Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Na silvestrovské party italských politiků se střílelo. Policie vyšetřuje vládního poslance

Autor: ČTK - 
2. ledna 2024
21:12

Italského poslance z vládní strany Bratři Itálie (FdI) premiérky Giorgii Meloniové vyšetřují kvůli střelbě na silvestrovské oslavě. Emanuele Pozzolo čelí obvinění z ublížení na zdraví. Při incidentu utrpěl zranění jeden člověk. Politik, který by chtěl uvolnit podmínky pro držení zbraní, však tvrdí, že nestřílel on, píše dnes italský tisk.

Incident se stal na silvestrovské oslavě, které se účastnilo několik představitelů vládní strany FdI z Piemontu, včetně náměstka ministra spravedlnosti Andrey Delmastra. Podle vyšetřovatelů rána ze zbraně malé ráže, kterou vlastní poslanec Pozzolo, zranila příbuzného člena ochranky náměstka Delmastra. Zranění byla jen lehká a postřelený muž byl v pondělí propuštěn z nemocnice do domácí péče.

Kvůli střelbě čelí poslanec vyšetřování pro podezření z ublížení na zdraví a nedostatečného dohledu nad zbraní. Pozzolo tvrdí, že nestřílel. Vyšetřovatelé ho podle tisku podrobili testu na přítomnost zplodin po výstřelu.

Italská opozice požaduje, aby byl Pozzolo vyloučen za své chování ze strany a poslaneckého klubu FdI. „Tito neschopní politici jsou nebezpečím pro lidi, se kterými se setkávají,“ uvedla šéfka opoziční Demokratické strany Elly Schleinová. Pozzolo je zastáncem rozvolnění pravidel pro držení a nošení zbraní. Kromě toho zaujal v minulosti tisk kvůli tomu, že na sociálních sítích zveřejňoval fotografie a citáty italského diktátora Benita Mussoliniho či zpochybňoval schopnost žen řídit motorová vozidla, píše agentura ANSA.

Podle italského ministerstva vnitra mělo v Itálii v roce 2022 povolení držet zbraň 1,2 milionu lidí. Z nich jen jedno procento mělo povolení určené pro osobní ochranu, která má nejvolnější pravidla pro nošení zbraně mimo bydliště. Takové povolení má i Pozzolo, úřady ale zahájily proceduru k jeho odebrání.

krapotkin ( 3. ledna 2024 05:09 )

To Jurečkovcům stačilo prochlastat prachy ukradené důchodcům

Michelin ( 2. ledna 2024 22:05 )

Napíšu svůj názor a zítra mám tepláky ... 👎

Zobrazit celou diskusi