Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 23°C

Smrt ruského blogera: Obviněná atentátnice čeká na trest, vinu ale nepřiznává

Autor: ČTK, jmr - 
22. ledna 2024
10:44

Darja Trepovová, která je obviněná z exploze v petrohradské kavárně, při níž loni zemřel ruský proválečný bloger vystupující pod pseudonymem Vladlen Tatarskij, se dnes opět omluvila obětem útoku. Vinu za spáchání teroristického útoku ale nepřiznala. Informovaly o tom dnes ruské agentury Interfax a TASS, podle nichž vojenský soud vynese verdikt nad Trepovovou ve čtvrtek 25. ledna.

„Stále nepřiznávám vinu, ale jsem si vědoma své morální odpovědnosti,“ uvedla dnes ve své závěrečné řeči před soudem Trepovová. „Ačkoliv to ode mě zní cynicky, chtěla bych vás všechny podpořit v tom, čím teď procházíte,“ vzkázala podle Interfaxu obětem útoku a dodala, že k Tatarskému necítila nevraživost a neměla v úmyslu ho zabít. Prokuratura minulý týden požádala soud, aby šestadvacetiletou ženu poslal do vězení na 28 let.

Trepovová, obviněná z terorismu, nezákonného pořízení výbušnin a z padělání dokumentů, přinesla podle vyšetřovatelů na pokyn ukrajinských tajných služeb loni 2. dubna do petrohradské kavárny sošku naplněnou výbušninou a předala ji blogerovi Tatarskému, který tam diskutoval s příznivci. Při explozi Tatarskij, vlastním jménem Maxim Fomin, na místě zahynul, dalších pět desítek lidí bylo zraněno.

Trepovová se loni v listopadu před soudem zcela přiznala jen k používání padělaných dokumentů, obvinění z teroristického útoku a z nezákonného používání výbušnin už tehdy odmítla. „Nevěděla jsem, že v sošce je výbušné zařízení, domnívala jsem se, že je tam jen odposlech,“ uvedla tehdy podle listu Kommersant.

Na lavici obžalovaných je také Dmitrij Kasincev, v jehož bytě Trepovovou zatkli. Obviněn je ze zatajování zločinu, prokuratura pro něj požádala o necelé dva roky za mřížemi.

21:59
29. 4. 2024

Vážení čtenáři, pro dnešek se s vámi loučíme. Pokračovat budeme zase zítra v brzkých ranních hodinách. Přejeme vám dobrou noc.

21:39
29. 4. 2024

Běloruské úřady dnes prohlásily běloruský servis německé veřejnoprávní stanice Deutsche Welle (DW) za extremistickou organizaci a zakázaly veškeré jeho aktivity v zemi. Stanice o tom informovala na svém webu. V praxi to znamená, že každému, kdo s médiem spolupracuje, hrozí až sedmiletý trest vězení, napsala agentura AP.

21:13
29. 4. 2024

Ruské rakety zasáhly budovu Oděské právnické akademie. Podívejte se na novou fotografii z dnešního útoku.

Zobrazit celý online

Kyjev svou údajnou účast na atentátu na Fomina nikdy nepotvrdil. Ukrajinští představitelé se naopak podle agentury AFP už dříve vyslovili v tom smyslu, že šlo o vyřizování účtů v ruských nacionalistických kruzích.

Video  Mrtví a zranění po útoku na Belgorod: Podle Ruska zabíjely i české raketomety.  - Reuters
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa