Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Trumpův soud jde do finále, zazněly závěrečné řeči. Exprezident útočil na soudce přímo v síni

Aktualizováno -
11. ledna 2024
20:02
Autor: ČTK - 
11. ledna 2024
17:22

Právník amerického exprezidenta Donalda Trumpa dnes označil za "šílená" obvinění z podvodu vůči svému klientovi, když vystoupil se závěrečnou řečí v případu žaloby státu New York na Trumpa a jeho rodinnou firmu. Prokuratura jim připisuje dlouholeté podvádění bank a pojišťoven nepravdivými hlášeními o majetku a soudce toto tvrzení už před hlavním líčením částečně uznal. Exprezident v projevu v soudní síni zaútočil na soudce Arthura Engorona i na newyorskou generální prokurátorku Letitii Jamesovou.

Trumpovi a jeho synům Donaldovi mladšímu a Ericovi, kteří mají ve firmě Trump Organization vysoké posty, kvůli žalobě hrozí zákaz podnikání v New Yorku, pokuta i další postihy. Newyorská nejvyšší státní zástupkyně Letitia Jamesová původně požadovala finanční trest ve výši 250 milionů dolarů, minulý týden však zvýšila navrhovanou pokutu na 370 milionů (zhruba 8,1 miliardy korun).

Celý tenhle případ je vykonstruované tvrzení s cílem sledovat politickou agendu,“ prohlásil dnes ve své řeči Trumpův právník Chris Kise. Podle deníku The New York Times pak mimo jiné uvedl, že finanční prohlášení jeho klienta neovlivnily banky a nezpůsobily žádnou újmu.

Kise se dnes opakovaně dostával do konfliktu se stanovisky soudce, když například znovu argumentoval i promlčecí lhůtou, jakkoli Engoron tento argument dříve smetl ze stolu. Obhájce také vyzdvihoval podnikatelský um svého klienta a prohlásil, že by měl místo trestu dostat medaili. Podle NYT byla jeho řeč spíše než pro soudce určená pro veřejnost a pro odvolací soud.

Ke slovu se pak nakrátko dostal i sám Trump, kterému Engoron původně zamítl žádost o vlastní závěrečnou řeč, když exprezident nesouhlasil s podmínkami soudce. Nové žádosti učiněné přímo v soudní síni ale vyhověl.

Trump opět žalobu vykresloval jako politicky motivovanou, podobně jak to činí v souvislosti s trestními obviněními, která proti němu vznesli prokurátoři na státní i federální úrovni. Uvedl, že Jamesová "nenávidí Trumpa", a Engoronovi vzkázal, že nedokáže "poslouchat více než jednu minutu". Soudce po několika minutách vyzval Kise, aby svého klienta umravnil.

Podobných střetů mezi soudcem a Trumpovým táborem přinesl několikaměsíční soud mnoho, Engoron mimo jiné dvakrát udělil pokutu za porušení procesních pravidel. V kauze nefiguruje porota, protože u žalob tohoto typu to newyorské zákony neumožňují. Soudce podle agentury AP řekl, že by chtěl přijít s verdiktem do konce měsíce.

Už na konci září těsně před začátkem hlavní části soudu se v klíčovém bodě Engoron přiklonil na stranu prokuratury, když rozhodl, že Trumpovi a jejich firma ve svých prohlášeních zveličovali hodnotu svého majetku. Soudce kromě toho vyhodnocuje několik dalších tvrzení prokuratury, včetně obvinění ze zločinného spolčení.

Jen několik hodin před dnešním zahájením závěrečných řečí se Engoron podle policie stal terčem podvodného telefonátu o bombě na své adrese. Kolem půl šesté ráno místního času (11:30 SEČ) na místo dorazili policisté, nic podezřelého však nenašli.

Incident navazuje na sérii podobných případů z posledních týdnů, které zasáhly zákonodárce a jiné veřejné činitele napříč Spojenými státy. Terčem se podle médií zřejmě stala také soudkyně, která dohlíží na federální proces s Trumpem ohledně jeho snahy zvrátit výsledky posledních prezidentských voleb.

Video  Putin zabavuje evropské firmy. Trumpova kandidatura v ohrožení. A Depardieu opět v Praze  - Bára Horáková, Lukáš Červený, reuters
Video se připravuje ...

profano ( 12. ledna 2024 05:14 )

Oranžovej se nějak rozohnil.🤡

Petr Petrovic ( 11. ledna 2024 19:38 )

Me to pripada, jako nejak povedome...

Zobrazit celou diskusi