Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Poprask v New Yorku: Akce „rušiček knih“ v Českém domě! Naštvaný Lipavský chystá změny

Autor: Maxmilián Nový - 
17. ledna 2024
05:00

Nestává se často, aby byla Česká národní budova v centru dění na Manhattanu. Teď ale vzbudila pozdvižení akce kontroverzního hnutí, která se zde bude konat. Kvůli tomu newyorští politici píší do Prahy a česká diplomacie chystá změny.

Pro mnohé Američany je hnutí Moms for Liberty (v překladu Mámy za svobodu) ztělesněním zla. „Tahle skupina je proti LGBT lidem, podporuje zákaz knih a obtěžuje učitele... nemají tu co dělat,“ napsal na sociální síti starosta Manhattanu Mark Levine (54), když vyšlo najevo, že hnutí má mít svoji první akci v New Yorku právě v budově Bohemian National Hall (Česká národní budova), kde sídlí mj. České centrum NY a další instituce.

Senátor státu New York Brad Hoylman-Sigal (58) zase otevřeně vyzval premiéra Petra Fialu (59, ODS), aby akci zrušil. Jenže to má háček.

Hrozí žaloba

Šéf české diplomacie Jan Lipavský (38, Piráti) uvedl pro Blesk, že Praha už s akcí nemůže nic dělat. Znamenalo by to totiž porušení smlouvy a právní tahanice. Ministr ale nijak neskrývá, že mu celá věc není po chuti.

„Nesouhlasím s touto akcí, aktivity hnutí (Moms for Liberty – pozn. red.) nekorespondují se zájmy české zahraniční politiky,“ řekl Blesku. „Kdyby bylo na mně, nikdy by se nic takového na půdě České národní budovy nekonalo,“ dodal očividně rozladěný ministr.

Nová pravidla

Rezort zahraničí už také chystá změny, aby do budoucna podobným událostem předešel. V budově na Manhattanu totiž sídlí český generální konzulát, ale také krajanský spolek Bohemian Benevolent. Právě tento spolek je správcem budovy a rozhodl o pronajmutí prostor Moms for Liberty.

Jak ale Blesku potvrdil mluvčí Černínského paláce Daniel Drake, do budoucna bude muset mít pronajímatel budovy povolení od konzulátu na každou komerční akci. Diplomaté pak budou mít právo veta pokaždé, pokud by akce šla proti zájmům České republiky.

Protest odpůrců

Přijaté kroky ale nezabrání jak čtvrteční akci hnutí, tak svolané demonstraci. Před Český národní dům mají lidé přijít s transparenty či s píšťalkami, trubkami a čímkoliv dalším, co dělá hluk. Na místě má být i několik členů amerického Kongresu. „V New Yorku není místo pro nenávist nebo fanatismus,“ napsal kongresman Jerry Nadler (76), který se plánuje demonstrace zúčastnit.

Vadí i Anne Franková

Tiffany Justice, spoluzakladatelka hnutí Moms for Liberty, se už proti kritice starosty Levina ohradila. „Rádi bychom, aby nám Mark (Levine) zkusil vysvětlit, jak politici mohou lépe dělat rozhodnutí o našich dětech než jejich vlastní rodiče,“ vzkázala mu.

Narážela tím na pokusy svého hnutí – to má asi 115 tisíc členů – vyřadit ze školních knihoven tituly, které jsou podle nich nevhodné pro děti. Mezi díly jsou třeba Deník Anne Frankové, Příběh služebnice či O myších a lidech. Daří se jim to ale jen někde. Hnutí navíc čelí kritice i za rasismus, když se některé členky spojily s neofašistickou skupinou Proud Boys (Hrdí kluci – pozn. red.) či vytiskli plakát citující Adolfa Hitlera (†56). Justice zodpovědnou matku podpořila. „Stojím za ní,“ řekla za bouřlivého potlesku.

Video  Útoky z 11. září: Jeden z nejhorších teroristických útoků světa  - Videohub
Video se připravuje ...

poky-f ( 9. února 2024 21:47 )

Velká pravda !

poky-f ( 9. února 2024 21:43 )

👍 👍 👍

Jirik-ta ( 18. ledna 2024 03:12 )

😁 to bohužel nepůjde, on degere, no zkrátka ubohej. 👎

Jirik-ta ( 18. ledna 2024 03:10 )

😁 👍

Jirik-ta ( 18. ledna 2024 03:09 )

👍 PETR ROBEJŠEK, Bod zlomu přijde nečekaně.
http­s://ww­w.ra­diou­niver­sum.cz

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa