Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Třetí nejhorší od vzniku Česka, ale... Inflace dál padá! Ekonomové vidí lepší zítřky

Autor: Alena Hechtová - 
18. ledna 2024
05:00

Další pokles zaznamenala míra inflace. Ta v prosinci byla na 6,9 procenta, což je méně, než kolik očekávali analytici. Průměrný růst spotřebitelských cen pak byl za loňský rok 10,7 procenta, což je třetí nejvyšší číslo v samostatné historii Česka. Vyšší byla jen v letech 2022 a 1993.

Vysoká inflace svírala Česko v minulém i předminulém roce, a to z několika příčin. Šlo o důsledek covidové pandemie i energetické krize, kterou vyvolala válka na Ukrajině.

Vrcholu inflace dosáhla v září 2022, kdy se vyšplhala na 18 procent. Od té doby s výkyvy postupně klesala. V loňském prosinci se růst spotřebitelských cen zastavil na čísle 6,9 procenta.

Pokles byl meziměsíční i meziroční. Oproti poslednímu měsíci roku 2022 zdražovaly méně potraviny (a některé dokonce zlevnily), naopak více Češi zaplatili za bydlení.

Ohromný nárůst 142,4 procenta zaznamenali statistici u elektřiny. To ale podle ekonomů bylo způsobeno úsporným tarifem, který vláda zavedla v roce 2022.

Dobré vyhlídky

Podle poradce premiéra a ekonoma Štěpána Křečka i koordinátora Národní ekonomické rady vlády Davida Havlíčka se jedná už o poslední vysokou inflaci.

„V průběhu letošního roku dojde k výraznému zlepšení, které pocítí jak občané, tak firmy,“ míní Křeček.

S tím souhlasí i Havlíček. „Prosincová inflace je poslední vysokou inflací v důsledku energetické krize. Za měsíc se dočkáme již hodnoty kolem 3 procent a zde se bude držet zřejmě v průběhu celého roku 2024,” uvedl Havlíček.

Ztráty jsou

Hlavní ekonom Deloitte David Marek upozornil, že otazníkem stále zůstává rozsah letošního lednového přeceňování. To by mělo definitivně ukázat, jak se změnila inflační očekávání.

„Jisté je, že se inflace konečně skutečně dostává pod tempo růstu mezd a životní úroveň se opět začne zvyšovat. Nicméně ztráty, které inflace v posledních dvou letech způsobila, jsou značné,“ konstatoval Marek.

Pátí nejhorší

Jak vyplývá z analýzy investiční platformy Portu, ze 41 sledovaných evropských států mělo vloni v prosinci Česko pátou nejvyšší inflaci. Oproti listopadu si o příčku pohoršilo.

Nelichotivým premiantem bylo Srbsko s 8 procenty, hned za ním Maďarsko se 7,9 procenta, třetí byl Island se 7,7 procenta a čtvrté Rusko se 7,5 procenta. A i u států sousedících s Českem je inflace stále vysoká na Slovensku se 6,3 procenta, v Polsku se 6,1 procenta i Rakousku s 5,6 procenta. V Německu se pak z listopadových 3,2 procenta zvýšila v prosinci na 3,7 procenta.

Video  Ekonom o letošním výhledu: Odrazili jsme se ode dna. Češi pomalu začínají bohatnout  - Bára Holá
Video se připravuje ...

Jirik-ta ( 19. ledna 2024 06:45 )

tohle korespondenční volba, panda zákon a podobný blbiny nezachrání.

nadčasový MP ( 18. ledna 2024 17:05 )

Chudí budou stále chudí, protože se zadlužují. Navykli na konzumní způsob života, myslí, že s věcmi budou lepší lidé. Dokud budeme levná pracovní síla západu, situace se nezmění. Chtěli do EU v domnění, že zbohatnou a zatím zchudli. Špatná volba! Volte toho, kdo nás vyvede z EU i NATO, budeme se podílet na řízení státu a dostane se nám spravedlivějšího zacházení. 👍

nordmedia ( 18. ledna 2024 16:43 )

Aspoň se je na co těšit 🤣🤣🤣🤣🤣

dynaty ( 18. ledna 2024 14:45 )

😃 👍

jajas ( 18. ledna 2024 12:24 )

Ekonomové vidí lepší zítřky? Tak to mi připomělo některá ta budovatellská hesla z komunismu:
"Socialistickou výrobou k lepšímu zítřku!"
"Komunismus – náš zítřek!"
A opět se na ty lepší zítřky všichni těší.... 😃

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa