Myši i kravská hlava: Kontroloři SZIP už zavřeli tolik podniků jako za celý loňský rok. Tenhle hnus restaurace skrývaly před strávníky!
Jejich revírem jsou vývařovny po celé zemi, jejich protivníky myši, hmyz a donebevolající bordel. A že při letošních inspekcích měli hlídači ze Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) hotové žně! Téměř sedmdesátce restaurací již vystavili dočasně stopku!
Nepředstavujte si jen asijské bistro v okresním městečku nebo dřevěný kiosek někde u vody. Mezi stravovacími podniky, které nechali letos inspektoři SZPI kvůli závažným nedostatkům uzavřít, patří i ty na lukrativních adresách v Praze. A nechutnosti, které se v nich našly, se leckdy skrývaly i za celkem fešáckou fasádou.
„K červenci 2025 se jedná o již 66 dočasně – do odstranění závad – uzavřených provozoven společného stravování ze strany inspektorů SZPI. Shodou okolností stejný počet provozoven společného stravování inspektoři uzavřeli za celý rok 2024,“ napsal Blesku Pavel Kopřiva, mluvčí inspekce. Dodal, že letos stravovací podniky tvoří kolem 70 procent inspektory všech uzavřených provozoven, loni jich bylo lehce nad čtyřicet procent.
Nové pravomoci
Jen během tohoto měsíce se na webu Potraviny na pranýři, který SZPI spravuje, objevilo 8 restaurací, 3 provozy rychlého občerstvení, 3 prodejny, 2 pivnice a 2 výrobny jídel, které bylo nutné dočasně uzavřít. Důvody pro to mohou být různé (viz Tohle vám může zavřít krám) a můžou se také pěkně sejít – například v případě country restaurace Tornádo v pražských Lipencích jich Blesk napočítal sedmnáct! Provozovateli tak nařídili část provozu až do zjednání nápravy uzavřít.
A čím si tento děsivý nárůst uzavřených podniků vysvětlit? Rezignovali snad provozovatelé na hygienické standardy? Důvodem podle Kopřivy je, že kontroloři mohou od počátku roku kontrolovat všechny druhy podniků (viz Inspekce může „nalétnout“ do…). „V předchozím období to byla přibližně polovina provozoven společného stravování. Sjednocení dozoru přineslo mj. sjednocení vyžadovaného standardu a tím i sjednocení podmínek pro provozovatele a větší transparentnost pro spotřebitele,“ uzavřel mluvčí.
Našli hlavu s očima
Na kontrolory, tentokrát ze Státní veterinární inspekce (SVS), čekal nepěkný pohled v jedné uzbecké restauraci v Praze 3. V mrazácích se nacházelo více než 130 kilogramů různých druhů masa, bez jakéhokoliv označení a dokladů o původu, dalších 160 kilogramů „chuťovek“ neznámého původu se pak skrývalo v ledničkách – mezi nimi hovězí hlava včetně očí. Ta přitom dle zákona musí být zlikvidována jako rizikový materiál z důvodu možného rizika šíření nemoci šílených krav. Provozovateli SVS maso zabavila, hrozí mu až 50milionová pokuta. „Uzavřít my hospodu jako takovou nemůžeme, můžeme předat podnět SZPI, pokud zjistíme nějaké další zásadní prohřešky proti hygieně,“ řekl Blesku mluvčí SVS Petr Majer.
Kolik za to?
A jaká je průměrná výše pokuty, kterou inspektoři SZPI či SVS provozovatelům napaří? „Řádově jde o desítky tisíc – můžou to být i stovky tisíc korun v případě, že je to opakované, když je to závažné a je tam vysoký počet zasažených spotřebitelů,“ řekl Blesku Kopřiva. „Není účelem ho likvidovat, ale v podstatě zjednat nebo dotlačit ho k tomu, aby se z toho poučil a zjednal do budoucna nápravu,“ dodává Petr Majer.
Tohle vám může zavřít krám
- výskyt trusu hlodavců
- výskyt hmyzích škůdců
- provozovna nezabezpečená před pronikáním škůdců
- špatné hygienické podmínky na toaletách
- nezajištění odtoku odpadních vod
- výskyt plísní na stěnách či na stropě
- výrazně zanedbaný úklid
- hromadění odpadů, nezajištění odvozu potravinářského odpadu
- neoddělená umyvadla na mytí rukou a pracovních pomůcek
- nečistoty na stěnách, podlaze nebo stropě
- nečistoty na regálech či zařízeních
- poškození stěn či podlah
- nevhodně skladované potraviny
- kouření či zápach v prostorách provozovny
- výskyt domácích nebo jiných zvířat v provozovně
- velikost či uspořádání prostor pro výrobu potravin neumožňuje správnou hygienickou praxi
- prostory provozovny využívány i pro činnosti nesouvisející s provozováním potravinářského podniku
- koroze kovových konstrukcí (polic, regálů aj.)
- riziko kontaminace potravin z důvodu nevyhovujících prostor
Inspekce může „vletět“ do…
- restaurací
- cukráren, kaváren a čajoven
- provozoven rychlého občerstvení včetně řetězců a franšízových sítí
- bufetů a kantýn
- do obchodů a čerpacích stanic, nabízejí-li stravovací služby
- vináren a vinoték
- pivnic a výčepů
- barů, heren a diskoték
- stánků s občerstvením
- výroben a rozvozů pokrmů
- cateringu
Po Covidu nám nějak hooodně stoupla NENAŽRANOST A HRABIVOST hospodských!!!! 😕