Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Čistky jako za Stalina! Kreml chce odpůrcům války na Ukrajině zabavit majetek

Autor: jmr - 
24. ledna 2024
05:00

Ruský parlament projednává zákon, který by státu umožnil zabavovat majetek lidí usvědčených z pomluvy ozbrojených složek nebo z vybízení k činům podrývajícím státní bezpečnost. Tento krok je přirovnáván k čistkám sovětského diktátora Josefa Stalina ve 30. letech minulého století, se kterou ho též pojí rétorika o „nepřátelích státu“, a mohl by se dotknout tisíců Rusů, kteří vyjádřili odpor vůči Putinově invazi na Ukrajinu. O situaci informuje agentura Reuters.

Kritika „speciální vojenské operace“ Kremlu se v Rusku stala zločinem v podstatě od jejího prvního dne, ale tento nový zákon postihy za ni ještě zpřísňuje. Umožnil by státu kupříkladu zabavit majetek Rusů, kteří opustili zemi a kritizovali válku, ale jsou stále závislí na příjmech z pronajímání svých domů nebo bytů v Rusku.

Navrhovaný zákon by též umožnil zabavování honorářů žurnalistům a výzkumníkům shledaným vinnými z psaní „falešných informací.“ Jde tedy o nejnovější opatření ve snaze Kremlu potřít jakoukoli kritiku války i informace o válečných zločinech páchaných na Ukrajině.
12:50
Dnes

Ruské ropné společnosti v dubnu meziročně snížily produkci pohonných hmot v důsledku ukrajinských útoků na ruské rafinerie. S odvoláním na své zdroje o tom dnes informoval ruský list Kommersant. Dodávky na ruský trh to ale neovlivnilo, v dubnu se podle listu dokonce zvýšily.

Produkce vysokooktanového benzinu se v období od 1. do 23. dubna meziročně snížila o 0,8 procenta na 2,57 milionu tun. Od začátku roku vykazuje pokles o 0,6 procenta na 13,08 milionu tun. Produkce nafty se pak za stejné období meziročně snížila o 2,8 procenta na 5,06 milionu. Od začátku roku vykazuje pokles o 1,5 procenta na 25,96 milionu tun.

12:14
Dnes

„Aktuálně neexistují žádné předpoklady pro jednání, protože všichni dobře znají stanovisko Ukrajiny neakceptovat jakékoliv rozhovory. Proto speciální vojenská operace pokračuje,“ řekl Putinův mluvčí Dmitrij Peskov. Připomněl, že Rusové a Ukrajinci při jednáních v Istanbulu už před dvěma lety dohodli mírovou smlouvu. Dokument byl podle něj fakticky parafován, ale Kyjev odmítl smlouvu dotáhnout do konce kvůli „přímému nátlaku Londýna“.

Mluvčí Kremlu dal před dvěma týdny najevo, že případná jednání o míru s Ukrajinou by musela přihlížet k tomu, že Rusko za této války připojilo ke svému území další čtyři ukrajinské oblasti, po poloostrově Krym anektovaném už před deseti lety. I tehdy mluvčí ruského prezidenta před novináři připustil, že necítí žádnou ochotu Kyjeva jednat s Moskvou.

11:15
Dnes

Ve Lvovské oblasti na západě Ukrajiny ruské střely zasáhly dva objekty kritické energetické infrastruktury, ve kterých vypukl požár, uvedl list Ukrajinska pravda s odvoláním na regionální úřady. Útok si podle nich nevyžádal mrtvé ani zraněné, ani nepoškodil bytový fond. Odpojení od sítě zatím není nutné, ale oblastní správa žádá občany, aby v době mezi 19:00 a 22:00 (18:00 až 21:00 SELČ) nezapínali přístroje s velkým odběrem elektřiny.

Ruské rakety mířily na energetické objekty i v Dněpropetrovské a Ivano-Frankivské oblasti, uvedl s odkazem na ministra energetiky Hermana Haluščenka server RBK-Ukrajina. „Je poškozeno zařízení. Na jednom z objektů byl zraněn náčelník směny,“ řekl ministr.

Rusové útočili na čtyři tepelné elektrárny společnosti DTEK, které vážně poškodili, dodal server s odvoláním na prohlášení společnosti. Energetici pracují na odstranění škod. Od začátku války to byl podle tvrzení Ukrajinců už 170. útok na elektrárny DTEK. Terčem se stala i plynárenská zařízení, nikdo ale nebyl zraněn, útok ani nenarušil poskytování služeb odběratelům. Škody se odstraňují, uvedla plynárenská společnost Naftohaz.

Zobrazit celý online
Předseda Státní dumy, dolní komory ruského parlamentu, a blízký spojenec prezidenta Vladimira Putina Vjačeslav Volodin návrh pojmenoval „zákon proti ničemům“. „Každý, kdo se snaží zničit Rusko, zrazuje ho, musí být náležitě potrestán a musí zemi splatit škody svým majetkem,“ prohlásil, když podával návrh zákona.

„Je nutné potrestat ničemy, včetně kulturních postav, kteří podporují nacisty a házejí na naši zemi a zapojené vojáky a důstojníky špínu,“ řekl o návrhu zákona, jehož původcem by měl být sám Kreml a který bude pravděpodobně s podporou předních politických stran schválen.  

Video  Mrtví a zranění po útoku na Belgorod: Podle Ruska zabíjely i české raketomety.  - Reuters
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa