Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

„S tím nemohu žít.“ Ruský inženýr spáchal sebevraždu. Babičku mu zabila raketa, kterou sám vyrobil

Autor: jmr, swp - 
29. ledna 2024
18:45

Ruský raketový inženýr a zaměstnanec předního ruského výrobce zbraní si podle místních zpráv vzal život poté, co jedna z raket, které pomáhal vyrobit, zabila v Charkově na severovýchodě Ukrajiny jeho babičku. O incidentu píše agentura Newsweek.

Inženýr ruské obranné továrny Almaz-Antej Anton Horobec ve vzkazu na rozloučenou napsal, že „před pár dny vletěla raketa, na které jsem se podílel, do Charkova do domu, kde žila má babička.“ Fotografii vzkazu zveřejnilo několik účtů na telegramu, ale její pravost se nepodařilo nezávisle ověřit. Kreml se ke zprávě nevyjádřil.

Moskva v posledních týdnech posílila své útoky na Ukrajinu. 29. prosince 2023 vypustila ruská vojska údajně největší vzdušný útok celé války. Zahynulo při něm minimálně 30 civilistů a 144 dalších bylo zraněno. Ukrajinští představitelé uvedli, že cílem byly porodnice, školy a obytné budovy.  

„S tím nemohu žít. Co se děje, je hrůza a noční můra,“ měl dál ve vzkazu na rozloučenou napsat Horobec, přičemž měl dodat, že se již odmítá podílet na ruské invazi. Fabriku Almaz-Antej, kde pracoval, popisuje ruská státní zpravodajská agentura TASS jako předního výrobce zbraní v zemi. Specializuje se na nástroje protivzdušné obrany, jako jsou radary, systémy pozorování vzdušného prostoru, střely země-vzduch, naváděcí systémy a systémy automatizované kontroly.

Tuto továrnu také pravidelně navštěvuje ruský ministr obrany Sergej Šojgu. V červnu loňského roku informovala Tass o jeho inspekci dílen vyrábějících pokročilé naváděné rakety protiletecké obrany. Po ní ministerstvo informovalo, že podnik plánuje množství vyrobených prostředků zdvojnásobit.

„Generální ředitel podniku ministra informoval o implementaci programů s cílem zvýšit výrobní kapacitu a poskytnout ruským vojákům moderní systémy protiletecké obrany,“ uvedlo tehdy ministerstvo.

07:45
Dnes

Ruský dronový útok v noci na dnešek těžce poškodil hotel v jihoukrajinském městě Mykolajivu, oznámil na sociální síti šéf správy stejnojmenné oblasti Vitalij Kim. Rekreační objekt začal hořet, zprávy o zraněných či obětech nyní nejsou.

07:00
Dnes

Společnost MTS, která je největším mobilním operátorem v Rusku, zahraničním investorům nabízí, že od nich koupí své akcie, ovšem se slevou kolem 69 procent. Oznámila tt v tiskové zprávě. Zahraniční akcionáři by tak měli šanci dostat se alespoň ke zlomku svých peněz, které mají v Rusku už asi dva roky blokovány kvůli západním sankcím.

21:30
27. 4. 2024

Děkujeme za pozornost, kterou našemu online přenosu věnujete. Vše, co se týká ruské agrese na Ukrajině, budeme sledovat zase od nedělního rána.

Zobrazit celý online

Charkov zasáhla baráž ruských raket 23. ledna. Zemřelo tehdy jedenáct lidí včetně dvou žen zabitých při zásahu obytné budovy. Zranění utrpělo dalších šedesát obyvatel města. Ve stejnou chvíli proběhly útoky na Kyjev, střední Ukrajinu a jižní chersonskou oblast.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj se toho dne vyjádřil, že Rusko vypálilo ve snaze obejít ukrajinské obranné systémy 40 různých typů raket. K mnoha úmrtím pak podle něj došlo „v obyčejné výškové bytovce. Žili tam obyčejní lidé.“

Video  Mrtví a zranění po útoku na Belgorod: Podle Ruska zabíjely i české raketomety.  - Reuters
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa