Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Vražda ruského proválečného blogera: Blondýnce Darje Trepovové hrozí 28 let!

Aktualizováno -
19. ledna 2024
13:45
Autor: ČTK - 
19. ledna 2024
13:35

Ruská prokuratura dnes požádala o 28letý trest odnětí svobody pro Darju Trepovovou, která je obviněná z loňské vraždy ruského proválečného blogera vystupujícího pod pseudonymem Vladlen Tatarskij. Informovala o tom agentura RIA Novosti. Šestadvacetileté Trepovové obviněné mimo jiné i z terorismu hrozilo přinejmenším 15leté vězení.

„Prokuratura požádala soud, aby shledal Trepovovou vinnou a odsoudil ji k 28 letům v trestanecké kolonii,“ uvedla v prohlášení tisková služba soudu v Petrohradě.

Trepovová přinesla podle vyšetřovatelů na pokyn ukrajinských tajných služeb loni 2. dubna do petrohradské kavárny sošku napěchovanou výbušninou a předala ji blogerovi Tatarskému, který tam diskutoval s příznivci. Při explozi Tatarskij, vlastním jménem Maxim Fomin, na místě zahynul, další desítky lidí výbuch zranil.

Žena je kromě terorismu obviněna i z nezákonného pořízení výbušnin a z padělání dokumentů. Na lavici obžalovaných je v procesu, který začal loni v polovině listopadu, také Dmitrij Kasincev, v jehož bytě Trepovovou zatkli. Obviněn je ze zatajování zločinu, za což mu hrozí až dva roky za mřížemi.

Trepovová se loni v listopadu před soudem zcela přiznala jen k používání padělaných dokumentů, obvinění z teroristického útoku a z nezákonného používání výbušnin odmítla. „Nevěděla jsem, že v sošce je výbušné zařízení, domnívala jsem se, že je tam jen odposlech,“ uvedla tehdy podle listu Kommersant. Tento týden se podle agentury AFP v soudní síni za incident omluvila.

Trepovová již dříve tvrdila, že je obětí „léčky“. „Zneužili mě,“ opakovala na záběrech, které loni kolovaly na sociálních sítích. Trepovová následně přiznala, že sošku skutečně do kavárny donesla ona, ale trvá na své nevině, kterou zdůrazňuje i její manžel.

Kyjev svou údajnou účast na atentátu na Fomina nikdy nepotvrdil. Ukrajinští představitelé se naopak podle AFP vyslovili v tom smyslu, že šlo o vyřizování účtů v ruských nacionalistických kruzích.

Za téměř dva roky od chvíle, kdy Rusko zaútočilo na Ukrajinu, Moskva Kyjev obvinila z několika atentátů či pokusů o ně. Mimo jiné se jedná o nastražení výbušniny v autě, která v srpnu 2022 zabila ruskou proválečnou propagandistku Darju Duginovou, dceru ultranacionalistického ideologa Alexandra Dugina.

Video  Mladé dívky byly vyhozeny z práce kvůli tomu, že na Krymu tancovaly na ukrajinskou písničku.  - Telegram
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi