Nábytkovou banku založila Praha prostřednictvím své organizace Centrum sociálních služeb Praha (CSSP) v lednu roku 2021. Veřejnost okamžitě zareagovala a nábytkovou banku doslova zahltila. „O službu Nábytkové banky Praha je zájem obrovský. Ke konci února k nám dorazilo 1500 nabídek bytového vybavení, tedy nábytku a elektrospotřebičů, od dárců,“ uvedl měsíc po otevření vedoucí Nábytkové banky Tomáš Valenta.

Jenže doba se změnila, většina lidí mnohem více šetří, a tak i Nábytkové bance docházejí zásoby. Oproti roku 2021, kdy byla banka založena, podle Valenty ubyli dárci až o 30 %. „Myslíme si, že i na nás dopadla ta inflační krize. Lidé si starší nábytek spíše opraví nebo to vyřeší nějak v rodině, než že by ho darovali,“ vysvětluje vedoucí.

Aktuálně nejvíc chybí nečalouněné židle, policové skříně, nebo komody. Nejvíc nedostatkovým zbožím jsou pak palandy, čeho je naopak dost jsou kancelářské stoly. „Dlouhodobě spolupracujeme s různými firmami, které když mění své zařízení, tak nám to staré pošlou. V současné době máme tedy přebytek kancelářských stolů, které v současné době ani nepřijímáme,“ vysvětluje Valenta.

Pokud chtějí Pražané nábytek darovat je nejlepší zkontaktovat banku prostřednictvím webových stránek a poslat i fotografie věcí, které chtějí darovat. „Nábytek pak mohou přivézt buď sami, nebo se domluvíme na svozu. Ten tedy funguje jen na území hlavního města a je zdarma,“ říká Valenta. Kromě nábytku lze darovat i funkční spotřebiče, ale také třeba hračky nebo kola a to především ta dětská.

Zatímco nábytek může darovat kdokoli, vyzvednout si ho v Nábytkové bance mohou z logiky věci jen ti nejpotřebnější. „Cílovými skupinami jsou lidé bez přístřeší, kteří se stěhují buď do sociálních bytů nebo do komerčních bytů. Dále pak nízkorozpočtové rodiny, které si nemohou dovolit koupit například skříň. Další jsou pak osoby, které odchází z ústavních zařízení, například z dětských domovů nebo z výchovných ústavů, a které si zařizují nové byty, osoby po výkonu trestu, eventuálně pak třeba i senioři nebo handicapovaní obyvatelé,“ přiblížil Valenta.

Na záčatku ruské agrese v Ukrajině Nábytková banka pomáhala i uprchlíkům, v současné době se ale podle Valenty už tito lidé objevují maximálně jednou měsíčně.

Video
Video se připravuje ...

Takto to v první pražské nábytkové bance vypadá. Zástupci města i městských částí doufají, ž ese brzy začne kupit různými kusy nábytku, které pak budou moci využívat lidé v nouzi. David Zima

Fotogalerie
20 fotografií