Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Proč ještě nezačal proces s ruskými válečnými zločinci? Známý advokát viní soudce z Haagu

Autor: jmr, swp - 
9. února 2024
09:45

Jeden z předních advokátů Mezinárodního trestního tribunálu (ICC) Philippe Sands říká, že přetahovaná o kompetence uvnitř této organizace je důvodem, proč ještě nebyl sestaven zvláštní mezinárodní tribunál s autorizací soudit ruské lídry ze zločinů páchaných na Ukrajině. Konkrétně viní prokurátora Karima Khana a několik nejmenovaných soudců, píše deník The Guardian.

Významné je, že Sands specifikoval, že lidé zodpovědní za trestání genocidy, válečných zločinů a zločinů proti lidskosti nejsou proti zvláštnímu mezinárodnímu tribunálu na základě nějakého principu, ale čistě kvůli vlastním zájmům. To uvedl na konferenci v Londýně, které se účastnilo několik ukrajinských ministrů.

„Je tak smutné, že institucí, která je nejvíc proti této myšlence, je díky svému prokurátorovi a pár soudcům ICC. Není to pro ně otázka principu, ale otázka teritoria. Přijde mi to politováníhodné. Když na evropském území panuje konflikt a to takový, co se táhne už dva roky a mohl by snadno přerůst v ještě mnohem větší konflikt, je to, že jejich odpor pohání myšlenka na ochranu vlastní instituce – teritoria –, zcela otřesné. Je to politováníhodná situace,“ prohlásil.

Dohady, zda je za účelem souzení ruského vedení ze zločinů na Ukrajině možné OSN přimět k sestavení zvláštního mezinárodního tribunálu nezávislého na ICC, čímž by se vyhnulo přenechání tohoto úkolu méně autoritativnímu ukrajinskému soudu, uvízly na mrtvém bodě už před rokem. Ukrajinci jsou průtahy frustrováni, a požádali proto Velkou Británii o převzetí iniciativy.

Všeobecně se má za to, že ačkoliv může ICC z válečných zločinců obviňovat jedince, nad ruskými zločiny nemá jurisdikci, protože se na Rusko nevztahuje Římský statut, základající dokument ICC. Organizace se proto snaží obvinit přímo ruského prezidenta Vladimira Putina z únosu ukrajinských dětí.

Podle Sandse jsou některé země G7 – konkrétně USA, Velká Británie a Francie – z možnosti mezinárodního tribunálu nervózní. Mohla by totiž nastavit precedent, který by v budoucnu umožnil souzení dalších světových lídrů. Prozatím založení tribunálu spolu s Ukrajinou podporuje dalších 40 zemí, ale není mezi nimi diplomatická shoda, jak by měl tento zvláštní soud operovat.

„Toto uvíznutí na mrtvém bodě pomáhá v podstatě jen jedné straně, a to té ruské. Odhaluje, že je západ rozdělený a i v této záležitosti neschopný jednat,“ řekl Sands. Proto na všechny apeloval, aby se pokusili najít most mezi čistě ukrajinským a mezinárodním tribunálem. Ten by podle něj mohl zvýraznit a upevnit roli ICC a ne ji zmenšit.

„Scénářem z noční můry je, že za tři, čtyři roky obviní pár nízko postavených lidí a těm v čele stolu to projde. Zločin agrese je vždy přímý a pochází od čela stolu,“ uvedl. Stále ovšem panuje strach, že Valné shromáždění OSN nebo Rada bezpečnosti zřízení tribunálu neodhlasují, a sníží tak svou legitimitu. Kdyby tento úkol skutečně připadl na Radu bezpečnosti, pak by ho mohlo Rusko vetovat.

Šéf právního oddělení zahraničních věcí EU Frank Hoffmeister ve věci navrhovaného zřízení tribunálu hlasováním Valného shromáždění OSN žádá o „doušek realismu.“ Upozornil, že ačkoliv ruskou agresi na Ukrajině odsoudilo 140 států, založení registru škod napáchaných Ruskem na Ukrajině už jich podpořilo méně než sto. „Nevím, kolik hlasů byste dostali, kdybyste řekli: ‚Pojďme potrestat Putina.‘ Když nebude dostatečná podpora, tak je celý proces mrtvý a je to návod na selhání,“ prohlásil.

Další alternativou by bylo založení tribunálu Evropskou radou, ale to by potvrdilo obavy, že je ze západem dominované mezinárodní justice vylučována jižní polokoule.

Sands o přetahované v ICC promluvil na konferenci pořádané Spravedlností a odpovědností pro Ukrajinu, nezávislou neziskovou organizací spolupracující s kanceláří ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Na téže konferenci apelovali ukrajinští lídři na Velkou Británii, aby nechala svého ročního váhání a podpořila mezinárodní tribunál a ne nějaký hybridní model.

Zástupce šéfa prezidentské kanceláře Andrij Smyrnov řekl, že si globální politika bere mezinárodní právo jako rukojmí. Upozornil též na to, že čistě ukrajinský model by nejspíš nebyl schopen překonat imunitu, kterou se budou ruští lídři hájit. „Vzhledem k jejímu globálnímu vlivu a historickému vůdcovství v otázkách lidských práv může Velká Británie v zisku podpory mezinárodního tribunálu hrát klíčovou roli,“ uvedl.  

„Zvláštní tribunál pro zločiny agrese řeší primární zdroj válečných zločinů, které na našem území začaly v únoru 2014. To žádný existující soud nesvede,“ řekl zase ambasador ukrajinského ministerstva zahraničí Anton Korynevyč. Diskuse o návrhu se podle něj má rozšířit také do latinské Ameriky, Asie a Afriky. „Nakonec budeme potřebovat širokou podporu,“ řekl.

11:15
Dnes

Ve Lvovské oblasti na západě Ukrajiny ruské střely zasáhly dva objekty kritické energetické infrastruktury, ve kterých vypukl požár, uvedl list Ukrajinska pravda s odvoláním na regionální úřady. Útok si podle nich nevyžádal mrtvé ani zraněné, ani nepoškodil bytový fond. Odpojení od sítě zatím není nutné, ale oblastní správa žádá občany, aby v době mezi 19:00 a 22:00 (18:00 až 21:00 SELČ) nezapínali přístroje s velkým odběrem elektřiny.

Ruské rakety mířily na energetické objekty i v Dněpropetrovské a Ivano-Frankivské oblasti, uvedl s odkazem na ministra energetiky Hermana Haluščenka server RBK-Ukrajina. „Je poškozeno zařízení. Na jednom z objektů byl zraněn náčelník směny,“ řekl ministr.

Rusové útočili na čtyři tepelné elektrárny společnosti DTEK, které vážně poškodili, dodal server s odvoláním na prohlášení společnosti. Energetici pracují na odstranění škod. Od začátku války to byl podle tvrzení Ukrajinců už 170. útok na elektrárny DTEK. Terčem se stala i plynárenská zařízení, nikdo ale nebyl zraněn, útok ani nenarušil poskytování služeb odběratelům. Škody se odstraňují, uvedla plynárenská společnost Naftohaz.

10:14
Dnes

Soud v Chabarovsku na ruském Dálném východě poslal novináře ruské verze časopisu Forbes Sergeje Mingazova do domácího vězení. V pátek byl zadržen kvůli podezření z šíření falešných zpráv o ruské armádě. Důvodem je podle novinářova právníka sdílení zpráv, podle kterých ruští vojáci vraždili v ukrajinském městě Buča civilisty. Rusové opakovaně tvrdí, že za masakr v Buči z roku 2022 nejsou odpovědní.

Mingazov byl po zatčení umístěn do vazební věznice v Chabarovsku. Při domovní prohlídce mu vyšetřovatelé zabavili počítač a telefon, stejně jako vybavení jeho manželky a dětí. Forbes uvedl, že se mu novináře nepodařilo kontaktovat.

9:25
Dnes

Za poslední den ztratil protivník 1124 lidí, 6 tanků, 14 obrněných vozidel, 24 dronů, 35 cisteren a jiných logistických vozidel a další, informuje generální štáb Ozbrojených sil Ukrajiny v ranním hlášení. Čísla nelze nezávisle ověřit.

Ruské ztráty podle ukrajinské armády (27. 4. 2024).
Zobrazit celý online

„Ukrajinský lid potřebuje spravedlnost za to, co se jim za posledních deset let stalo. Každý den máme obrovské ztráty, civilní i armádní, a lidé říkají, že chtějí, aby byli ti zodpovědní souzeni. O peníze jim moc nejde. Chtějí ty, co to udělali, jako je Putin, vidět za mřížemi,“ řekla ředitelka oddělení mezinárodního práva ukrajinského ministerstva zahraničí Oksana Zolotaryová. „Nemohou na shledání Putina a politického a armádního vedení Ruské federace vinnými ze zločinu agrese čekat dalších 30 let.“

„Ano, můžeme Putina obvinit u okresního soudu v Mykolajivu, ale Putin nespustil válku jen proti Ukrajině, ale proti mezinárodnímu pořádku. Odpověď by neměla být jen ukrajinská, ale ve jménu celé mezinárodní komunity,“ dodala na závěr.

Video  Zelenskyj hovoří v Haagu.  - E15
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa