Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Drama na roudnické střední škole: Učitel měl při tělocviku vytáhnout na žáky startovací pistoli!

Aktualizováno -
29. ledna 2024
16:00
Autor: ČTK, hpe, miv - 
29. ledna 2024
14:22

Policie se zabývá incidentem, při němž jeden z pedagogů Střední odborné školy a odborného učiliště Neklanova v Roudnici nad Labem na Litoměřicku údajně nevhodně použil startovací pistoli při vyučovací hodině. Ředitelka školy Helena Všetečková v pondělí řekla, že škola s učitelem okamžitě rozvázala pracovní poměr, do školy nedochází. Zároveň škola zavádí bezpečnostní opatření, které spočívá v kontrole školních tašek příchozích studentů. Policie provádí úkony trestního řízení a zajišťuje důkazy, informovala v pondělí ČTK mluvčí policie Pavla Kofrová. 

Pedagog pistoli údajně použil během tělesné výchovy ve středu 24. 1. odpoledne. Na hodině bylo údajně přítomno 10-20 studentů. „Převlékali jsme se v šatně. Když jsme vyšli na chodbu, učitel tam stál a vytáhl z kapsy pistoli. Namířil na všechny a potom na strop. Šlo slyšet, jak stiskl spoušť. Pak nám řekl, že kdyby mohl, tak nás postřílí. Pistole byla černá, šly vidět komorky, byla to bubnovka,“ popsala svou traumatickou zkušenost jedna z žaček v článku Litoměřického deníku

Blesku se svěřila i studentka Marie (17), který navštěvuje druhý ročník v roudnické Střední odborné škole v Neklanově ulici. Od svých spolužaček, kterých je ve třídě patnáct z celkem osmnácti studentů, se dozvěděla, co se ten den v tělocvičně odehrálo. „Nechal si holky nastoupit do řady ke zdi, pak vyndal pistoli a mířil na ně. Říkal, že kdyby měl náboje, tak je postřílí,“ popsala rozechvěle dívka. „Pak namířil do vzduchu a zmáčkl to. Víte, co to s nimi udělalo po tom, co se v prosinci odehrálo v Praze na Filozofické fakultě?,“ doplnila další studentka Natálie (17). Po incidentu měl kantor pokračovat ve vyučování. „Dokonce druhý den ráno jsme ho měli na první hodinu,“ poznamenal student Ondřej.

Další studující, kteří byli svědky, to oznámili své třídní učitelce ve čtvrtek ráno. „Začalo šetření a ihned poté byl učitel poslán domů ze školy,“ uvedla Všetečková a podotkla, že kvůli vyšetřování incidentu ze strany policie nemůže poskytovat další informace. Pouze doplnila, že škola o tom informovala rodiče, s některými měla v pondělí ráno ředitelka schůzku. „Zavádíme nová bezpečnostní opatření, abychom byli ještě více bezpečná škola,“ dodala.

Policie o dalším postupu rozhodne, až zajistí všechny důkazy, řekla Kofrová. „V tuto chvíli vám zatím nemůžeme sdělit žádné bližší informace. Více informací zveřejníme, jakmile to bude možné,“ sdělila Kofrová.

S vedením školy se v pondělí dopoledne sešel také starosta města František Padělek (Společně pro Roudnici n. L.). ČTK řekl, že chtěl popsat situaci a zopakoval, že se dozvěděl, že vyučující nevhodným způsobem použil startovací pistoli. „Škola to má pod kontrolou,“ uzavřel.

Blesku se podařilo zjistit, jak se k celkové situaci staví i tamní kantoři. Někteří učitele Karla H. obhajují. „Byl to vtip. Je původem voják a má takový svérázný smysl pro humor. Chtěl výstřelem ze startovací pistole ukončit hodinu,“ řekl Blesku kantor odborných předmětů Tomáš Řeháček. Podle něj to byl ojedinělý případ. „Jindy by to nikdo asi neřešil, ale nedomyslel, že se to s ohledem na nedávnou střelbu v Praze opravdu nehodí,“ myslí si angličtinář Jaroslav Švojger.

Rodiče dětí, které školu navštěvují, jsou však pochopitelně vystrašení. „Nechci to nechat jen tak plynout, stát se může cokoli. To čekají na to, až vystřílí celou školu?“ popsala své obavy jedna z matek. V souvislosti s incidentem vedení školy také zavedlo bezpečnostní opatření, které spočívá v kontrole studentů i učitelů při vstupu. „Všichni jsme museli ukázat tašky, jestli nemáme něco nebezpečného,“ doplnili v pondělí učitelé.

Na incident upozornil Litoměřický deník, podle kterého údajně učitel zbraní dětem vyhrožoval a předstíral střelbu. „Věc rodičům asociovala nedávnou střelbu na pražské filozofické fakultě. Strach se stupňoval o víkendu, kdy se s věcí někteří žáci teprve svěřili rodičům a přes sociální sítě se začali domlouvat na stávce,“ uvedl server. Stávka se však podle zjištění serveru neuskutečnila.

Při prosincové střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy její student zabil 14 lidí a následně zastřelil i sebe.

Video  Pietní místo před budovou Filozofické fakulty UK pár okamžiků před tím, než dobrovolníci zahájili úklid, 15. 1. 2024.  - Anastazie Podhůrská
Video se připravuje ...

Sid Buran ( 31. ledna 2024 11:25 )

Afektovaný, vyhořelý...? Vy toho učitele znáte, že se o něm takto vyjadřujete? Je to pohodář a recesista...

Sid Buran ( 31. ledna 2024 11:21 )

Ten učitel je ohromný pohodář a recesista. Špatně načasováno, to je pravda. Neučí tam první měsíc, ředitelka mohla postupovat citlivěji. Kecy rodičů o nebezpečí vystřílení školy jsou úsměvné, asi by si měli zkusit srovnat svoje ratolesti doma a nenechávat to na učitelském sboru....

krasomila ( 30. ledna 2024 22:14 )

My měli na Z3 učitele, co nám říkal jak jsme rozkydlé a tlusté, protože jsme necvičily, a přímo proti němu seděla holka, co měla anorexii a asi 30 kilo, přímo na ni čuměl.

Jana Nováková ( 30. ledna 2024 18:35 )

Myslím si, že si udělal srandu, ale byla to sranda pěkně blbá!Bohužel!! Mě by zajímalo,kdo první a komu to šel napráskat !!

Jana Nováková ( 30. ledna 2024 18:35 )

Myslím si, že si udělal srandu, ale byla to sranda pěkně blbá!Bohužel!! Mě by zajímalo,kdo první a komu to šel napráskat !!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání