Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Sněmovna schválila zbraňový zákon. Zavádí nové povinnosti pro lékaře a prodejce

Autor: ČTK, amb - 
26. ledna 2024
13:21

Sněmovna schválila nový zákon o zbraních a střelivu, který ukládá prodejcům zbraní hlásit podezřelé obchody, umožňuje zabavit zbraně kvůli bezpečnostnímu riziku nebo zkracuje lhůtu pro lékařské prohlídky držitelů zbraní. Poslanci dnes navzdory nesouhlasu ministerstva vnitra do vládního návrhu vložili dosavadní ustanovení, které zachovává právo pořizovat, vlastnit a nosit zbraně za zákonných podmínek. Normu nyní dostane k projednání Senát.

Dodatečné změny zákona kvůli prosincové střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy, kde její student zabil 14 lidí a následně zastřelil i sebe, žádný z poslanců nenavrhoval. Členové dolní parlamentní komory se shodli s ministrem vnitra Vítem Rakušanem (STAN) na tom, že se některá opatření pokusí zavést ještě letos dílčí novelou platného zákona.

Novela by například mohla uložit prodejcům zbraní povinné ohlášení podezřelých obchodů dříve než od roku 2026, kdy má nový zákon kvůli modernizaci a digitalizaci centrálního zbraňového registru a jeho propojení s dalšími policejními a zdravotními evidencemi nabýt účinnosti. Opoziční ANO neprosadilo, aby se termín o rok uspíšil. „Termín nemůžeme splnit,“ uvedl Rakušan s poukazem na to, že rok 2025 bude určen pro otestování systému a že je nutné počkat i na digitalizaci zdravotnictví. ANO poté neuspělo ani s návrhem doprovodného usnesení, aby ministerstvo zdravotnictví urychlilo digitalizaci zdravotní dokumentace a přístupu do ní.

Nový zbraňový zákon, má zkrátit z deseti na pět let lhůtu pro pravidelný přezkum zdravotní způsobilosti držitelů zbraní, případně dát policii možnost nařídit tuto prohlídku kdykoli. Ošetřující lékaři mají do budoucna získat přístup do centrálního registru zbraní a ověřovat, zda je jejich pacient držitelem zbrojního průkazu.

Lékař, který u pacienta zjistí omezení zdravotní způsobilosti, bude podle předlohy povinen oznámit tento fakt bez zbytečného odkladu policii.

Zákon by měl dát orgánu veřejné moci možnost zadržet zbraně v případě zjištění bezpečnostního rizika ze strany jejich držitelů, například kvůli vyhrožování na sociálních sítích. Držitelům zbrojního průkazu by pak povolil pouze pořízení zbraně typu flobert.

Funkční období nejvyššího státního zástupce a dalších vedoucích žalobců bude zřejmě sedmileté. Sněmovna na základě doporučení výboru patrně ponechá odvolání nejvyššího státního zástupce výhradně v pravomoci kabinetu. Podle původního vládního návrhu by mohl přijít o funkci i v kárném řízení.

Cílem předlohy je podle vládního zdůvodnění také stanovení jasnějších pravidel pro jmenování a odvolávání vedoucích státních zástupců. Nyní může kabinet odvolat nejvyššího žalobce i bez udání důvodu. Novela je vymezuje. Dnešní schůze skončila, uzákonění funkčního období nejvyššího státního zástupce bude Sněmovna schvalovat patrně zhruba za dva týdny.

Přísnější pravidla proti praní špinavých peněz

Sněmovna dnes také schválila zpřísnění pravidel proti praní špinavých peněz. Zejména se rozšíří okruh subjektů, které budou prověřovat své klienty kvůli možné legalizaci peněz z trestné činnosti. Vládní novelu, která navíc desetinásobně zvyšuje horní hranici jedné z pokut za porušení pravidel proti praní špinavých peněz, nyní dostanou k posouzení senátoři. Předloha má být účinná od měsíce následujícího po jejím vyhlášení ve sbírce.

Zákon proti praní špinavých peněz, označovaný také anglickou zkratkou AML, umožňuje určovat skutečné majitele firem a prověřovat původ majetku nebo podezřelé finanční transakce. Povinnost prověřování klientů zákon ukládá zejména těm podnikatelským subjektům, které se mohou podílet na transakcích zneužitelných pro praní peněz nebo pro financování terorismu. Týká se například úvěrových institucí, realitních kanceláří, auditorů a správců svěřenských fondů.

Nově budou muset klienty podle vládní novely prověřovat také insolvenční správci, restrukturalizační správci a provozovatelé on-line loterie a on-line binga. Předloha navíc výslovně zakotví obchodníky s drahými kovy, protože podle dosavadní úpravy nebylo jednoznačné, zda se na ně zákon vztahuje, stojí ve zdůvodnění. Rozšíření působnosti zákona si podle ministerstva financí vyžádaly zkušenosti z praxe.

Nová pravidla pro správce nesplácených úvěrů

Správci nesplácených úvěrů i obchodníci s těmito úvěry dostanou nová pravidla, kterými se budou muset řídit. Správci úvěrů například budou muset získat k tomuto podnikání licenci od České národní banky a budou muset plnit požadované podmínky. Zpřísní se i požadavky na obchodníky s těmito úvěry. Počítá s tím nový zákon o trhu s nevýkonnými úvěry, který dnes schválila Sněmovna. Musí ho ještě projednat Senát a podepsat prezident.

Dosud se obchod s nesplácenými úvěry řídil pouze občanským zákoníkem a obchodníci pouze museli mít živnostenské oprávnění. Takzvané nevýkonné úvěry jsou buď nesplácené úvěry, nebo takové, kde jsou indikovány problémy s možným splácením. Podle ministra financí Zbyňka Stanjury (ODS) je cílem návrhu vytvoření jednotného evropského trhu s portfoliem takových úvěrů.

Osobami oprávněnými spravovat takzvané nevýkonné úvěry jako součást podnikání budou ze zákona například banky nebo kampeličky a také přímo správci nevýkonných úvěrů. Správci budou nově vzniklými subjekty ze zákona. Správcem nespláceného úvěru bude smět být pouze důvěryhodná korporace a původ jejich financí bude muset být průhledný a nezávadný. Také jeho systém správy a řízení úvěrů bude muset splňovat požadavky stanovené zákonem.

Babiš řečnil hodinu a půl 

Hned ráno promluvil předseda ANO Andrej Babiš. Navrhl zařadit na schůzi Sněmovny čtyři desítky nových bodů, část z nich se týkala zkracování důchodů. Po jeho vystoupení, které trvalo zhruba 1,5 hodiny, se dostavil za stejným účelem k řečništi lídr opozičního hnutí SPD Tomio Okamura. 

K názvům nových bodů týkajících se penzí si Babiš vypomohl titulky a články, a to i těmi, které vyšly po středečním verdiktu Ústavního soudu ke zkrácení loňské mimořádné valorizace důchodů. Jeden z nich lídr ANO pojmenoval jako výzvu všem důchodcům, aby si nalepili na lednici slogan, že už nikdy nebudou volit žádnou z pětice vládních stran. Na penze doporučoval Babiš přesměrovat peníze určené na podle něho netransparentní nákup vojenských letounů F-35.

I v souvislosti se středečním rozhodnutím ústavních soudců chtěl Babiš stejně jako v minulosti probírat „mocenský kartel“ vlády, parlamentních komor, Hradu a nyní i Ústavního soudu. „Mocenský kartel se snaží ovládnout i všechny nezávislé instituce,“ prohlásil. Jmenoval statistický úřad, Energetický regulační úřad a antimonopolní úřad. „Ten mocenský kartel je gigantický a nezastaví se před ničím,“ dodal.

Některé z nových bodů se pak týkaly údajné vládní válečné rétoriky, zatímco podle Babiše je potřeba mluvit o míru. Předseda nejsilnější opoziční strany ale také tvrdil, že ANO armádu vždy podporovalo a podporuje. K dalším Babišovým tématům patřila porodnost, inflace, zadlužování státu, poměry v Evropské unii, digitalizace, dostupnost bydlení a zdravotnictví. Ve zdravotnictví podle lídra ANO prodává současný koaliční kabinet práci jeho bývalé vlády, obdobně jako v dopravě, kde u staveb nynější představitelé podle něho jen stříhají pásky.

Video  Rakušan o Richterovi a jeho postřelené dceři: Do konfrontace s tímhle osobním příběhem se pouštět nebudu.  - PSP ČR
Video se připravuje ...

jajas ( 29. ledna 2024 19:08 )

Tak třeba...můžeš mi uvést i příklad nemoci, která brání držet zbraň? Samozřejmě mimo psychických nemocí, ale toto by se snad sleduje již dnes, ne? A ten, co střílel na fakultě nebyl nijak nemocný.....

jajas ( 28. ledna 2024 17:31 )

😃 No......píšu, že musel dojít, ale jasně že jel autem. Jde tady o princip...o to, jak u nás fungují ty stále zmińované IT služby. Nemluvě o tom, že na tu rezonanci se objednával v listpadu 2023 a termín mu dali na 22.1.2024. Celou tu dobu doktoři nevěděli, co mu je....Ale určitě není jedinný, který takto dopadl.
Jen mi jde o to, že třeba Piráti mají stále plnou...ústa digitaliace a nic ještě za ty dva roky neudělali...a pokud jo, tak akorát rozhodili eDomumenty nebo zavedli občanku v mobilu, jako by to bylo to nejdůležitější, co tady lidi potřebují, aby se zjednodušilo nebo zlepšilo. Nemáme propojeny ani zdravotnická zařízení a oni si schválili zákon, kde by mělo být projeno více stran...doktoři, prodejci a policie.....tak to jsem fakz zvědavý, jak to nakonec dopadne. 👎
Je to tady jak v kabaretu... 👎 😃

jajas ( 27. ledna 2024 09:41 )

"Lékař, který u pacienta zjistí omezení zdravotní způsobilosti, bude podle předlohy povinen oznámit tento fakt bez zbytečného odkladu policii." A jaké zdravotní omezení? Vždyť je tady marod každý druhý. Takže když má někdo vřed na žaludku, chce si koupit zbraň, tak ho doktor nahlásí policii? 😨

jajas ( 27. ledna 2024 08:24 )

Pobavila mne ta věta: ".....digitalizaci centrálního zbraňového registru...." V česku a digitalizace která by fungovala?
Kolega šel na magnetickou rezonanci...pro výsledek si ale musel dojít za tři dny (nejsou propojena zdravotnická zařízení digitálně)....a pak s tím papírem zase došel za svým lékařem, který ho na vyšetření poslal....Naprosto famózní příklad digitálního propopjení institucí v česku..... 🙂

pindal ( 26. ledna 2024 20:18 )

Dalo by se to pochopit,kdyby naše vláda považovala lidi ve svém národě za nepřítele. 😨

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa