V dopise Čermák navrhuje, že by v zámku Štiřín mohly být ordinace a školka, zbytek by mohl dál využívat stát pro jednání politiků či například jako ozdravovnu.

Obec by se svými partnery převzala veškeré náklady na provoz areálu tak, aby stát již nemusel investovat do údržby ani korunu. „Zároveň by stát neztratil možnost areál zámku dál využívat, například jako ozdravovnu pro vojáky, veterány, policisty nebo hasiče, pro jednání ministerstev, vlády či pro mezinárodní konference,“ dodal Čermák s tím, že navrhl Stanjurovi schůzku. Upozorňuje totiž, že okolo zámku se pohybuje skupina napojená na Rusko, která ho chce proměnit v kasino.

„Vycházím z dotazů prostředníků developerů, kteří okolo naší obce krouží a prověřují limity území, dopravní napojení, kapacity infrastruktury. U mnoha pozemků v Kamenici lze dovodit ruský kapitál. Precedentem byla pro mne investice ruského kapitálu do nedalekého golfového rezortu Prague Oaks. Při vyjednávání o napojení na vodovod z Kamenice se zastupující firma představila jako kapitál z Velké Británie. V době sankcí a války na Ukrajině se zcela jistě nikdo nepředstaví přímo jako zástupce ruského kapitálu,“ sdělil Čermák.

ÚZSVM ale důrazně odmítá, že by nový majitel mohl být napojen na Rusko. „ÚZSVM vítěze výběrového řízení vždy prověřuje i s ohledem na příslušné sankční seznamy. Vzhledem k hodnotě areálu zámku Štiřín se předpokládá i přímá spolupráce s Finančním analytickým úřadem. Regulace hazardních her je pak zcela v kompetenci obce. Doplňujeme, že jelikož se jedná o kulturní památku, bude nový vlastník areálu vázán zákony a pravidly památkové péče,“ uvedla tisková mluvčí úřadu Michaela Tesařová.

Historie

První zmínky se datují do 15. století, v té době na místě současného zámku stála tvrz, ve které roku 1562 nocoval král Maxmilián při své první panovnické cestě do Prahy. K přestavbě tvrze na zámek dochází po 30leté válce.

Roku 1750 dochází k přestavbě na honosné trojkřídlé pozdněbarokní sídlo. Ve vlastnictví zámku se vystřídali rody Salm-Reiferscheid, kníže Rohan, hrabě Nostic-Rheinek a posledním majitelem byl rod Ringhofferů, který vlastnil zámek až do roku 1945, kdy se majitelem zámku stává stát.

Fotogalerie
16 fotografií