Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

„Skončí to smrtí, fronta nejspíš zkolabuje,“ bojí se velitel praporu. Ukrajinská armáda postrádá síly

Autor: DVL, swp - 
11. února 2024
05:00

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj nedávno nahradil velitele ozbrojených sil Valerije Zalužného Oleksandrem Syrským. Jedním z důvodů jejich sporů bylo i to, že Zalužnyj navrhoval rekrutovat půl milionu Ukrajinců, uvedl americký deník The Washington Post (WP). Podle oslovených členů armády je potřeba, aby přišli noví vojáci. Ti staří jsou totiž už vyčerpaní a je jich málo. „Nemáme žádné pozitivní vyhlídky. Absolutně žádné. Skončí to smrtí, globálním pochybením,“ říká velitel praporu Oleksandr.

Ukrajinské vojsko čelí kritickému nedostatku sil, což vede k vyčerpání a snížené morálce na bojišti, shodli se oslovení členové ukrajinské armády. Podle velitelů a vojáků je nyní největším problémem nedostatek sil. Rusko opět přebralo ofenzivní směr a útoků přibývá. 

Jeden velitel praporu v mechanizované brigádě, která bojuje na východě Ukrajiny, řekl, že jeho jednotka má nyní méně než 40 vojáků. Tito vojáci jsou rozmístěni tak, aby drželi frontu a odráželi útoky Rusů. Plně vybavený prapor by měl mít vojáků přes dvě stě, podotkl velitel. 

Chybí 65 procent vojáků

Další velitel v jiném praporu v jiné brigádě řekl, že jeho jednotka má podobné problémy. Oslovení vojáci promluvili pod podmínkou anonymity, protože by jinak mohli čelit následkům za své komentáře. To přichází v době, kdy ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyměnil velitele ozbrojených sil Valerije Zalužného za Oleksandra Syrského.

Zalužnyj prezidentovi řekl, že Ukrajina potřebuje téměř 500 000 nových vojáků, jak uvedly zdroje pro WP obeznámené se situací. Nicméně Zelenskyj řekl, že chce od ukrajinského vojenského vedení více důvodů, proč je potřeba rekrutovat tolik branců, zároveň vyjádřil obavy z toho, jak je Kyjev zaplatí. Ukrajina nemůže použít finanční pomoc ze Západu k tomu, aby zaplatila vojákům výplaty a rozpočet země není v dobré kondici. 

Debaty v Kyjevě ohledně mobilizace a o tom, jak velká by měla být, rozzlobila vojáky ve předních liniích. Oleksandr, velitel praporu, řekl, že roty v jeho praporu jsou průměrně obsazeny asi ze 35 procent, takže 65 procent personálu obvykle ještě chybí. Jiný oslovený velitel z druhého praporu útočné brigády řekl, že takové počty jsou typické pro jednotky, které plní bojové úkoly.

Na otázku, kolik nových vojáků dostal mimo ty, kteří se vrátili z nemocnic, Oleksandr odpověděl, že jeho prapor dostal pět lidí za posledních pět měsíců. Dále Oleksandr a další velitelé řekli, že noví rekruti nejsou dostatečně vycvičeni, což vytváří dilema, jestli je ihned pustit do boje, protože nové síly jsou sice velmi potřebné, ale nedostatečně vycvičeným vojákům více hrozí zranění anebo smrt.

„Skončí to smrtí“

„Základem všeho je nedostatek lidí. Kam jdeme? Nevím. Nemáme žádné pozitivní vyhlídky. Absolutně žádné. Skončí to smrtí, globálním pochybením. A myslím, že pravděpodobně dojde k tomu, že fronta zkolabuje stejně jako se to stalo nepřátelům v roce 2022 v Charkovském regionu,“ řekl Oleksandr. 

V zimě, kdy jsou špatné povětrnostní podmínky, by se měli vojáci rotovat ve přední linii každé tři dny, ale protože jednotky postrádají personál, dnů je ve skutečnosti více. Vojáci jsou fyzicky i psychicky vyčerpáni a někdy nemohou bránit své pozice, což Rusku, které má více vojáků i munice, nahrává. 

„Potřebují, aby je někdo nahradil. Nikdo takový není, takže tam sedí častěji, jejich morálka upadá, jsou nemocní, trpí omrzlinami. Dochází jim síly. Nikdo je nenahradí. Fronta upadá. Proč je nemůžeme nahradit? Protože nemáme lidi, nikdo nepřišel do armády. Proč nikdo nepřijde? Protože země lidem neřekla, že by měli. Stát selhal v tom, že nevysvětlil lidem, proč by měli jít do armády. Ti, kteří to vědí, už jsou vyčerpaní,“ řekl Oleksandr.

My bojujeme, jiní se procházejí po Lvově

41letý Serhij, velitel čety, která bojuje v Avdijivce, kde Rusové agresivně útočí, řekl, že on a jeho muži se málokdy mění po třech, ale spíše po více než pěti, případně až deseti dnech. Dmytro, další velitel prapor v jiné brigádě, řekl, že jeho vojáci se většinou po dvou dnech volna vydávají udržovat frontovou linii po dobu pěti až deseti dnů, a protože většina jeho vojáků má nad 40 let, nemají dostatečnou fyzickou zdatnost.

„Jde to cítit, lidé jsou vyčerpaní morálně i fyzicky. Je to velmi těžké kvůli povětrnostním podmínkám a neustálému ostřelování. To má velký vliv na lidskou psychiku,“ okomentoval Serhij. 

Tento problém je problémem po celé Ukrajině. Vojáci například dostanou pár dnů volna, aby mohli navštívit své rodiny, ale málokdy je to více. Říkají, že jsou i nadále motivovaní bojovat, ale také potřebují odpočinek a více mužů po svém boku. 

„Každý voják myslí na toho chlapa, co se prochází v Dnipru, ve Lvově nebo Kyjevě. Myslí na ně a chtějí si taky odpočinout. Samozřejmě jim běží v hlavě: někteří chlapi se tam jen procházejí, ale my jsme tady,“ řekl Mykyta, zástupce velitele pěšího praporu.

Video  Ruská invaze na Ukrajinu. Jak to celé začalo?  - Videohub
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa