Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Vězení kvůli Kerčskému mostu. Putinův plukovník dostal za špatné zabezpečení šest let

Autor: mav - 
17. ledna 2024
16:00

Velitel z námořního útvaru Národní gardy Ruské federace alias Rosgvardije pořídil špatné radarové systémy pro zabezpečení Kerčského mostu, spojující okupovaný Krym s ruskou pevninou. Dostal za to šest let vězení.

Plukovník Sergej Volkov, v námořním útvaru odpovědný za technický rozvoj a vybavení, v rámci ostrahy Kerčského mostu a plynovodu mezi Krymem a Krasnodarem roku 2020 zorganizoval tendr na dva systémy elektronického boje Orel-2020. Gardu stály skoro 400 milionů rublů (dnešním kurzem cca 100 milionů Kč). Podle obžaloby však velitel věděl, že proti ukrajinským dronům budou nedostatečné, konkrétně že nedokážou rušit radiovou komunikaci bezpilotních letounů, píše agentura TASS.

Po měsíci zkoušek, jež nedostatky roku 2021 odhalily, se systémy přestaly používat, uvedla TASS.

Schovával mobil

Tajná služba FSB plukovníka zadržela v březnu 2023 v jeho moskevské kanceláři, byl obžalován ze zneužití úřední moci s těžkými následky. Maximální sazbou by podle zákona bylo deset let odnětí svobody, prokurátor žádal sedm let a zbavení hodnosti i státních vyznamenání. Obžalovaný prohlásil, že vinu necítí a jednal podle zákona a zavedených postupů, není prý expertem na takové technické záležitosti. Ani si údajně nemohl vybírat, neboť výrobce (Výzkumný ústav radiokomunikací v Rostově na Donu) má v této sféře monopol a nikdo jiný se do tendru nepřihlásil. Navíc prý účelem elektronických systémů nebyla ochrana mostu, nýbrž námořních základen Rosgvardije.

Obhájce se snažil přidat ještě pár polehčujících okolností: „Účastnil se bojových operací, má 14 bojových vyznamenání, utrpěl těžkou pohmožděninu, kvůli které koktá, a musí se starat o svého nemocného otce.“ Proti němu však hrál mj. fakt, že se snažil mařit vyšetřování: „Pokoušel se schovat svůj osobní mobilní telefon v koši na prací prášek,“ poznamenal zástupce vyšetřovacího výboru.

Soud uznal, že systémy jsou funkční, leč neúčinné proti dané hrozbě, a tak se Kerčský most octl v dosahu ukrajinských útoků. Systémy budou o potřebné kapacity doplněny, podle nákladů se tak teprve vypočítají škody plukovníkova rozhodnutí, píše Mediazona. Verdikt zní šest let vězení a další zákaz vykonávání veřejných funkcí; plukovník se hodlá odvolat, uvedl deník Kommersant.

Rosgvardija je zvláštní součást ruských ozbrojených sil. Sloučily se v ní některé jednotky armády a policie, nepodléhá ovšem žádnému ministerstvu, nýbrž přímo prezidentovi. Proto se jí též přezdívá „ruští pretoriáni“ podle gard římských císařů. Do čela Vladimir Putin od jejího ustanovení roku 2016 postavil svého dřívějšího bodyguarda Viktora Zolotova. K úkolům Rosgvardije patří ostraha hranic a vládních či speciálně důležitých objektů, k nimž se řadí právě i Kerčský most. Je totiž pro okupovaný Krym důležitou dopravní cestou, zvláště když se v posledních měsících ukrajinské síly přibližují k azovskému pobřeží a ostřelují pozemní trasy.

Cílem ukrajinských útoků se stal Kerčský most vícekrát: 8. října 2022 ho silně poškodila mohutná exploze, musel se na několik měsíců omezit silniční i železniční provoz. Další škody způsobil 17. července 2023 útok dvou ukrajinských námořních dronů. V srpnu ruské ministerstvo obrany ohlásilo, že odvrátilo útok raket S-200. Přímou souvislost s nedostatky Volkovových radarových systémů ruská média nezmiňují.

Video  Rosgvardija - Putinova osobní armáda na špinavou práci  - Videohub
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa