Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Děsivá slova Oleny Zelenské o únosech dětí: Nejmladší oběti znásilnění byly čtyři roky

Autor: mav, lig - 
5. února 2024
19:00

Ruské útoky zabíjejí a mrzačí ukrajinské děti, ale i ty nezraněné si z války ponesou trauma. Připomněla, že přinejmenším dvacet tisíc nezletilých Ukrajinců Moskva unesla a snaží se z nich udělat Rusy. „Říkají jim, že je nikdo nechce. Mění jim jména a snaží se jim vydat ruské pasy,“ vysvětlila a apelovala na další země, aby pomohly s navracením.

„V této válce bohužel existuje mnoho druhů bolesti, ale jednou z nejnesnesitelnějších je bolest těch nejzranitelnějších, našich dětí,“ připomněla Olena Zelenská. „Bohužel Rusko tuto válku proti tisícům dětí vede s využitím celého zločineckého arzenálu, včetně znásilňování; nejmladší oběti byly čtyři roky, jak ukázala naše generální prokuratura. A i pokud zrovna dítě nezasáhla kulka nebo raketa, i když nebylo znásilněno, tak každé jedno ze 7,5 milionů ukrajinských dětí tak či onak válka zasáhla,“ řekla na konferenci nazvané Válka Ruska proti dětem: Uneseny Ruskem, kterou v Rize pořádala s lotyšským prezidentem Edgarsem Rinkēvičsem.

Přidala příběh sedmnáctiletého Bohdana Jermochina ze sirotčince v Mariupolu. Město na azovském pobřeží čelilo tvrdému bombardování a obléhání, bránilo se až do května 2022, než padlo. Bohdanovi v té zkáze zachránil život kamarád, kryl ho vlastním tělem – a sám zemřel. „Už to je spousta bolesti. Ale pak Bohdana okupanti vzali do Ruska. Utekl, zase ho chytili. A k osmnáctinám mu chystali dárek: povolávák do ruské armády. Avšak našel způsob, jak odeslat videozprávu prezidentovi Ukrajiny. Desítky lidí z řady organizací a zemí pak Bohdanovi umožnily opustit Rusko a přes Bělorusko se vrátit na Ukrajinu,“ vylíčila Zelenská a ocenila jeho energii a vytrvalost, s níž získal přístup k internetu. Málokterému z tisíců ukrajinských dětí v Rusku se to podaří.

„Rusko jim říká, že jsou nechtěné, že je nikdo nehledá. Mění jim jména a snaží se jim vydat ruské pasy,“ přiblížila manželka ukrajinského prezidenta postupy ruských úřadů. Dětem lžou, zastrašují je, snaží se je zlomit a udělat z nich poslušné loutky. „Říkali nám, že jsme všichni Rusové, Ukrajina nikdy neexistovala,“ popsala na konferenci Veronika 14 měsíců svého utrpení v ruské škole.

Zatím se podařilo vrátit jen 388 dětí z 19 500, o kterých konkrétně Kyjev ví. „Tímto tempem potrvá 50 let, než je všechny vrátíme. Ale to už to dávno nebudou děti,“ upozornila první dáma. Navíc Ukrajina předpokládá, že takových dětí může být desetkrát víc. Rusko dokonce samo informovalo, že se ujalo 700 tisíc ukrajinských dětí.

Zelenská připomněla podobné deportace za druhé světové války a po ní. „Ještě dnes tisíce lidí hledají své kořeny v Polsku, Lotyšsku, České republice… lidé nuceně deportovaní, kterým vzali jejich jazyk, kteří si prošli tím hrozným experimentem. Opravdu se to může dít ještě o 70 let později?“

Apelovala na třetí země či různé organizace, ať co nejdřív pomůžou. „Teroristická země odmítá přímá jednání s Ukrajinou,“ zdůvodnila. Rodiče z Ukrajiny musejí do Ruska pro své děti jezdit například přes baltské země či Bělorusko. „Bohdana Jemochina navrátil Katar a UNICEF (Dětský fond OSN), jsem za to ohromně vděčná. Je to příběh toho, jak každá země, každá mezinárodní organizace může spolupracovat s Ukrajinou na návratu dětí.“

Jde to vždy pomalu, jedno dítě po druhém. V pondělí ohlásil gubernátor Chersonské oblasti Oleksandr Prokudin, že se podařilo z okupované části oblasti osvobodit dvě dívky (15 a 16). „Jejich rodiny spolupracovaly s organizací Save Ukraine. Nyní jsou děti i dospělí v bezpečí a dostává se jim potřebné pomoci."

Podle ní lidé potřebují vidět tváře, příběhy, ne jen čísla a statistiky, aby to zapůsobilo na jejich duši. I proto přivezla do Rigy Veroniku a dalších několik dětí ochotných o svých útrapách v Rusku mluvit.

„Budeme bojovat za každé naše dítě, nehledě na náklady,“ uzavřela první dáma slibem.

Video  Rusové během války unesli desítky tisíc dětí.  - Bandicam
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa