Na nože, Blade Runner, Zbytečná krutost, Potíže s Arizonou bratří Coenových – to jsou například některé ze snímků, v nichž se objevil M. Emmet Walsh, rodák z New Yorku, jenž prožil celý život ve Vermontu a než v úterý zemřel, stihl se objevit ve více než dvě stě filmových rolích. Údajně se mu stala osudnou srdeční zástava. Skon herce potvrdila jeho manažerka Sandy Josephová pro magazín Variety.

Poprvé se před kamerou objevil již v roce 1969 ve filmu Půlnoční kovboj. Celý život mu přisuzovali především menší role, třeba novináře v komedii Nakládačka s Paulem Newmanem (†83), sociálního kurátora ve filmu Na svobodě, kde zářil Dustin Hoffman (86).

Setkal se i se Stevem Martinem (78) při natáčení Cvoka, plac sdílel též s Harrisonem Fordem (81) ve filmu Blade Runner – právě úloha náčelníka policejního oddělení Walshe proslavila nejvíce, hodně lidí se ho ptalo právě na tento snímek.

„Je to dobrý život hrát malé role. Motal jsem se kolem slávy. Strávil jsem čas s Redfordem a Hoffmanem a je to děsivé. Ta touha po slávě je, jako když chrt pronásleduje mechanického králíka. Ve chvíli, kdy ho chytne, je už moc unavený, aby dál běhal, a musíte ho zastřelit,“ stavěl se k herecké slávě velmi střízlivě. Také oceňoval, že si může vyzkoušet řadu různých rolí a nezapadl do žádné škatulky. „Jednou je to popelář a příště to bude prezident Princetonu,“ shrnul to před časem pro deník Houston Chronicle.

Dále měl tedy možnost se objevit ve snímcích Romeo a Julie (1996), Svatba mého nejlepšího přítele, Železný obr a mimo jiné i v oblíbeném a často reprízovaném filmu Vánoce naruby, kde si zahrál s Timem Allenem, Jamie Lee Curtisovou a Danem Aykroydem a spolu s nimi zde patřil k nejvýraznějším tvářím. Poslední rolí Emmeta se stal titul Banda psanců z roku 2024.

Video
Video se připravuje ...

Úmrtí 2022: Kdo ze slavných nás tento rok opustil? Videohub

Fotogalerie
13 fotografií