Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

A kde jsou těla? Rozvědka zpochybnila ruskou verzi o sestřelení letounu se zajatci

Autor: ČTK - 
25. ledna 2024
18:44

Ukrajinští činitelé dnes zpochybnili některá ruská tvrzení ohledně středečního pádu ruského vojenského letounu Il-76 v ruské Belgorodské oblasti, při kterém podle Moskvy zahynuli všichni lidé na palubě včetně desítek ukrajinských válečných zajatců. Dostupné fotografie letounu podle oslovených odborníků naznačují, že ho zřejmě sestřelila střela země-vzduch, napsala ruská služba BBC. Moskva ze zřícení stroje viní Kyjev. Ukrajina svůj podíl na pádu letadla ani přítomnost ukrajinských zajatců v letadle jednoznačně nepotvrdila ani nevyvrátila. Žádá mezinárodní vyšetřování.

Na jednom ze snímků zničeného letadla jsou vidět díry v bocích trupu, píše BBC a cituje experty, podle nichž to zřejmě odpovídá střele země-vzduch. Například podle Andrese Gannona z americké Vanderbiltovy univerzity nelze vyloučit zásah neřízenou municí, ale tou by bylo těžké zasáhnout letící letadlo. „S největší pravděpodobností se jedná o střelu země-vzduch, ale je těžké říci jakou,“ uvedl Gannon. Podle dalších dvou odborníků trosky naznačují, že stroj byl sestřelen, ale je brzy na vyvození závěrů o typu střel.

V ruské Belgorodské oblasti, která se nachází u hranic s Ukrajinou, se ve středu dopoledne zřítil ruský transportní vojenský letoun Il-76. Rusko tvrdí, že na palubě bylo kromě šesti členů posádky a tříčlenného doprovodu také 65 ukrajinských válečných zajatců určených k výměně vězňů, kteří zahynuli, a že stroj sestřelila Ukrajina. Svá tvrzení ruské úřady nijak nedoložily a nebylo možné je nezávisle ověřit.

13:49
Dnes

OBRAZEM: Hasiči likvidují požár v Ivano-Frankivské oblasti, který vzplál po ruském bombardování.

Požár v následku ruského bombardování v Ivano-Frankivské oblasti (26. 4. 2024). Požár v následku ruského bombardování v Ivano-Frankivské oblasti (26. 4. 2024). Požár v následku ruského bombardování v Ivano-Frankivské oblasti (26. 4. 2024).
12:50
Dnes

Ruské ropné společnosti v dubnu meziročně snížily produkci pohonných hmot v důsledku ukrajinských útoků na ruské rafinerie. S odvoláním na své zdroje o tom dnes informoval ruský list Kommersant. Dodávky na ruský trh to ale neovlivnilo, v dubnu se podle listu dokonce zvýšily.

Produkce vysokooktanového benzinu se v období od 1. do 23. dubna meziročně snížila o 0,8 procenta na 2,57 milionu tun. Od začátku roku vykazuje pokles o 0,6 procenta na 13,08 milionu tun. Produkce nafty se pak za stejné období meziročně snížila o 2,8 procenta na 5,06 milionu. Od začátku roku vykazuje pokles o 1,5 procenta na 25,96 milionu tun.

12:14
Dnes

„Aktuálně neexistují žádné předpoklady pro jednání, protože všichni dobře znají stanovisko Ukrajiny neakceptovat jakékoliv rozhovory. Proto speciální vojenská operace pokračuje,“ řekl Putinův mluvčí Dmitrij Peskov. Připomněl, že Rusové a Ukrajinci při jednáních v Istanbulu už před dvěma lety dohodli mírovou smlouvu. Dokument byl podle něj fakticky parafován, ale Kyjev odmítl smlouvu dotáhnout do konce kvůli „přímému nátlaku Londýna“.

Mluvčí Kremlu dal před dvěma týdny najevo, že případná jednání o míru s Ukrajinou by musela přihlížet k tomu, že Rusko za této války připojilo ke svému území další čtyři ukrajinské oblasti, po poloostrově Krym anektovaném už před deseti lety. I tehdy mluvčí ruského prezidenta před novináři připustil, že necítí žádnou ochotu Kyjeva jednat s Moskvou.

Zobrazit celý online

Ukrajina, která se už téměř dva roky brání ruské vojenské agresi, podle agentury Reuters zpochybnila některá tvrzení Moskvy. Ukrajinská média s odvoláním na své zdroje už ve středu uváděla, že letoun přepravoval rakety S-300, jimiž Rusové ostřelují Charkovskou oblast.

Šéf branného výboru dolní komory ruského parlamentu Andrej Kartapolov dnes prohlásil, že ruská strana s ohledem na převoz zajatců uvědomila ukrajinskou vojenskou rozvědku HUR 15 minut před tím, než letadlo vletělo do oblasti, kde bylo sestřeleno.

Mluvčí ukrajinské vojenské rozvědky Andrij Jusov Rádiu Svoboda naopak řekl, že Ukrajina nedostala od Ruska žádost o zajištění klidu ve vzdušném prostoru kolem Belgorodu. Upozornil, že Rusko využívá belgorodské letiště pro vojenské zásobování, a dodal, že při poslední výměně zajatců, kdy byla použita letecká doprava, Moskva o režim klidu Kyjev požádala. „Tentokrát agresorský stát takové požadavky nevznesl v písemné ani ústní formě,“ řekl Jusov. HUR už dříve uvedla, že se ve středu měla odehrát výměna, ale Kyjev nevěděl, jakým způsobem hodlají Rusové zajatce přepravovat.

Jusov také uvedl, že na videu z místa dopadu letounu nejsou vidět lidské ostatky a do místní márnice bylo dovezeno pět těl. Kyjev podle něj nemá dostatek důkazů, aby věřil, že letoun skutečně přepravoval 65 zajatých ukrajinských vojáků. „Bohužel můžeme předpokládat různé scénáře, včetně provokace, stejně jako využití ukrajinských zajatců jako lidského štítu pro přepravu munice a zbraní pro systémy S-300,“ řekl Rádiu Svoboda.

Ukrajinský ombudsman Dmytro Lubinec dnes řekl, že Ukrajina zatím nezaznamenala známky toho, že by se na palubě spadlého letounu nacházelo větší množství válečných zajatců. „Pokud by Rusové měli nějaké fotografie či videa, že tam byli naši váleční zajatci, už by je použili,“ řekl Lubinec podle serveru Ukrajinska pravda.

Podle agentury Reuters ombudsman prohlásil, že vyzve OSN a Mezinárodní výbor Červeného kříže (MVČK) k vyšetření pádu letounu. „Jsem ale přesvědčen, že... Rusové budou činit hlasitá prohlášení, ale nikoho k tomu nepustí. Nepředají k analýze žádné materiály a jednoduše budou vinit Ukrajinu,“ řekl Lubinec. K mezinárodnímu vyšetřování vyzval už ve středu večer ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

„Pokud má (Zelenskyj) na mysli mezinárodní vyšetřování zločinných činů kyjevského režimu, je to jednoznačně zapotřebí,“ reagoval mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov podle agentury Interfax, která zprávu uvedla slovy, že Kreml by souhlasil s mezinárodním vyšetřováním, pokud by byl případ posuzován jako „zločin ukrajinských úřadů“. BBC Peskovova slova interpretovala tak, že Moskva je proti mezinárodnímu vyšetřování.

Peskov stejně jako další ruští činitelé a úřady ze středeční havárie obvinil Ukrajinu a uvedl, že v tuto chvíli nikdo neví, jak zřícení letadla ovlivní další výměny válečných zajatců. Kartapolov nicméně dnes podle Reuters prohlásil, že tyto výměny budou pokračovat.

Ruské tiskové agentury mezitím ráno informovaly, že na místě pádu letadla byly nalezeny černé skříňky se záznamy o průběhu letu a byly předány ruským vyšetřovatelům. Státní agentura TASS později s odvoláním na záchranáře napsala, že se na místě pádu letadla našlo něco, co vypadá jako trosky rakety. Ukrajinská tajná služba SBU dnes podle serveru RBK-Ukrajina oznámila, že zahájila vlastní vyšetřování pádu ruského stroje.

Video  Ukrajinci zasáhli ruskou výsadkovou loď třídy Ropucha.  - reprofoto Twitter @Osinttechnical
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa