Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Výbuch iljušinu v Rusku: Vezl 65 zajatců, tvrdí okupanti. Přepravoval rakety, reagují Ukrajinci

Autor: ČTK, mav, swp - 
24. ledna 2024
23:07

V ruské Belgorodské oblasti havaroval vojenský letoun Il-76. Oznámilo to ruské ministerstvo obrany, které dále uvedlo, že na palubě bylo 65 ukrajinských válečných zajatců, šest členů posádky a další tři lidé. Podle telegramového kanálu 112 lidé na palubě zahynuli. Podle Ukrajinců jsou však okolnosti pádu letounu jiné, přepravoval ruské rakety. Zelenskyj vyzval k mezinárodnímu vyšetřování. 

„Dne 24. ledna letošního roku přibližně v 11:00 moskevského času (9:00 SEČ) havaroval při pravidelném letu v Belgorodské oblasti letoun Il-76. Na palubě se nacházelo 65 válečných zajatců z ukrajinských ozbrojených sil, převážených do Belgorodské oblasti k výměně,“ uvedlo ruské ministerstvo obrany podle státní agentury TASS. Informaci, že se dnes měla konat výměna válečných zajatců, nepopírá ani Rusko, ani Ukrajina. Z ukrajinské strany to potvrdila vojenská rozvědka (HUR).

V letounu bylo podle ruského ministerstva obrany také šest členů posádky a tři členové doprovodu. Příčina pádu letadla se podle Moskvy vyšetřuje, na místo letecké katastrofy zamířila vojenská komise. Regionální gubernátor Vjačeslav Gladkov na platformě Telegram informoval, že všichni na palubě zahynuli.

Ruské ministerstvo trvá na tom, že ukrajinská strana věděla o plánu dopravit zajatce do Belgorodu letadlem. Šéfredaktorka televize RT Margarita Simonjanová to doplnila seznamem ukrajinských vojáků, kteří se údajně nacházeli na palubě. „Nemůžeme potvrdit, že tito lidé skutečně byli v letadle. Ale jména ze seznamu Simonjanové skutečně patří Ukrajincům, o nichž se uvádělo, že padli do ruského zajetí,“ uvedl server BBC.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve středu večer vyzval k mezinárodnímu vyšetřování havárie vojenského letounu, „Je potřeba jasně stanovit všechna fakta,“ citovala Zelenského ukrajinská média.

„Obyvatelé vesnice Jablonovo, která leží nedaleko místa pádu Il-76, uvedli, že slyšeli dva výbuchy v rozmezí asi jedné minuty,„ informuje ruská agentura RIA Novosti. To mohl být nejprve výbuch, který pád zapříčinil (třeba zásah raketou), a následně dopad na zem. Podle agentury dopadl do polí, 5-7 kilometrů od vsi.  

„Trosky zříceného IL-76 byly roztroušeny v oblasti havárie v okruhu pěti kilometrů. Část z nich dopadla na pozemky místních obyvatel,“ hlásí telegramový zpravodajský kanál Baza. „Na místě pracují vojenští policisté - záchranáři zatím nesmí trosky sbírat. Okna domů nejblíže místu havárie byla rozbita a několik obyvatel hlásilo, že na jejich dvorech leží kusy kovu.“ 

Ruský poslanec, šéf obranného výboru dumy Andrej Kartapolov řekl, že letoun Il-76 sestřelily tři rakety Patriot nebo Iris-T, tedy americké nebo německé výroby. „Následoval druhý letoun IL-76, který vezl dalších asi 80 válečných zajatců. Podařilo se jim ho otočit,“ dodal poslanec. Kvůil pádu prý asi ustanou výměny zajatců.

„Posádka Il-76 se obětovala, aby zabránila pádu letadla na vesnici Jablonovo. Podle našich informací měli po zásahu raketou asi 40 sekund na to, aby vyskočili padákem. To však neudělali a s letounem zamířili do pole,„ uvádí na telegramu kanál Maš.

Ukrajinci: Nevezl zajatce, ale rakety!

Server Ukrajinska pravda v první verzi zprávy o neštěstí napsal, že jeho zdroje v ukrajinských ozbrojených silách potvrdily informaci o pádu letadla se slovy, že to „byla jejich práce“. Později svůj text upravil a v jeho závěru píše, že tuto informaci odstranil, protože jiný zdroj ji nepotvrdil. Podle zdroje v generálním štábu letoun přepravoval protiletecké střely S-300 (které Rusko ale také používá k ostřelování měst) , píše Ukrajinska pravda. 

Oficiálně se zatím ukrajinské velení nevyjádřilo - jen uvedlo, že „stále vyjasňuje informace“. Ukrajinský koordinační štáb pro válečné zajatce uvedl, že shromažďuje a analyzuje všechny potřebné informace, a vyzval občany i média, aby nešířili neověřené zprávy a počkali na oficiální vyjádření. „Nepřítel aktivně vede proti Ukrajině speciální informační operaci zaměřenou na destabilizaci ukrajinské společnosti,“ napsal štáb. 

Po zřícení letadla vydal generální štáb obšírné prohlášení, podle kterého ruská vojenská transportní letadla dopravují do Belgorodské oblasti rakety používané k ostřelování Charkova a dalších ukrajinských měst, a proto ukrajinské ozbrojené síly budou i v budoucnu „přijímat opatření ke zničení“ těchto letadel. O zřícení Il-76 se prohlášení přímo nezmiňuje, ale některá média jej vyhodnotila jako faktické přiznání, že Il-76 přeci jen sestřelili Ukrajinci.

V HUR, která má na starosti výměnu zajatců, prohlásili, že Ukrajina nevěděla nic o trase a způsobu přepravy zajatců. Poznamenala, že „přistání transportního letadla 30 kilometrů od oblasti bojů nemůže být bezpečné“. 

Kromě toho je nepochopitelné, že na předpokládané vypálení protiletadlové rakety nijak nereagovala ruská protivzdušná obrana. Ruské ministerstvo obrany ve svém prohlášení o katastrofě vzpomenulo, že „radiolokační prostředky vzdušných a kosmických sil Ruska zachytily start dvou ukrajinských raket“. Ale ministerstvo nevysvětlilo, proč se ruští vojáci nepokusili tyto rakety sestřelit. Věrohodné prý nejsou ani podrobnosti o údajném druhém letadle se zajatci. 

„Zatím se mi zdá pochybné, že by sestřelené ruské letadlo převáželo 65 ukrajinských válečných zajatců, které eskortovali jen tři Rusové,“ uvažuje ukrajinský novinář a spisovatel Ilja Ponomarenka, specialista na vojenské záležitosti. „Rovněž není příliš pravděpodobné, že by ukrajinská armáda neměla tušení, že jistý Il-76 převáží válečné zajatce. Zvláště nyní, když Rusové dokonce tvrdí, že tam náhle byly i další letouny se zajatci. Vězte, že výměny zajatců mezi Ukrajinou a Ruskem jsou složité a velmi citlivé operace, při nichž se mezi oběma stranami týdny, ne-li měsíce, ladí každý detail,“ tweetuje

08:25
Dnes

Ruská protivzdušná obrana v noci na dnešek sestřelila nad Krasnodarským krajem 66 ukrajinských dronů a další dva zničila nad anektovaným Krymem. Podle agentury Interfax to uvedlo ruské ministerstvo obrany.

07:35
Dnes

Rusko v noci na dnešek zaútočilo na energetickou infrastrukturu ve třech oblastech Ukrajiny. Jeden pracovník byl zraněn, oznámil ministr energetiky.

7:00
Dnes

Dobré ráno, vážení čtenáři. Ruská armáda sestřelila v noci na dnešek na různých místech Krasnodarského kraje více než deset dronů ukrajinských ozbrojených sil. Žádná zranění ani závažné škody nebyly zaznamenány, napsal gubernátor Krasnodarského kraje Veniamin Kondraťjev na sociální síti Telegram. Drony podle něj mířily na ropné rafinérie a různá zařízení infrastruktury.

Zobrazit celý online

Belgorodská oblast, která sousedí se severní Ukrajinou, čelí podobně jako další příhraniční ruské regiony ostřelování a útokům dronů, které ruské úřady připisují Ukrajině. Ta se brání ruské vojenské agresi už téměř dva roky.

Velkých strojů Il-76 už Rusové při „speciální vojenské operaci“ ztratili pět, uvádí server oryxspioenkop, který z otevřených zdrojů ověřuje všechny ztráty v konfliktu. Ty všechny ale byly zničeny na zemi, nynější pád by tak byl prvním sestřelem tohoto typu.

Video  Mrtví a zranění po útoku na Belgorod: Podle Ruska zabíjely i české raketomety  - Reuters
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa